• 瀏覽: 3,127
  • 回覆: 30
佢係貪字得個貧的最佳示範 ! 當初恭人心話同佢一人一半分咗佢庭外和解就算 ! 但佢諗住自己贏緊一定要打官司 !
而家後悔莫及 !

因偽造和使用虛假已故華懋集團主席龔如心2006年遺囑、今年7月完成12年刑期的商人陳振聰,去年9月被華懋慈善基金入稟高院申請頒令他破產,案件今(12日)在高院原訟庭提訊。陳振聰今沒有律師代表親自陳詞。法官陳靜芬聽罷雙方陳詞後,決定頒令陳破產。

陳振聰為爭奪龔如心遺產,2007年起與華懋慈善基金對簿公堂,最終於2011年被判終極敗訴。翌年法庭裁定,陳要向華懋慈善基金支付訟費9550萬港元。不過本案在今年1月提訊時,庭上透露陳振聰拖欠基金的款項已減少至約2800萬港元。

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210812/bkn-20210812115959527-0812_00822_001.html

佢唔係做咗耶L嗎?
點解咁冇信用架?

引用:
原帖由 ilikefuck 於 2021-8-12 01:32 PM 發表
佢唔係做咗耶L嗎?
點解咁冇信用架?
耶L專呃世人

吓?兩千幾萬就破產?唔好呃我喎!🤬🤬🤬🤬🤬

判陳振聰破產都改變唔到佢餘生過超級富豪嘅生活

陳振聰新聞多多

聰聰啲錢應該唔係佢戶口
破產只會益咗佢唔洗還2800萬

柱銘有冇收齊官師錢。收唔齊可能要燒先收到。

引用:
原帖由 andy1958_1 於 2021-8-12 01:36 PM 發表
 判陳振聰破產都改變唔到佢餘生過超級富豪嘅生活
之前坐左 8 年監

引用:
原帖由 snoopy_fa 於 2021-8-12 01:39 PM 發表
聰聰啲錢應該唔係佢戶口
破產只會益咗佢唔洗還2800萬
所以內地失信人名單好有用

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2021-8-12 01:45 PM 發表

所以內地失信人名單好有用
被列入「失信人黑名單」有咩唔做得

老破搵自己笨?

引用:
原帖由 supremeabc 於 12-8-2021 01:06 PM 發表
佢係貪字得個貧的最佳示範 ! 當初恭人心話同佢一人一半分咗佢庭外和解就算 ! 但佢諗住自己贏緊一定要打官司 !
而家後悔莫及 !

因偽造和使用虛假已故華懋集團主席龔如心2006年遺囑、今年7月完成12年刑期的商人陳振聰,去年9月被華懋慈善基金入稟高院申請頒令他破產,案件今(12日)在高院原訟庭提訊。陳振聰今沒有律師代表親自陳 ...
唉!法律唔係俾有錢佬玩架
你睇下終審法院個案件列表,幾時有見過香港十大富豪d公司出現?
終審法院係公民黨的御用法庭,係用來俾佢地提款的

一億咋喎,佢會無?🤔

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]