• 瀏覽: 6,238
  • 回覆: 76
有刑事案底的律師無論輸贏,會唔會相方都有權上訴😅

上訴庭質疑該名職員為何可以受僱於律師事務所

有條友有案底照做到大律師........9官應該問律師公會etc lor

大把律師教人犯法啦...........9官唔吊???

引用:
原帖由 笨豬傻咪 於 2021-8-12 03:36 PM 發表
https://legalref.judiciary.hk/lrs/common/ju/ju_frame.jsp?DIS=137806&currpage=T

大家唔好只係睇標題,不如慢慢睇下判詞啦
首先,我並非只睇標題。我已睇過新聞報導內容。
睇晒法庭判詞當然係好。但要我等一介平民,要搵法庭判詞並從法律專有詞彙中了解判詞,的確係強人所求。
我哋只能靠睇新聞報導。

看了內文,上訴庭最大的疑點是“時任刑事檢控專員”的做法,究竟是誰?會不會傳他出來上庭還是就這樣不了了之?

引用:
原帖由 cll4793 於 2021-8-12 02:53 PM 發表
吓?上訴人揾間劣c樓打官司,劣c樓請左個有案底嘅劣c做野,你就判上訴人無罪?你條狗棺咩邏輯?咁以後d罪犯個個都揾有案底劣c黎打官司就包贏啦,dllm!🤬🤬🤬🤬🤬🤬
人地講得好白
係洪志謙夾埋個仆街師爺呃呢個細路認罪。
而DOJ放過真正有嫌疑果個,反而堅持告呢個細路。

睇高可晴單野就知DOJ有古惑!

引用:
原帖由 cll4793 於 2021-8-12 03:58 PM 發表

OK,我去大概看了一下新聞,是無需發還重審,是對定罪上訴,可能是認為審判過程當中的證據等等,高院做出錯誤裁決(個人理解), 不過之前好似睇過話係陪審團裁定佢罪名成立的,法官只是依例判決。

另外一個可能性是被告人受到那名借佢地址用的毒犯威脅,所以自己頂左條罪,唔敢篤灰,但係唔知判咁重所以後悔。
所以自己頂左條罪,唔敢篤灰,但係唔知判咁重所以後悔。
咁佢認左有咩好嘈.............咁有冇再篤灰???

引用:
原帖由 普通話太難學 於 2021-8-12 04:46 PM 發表
看了內文,上訴庭最大的疑點是“時任刑事檢控專員”的做法,究竟是誰?會不會傳他出來上庭還是就這樣不了了之?
檢控要查埋對方辯方律師有冇案底????

引用:
原帖由 ntworks 於 2021-8-12 04:41 PM 發表

首先,我並非只睇標題。我已睇過新聞報導內容。
睇晒法庭判詞當然係好。但要我等一介平民,要搵法庭判詞並從法律專有詞彙中了解判詞,的確係強人所求。
我哋只能靠睇新聞報導。
好多時記者報導都會斬頭切尾唔會詳盡
唔好所有新聞報導都盡信

引用:
原帖由 cll4793 於 2021-8-12 03:39 PM 發表

上訴庭昨日推翻一名青年企圖販毒的定罪,(案件毋須發還重審,)

我看錯還是原文錯了?
我睇錯,唔好意思,不過我都係講果句,律師行比法律意見果個應該係師爺,但係師爺都係受僱於律師行,咁關控方乜野事,即使無控告另一個人,唔代表呢條靚仔無犯事喎

引用:
原帖由 Goslar 於 2021-8-12 04:25 PM 發表

還有利益衝突問題,法律團隊有可能是受聘于案件中另外一位被告人(被撤控果位)。

我反而想問這運毒按 quashed 以後,這一眾人有沒有妨礙司法公正?!
如果呢單案被告因為上訴庭質疑代表劣c誤導而脫罪,即係法庭承認上訴庭判決書所述為事實,律政司就應該告9間劣c樓妨礙司法公正。

引用:
原帖由 lostlostlost 於 2021-8-12 04:47 PM 發表

人地講得好白
係洪志謙夾埋個仆街師爺呃呢個細路認罪。
而DOJ放過真正有嫌疑果個,反而堅持告呢個細路。

睇高可晴單野就知DOJ有古惑!
咁個青年自己攬晒條罪仲話認罪條件係唔告另一個人,咁DOJ可以點?最後係陪審員判罪成即係DOJ無告錯。要鬧就鬧個陪審員制度。

呢單案件証明法官的解釋權,可淩架於法律之上。

引用:
原帖由 cll4793 於 2021-8-12 06:17 PM 發表

如果呢單案被告因為上訴庭質疑代表劣c誤導而脫罪,即係法庭承認上訴庭判決書所述為事實,律政司就應該告9間劣c樓妨礙司法公正。
是啊,照計法官不會無緣無故把這些“懷疑”寫在判決書內。應該是有一些依據或口供才會這樣說。

引用:
原帖由 apmichael 於 2021-8-12 07:51 PM 發表

咁個青年自己攬晒條罪仲話認罪條件係唔告另一個人,咁DOJ可以點?最後係陪審員判罪成即係DOJ無告錯。要鬧就鬧個陪審員制度。
DOJ 是否應該自己有判斷,不應該受制于青年。如果講唔掂青年認罪,又證據確鑿就應該兩個都告,不應放生主謀?!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]