• 瀏覽: 2,205
  • 回覆: 57
政制及內地事務局今日(11日)向立法會提交《2021年國旗及國徽(修訂)條例草案》,修改《國旗及國徽條例》,條例草案將於周五(13日)刊憲,並於下周三(18日)的立法會首讀及二讀。根據政制及內地事務局提交的文件,草案列明禁止網上侮辱國旗或國徽,同時為了讓警方有足夠的時間完成調查,建議把檢控時限延長兩年,與《國歌條例》就類似罪行所訂的相同。

不論是在現實生活還是虛擬世界中,公開及故意侮辱國旗及國徽的行為均屬犯罪,最高可處以第五級罰款及監禁3年。

新聞來源連結:
https://www.wenweipo.com/a/202108/11/AP6113821ae4b08d3407d39241.html

引用:
原帖由 害羞的すわわ 於 2021-8-11 04:56 PM 發表
政制及內地事務局今日(11日)向立法會提交《2021年國旗及國徽(修訂)條例草案》,修改《國旗及國徽條例》,條例草案將於周五(13日)刊憲,並於下周三(18日)的立法會首讀及二讀。根據政制及內地事務局提交的文件,草案列明禁止網上侮辱國旗或國徽,同時為了讓警方有足夠的時間完成調查,建議把檢控時限延長兩年,與《國歌條例》就類似罪行所訂的相同。

https://dw-media.wenweipo.com/dams/wwpproduct/image/202108/11/61138192e4b00c69dc18c4591.jpg
這還不足夠

他們香港人學生完全沒有學習黨領導思想

根本不能好好發展

以言入罪新時代
真係要小心睇路

支持!

引用:
原帖由 s-chris 於 2021-8-11 05:34 PM 發表
以言入罪新時代
真係要小心睇路
咁你要小心講嘢啦

引用:
原帖由 owen112233441 於 2021-8-11 05:49 PM 發表

咁你要小心講嘢啦
大家咁話

爛燈仔睇路咯!

引用:
原帖由 s-chris 於 2021-8-11 05:34 PM 發表
以言入罪新時代
真係要小心睇路
做人吾好on9,一直都有以言入罪。

引用:
以言入罪新時代
真係要小心睇路
言語性騷擾都係以言入罪。只要有足夠證據證明並非誣告就可以。

引用:
以言入罪新時代
真係要小心睇路
在香討問候令壽堂都被扣分啦, 你有冇向版主抗議呀?

網上玩野朋友小心d啦

引用:
原帖由 車站雀躍的神童 於 2021-8-12 05:50 AM 發表

以言入罪港英年代有唔少
你好懷念殖民式統治啦?

引用:
原帖由 s-chris 於 2021-8-11 05:57 PM 發表

大家咁話
我又唔反政府,更加唔會屌政府,唔同你地啊

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]