• 瀏覽: 31,697
  • 回覆: 141
引用:
原帖由 s-chris 於 2021-8-10 03:52 PM 發表

斷交唔會呀
斷咗會好吃虧喎?
唔怕佢真係同台灣中華民國建交咩
有咩吃虧???
咁鐘意呆灣, 大陸咪比機會成全佢地lor…...快d建交tim la

引用:
原帖由 s-chris 於 2021-8-10 03:52 PM 發表

斷交唔會呀
斷咗會好吃虧喎?
對大陸有什么損失呢?立陶宛挨俄羅斯這么近,還敵對,以後聯合國涉及到有利立陶宛的決議大陸一路否否否……就像海地那樣

立陶宛想做契弟澳洲第二?

引用:
原帖由 TibetChina 於 2021-8-10 03:56 PM 發表

對大陸有什么損失呢?立陶宛挨俄羅斯這么近,還敵對,以後聯合國涉及到有利立陶宛的決議大陸一路否否否……就像海地那樣
無損失咪最好咯!
😁😁

引用:
原帖由 s-chris 於 2021-8-10 04:01 PM 發表

無損失咪最好咯!
😁😁
灣灣那十幾個窮困的邦交國,幾乎沒有哪個不想和大陸建交的,無非迫于美國壓迫不敢而已。

引用:
原帖由 LEE1989 於 2021-8-10 03:28 PM 發表
中國大陸外交部發言人周二(10日)批評,立陶宛政府不顧陸方反復交涉,允許台灣當局以「台灣」名義設立代表處,公然違背兩國建

今時今日仲同內地作對就愚蠢了

立陶宛係咪有人撐腰?係咪美國從中作梗

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/cnnews/20210810/bkn-20210810150736152-0810_00952_001.html
佢地反俄吖嘛....變左反中都有市場, 天下政棍一樣黑, 有得玩民粹點會放過?

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 TibetChina 於 2021-8-10 04:04 PM 發表

灣灣那十幾個窮困的邦交國,幾乎沒有哪個不想和大陸建交的,無非迫于美國壓迫不敢而已。
係咪?
乜原來老美仲有咁大影響力
😒😒

引用:
原帖由 s-chris 於 2021-8-10 04:08 PM 發表

係咪?
😒😒
灣灣共有15個邦交國,包括中美洲4國(貝里斯、瓜地馬拉、宏都拉斯、尼加拉瓜)、加勒比海島國4國(海地、聖克里斯多福及尼維斯、聖露西亞、聖文森及格瑞那丁)和太平洋島國4國(馬紹爾群島、諾魯、帛琉、吐瓦魯),以及南美洲1國(巴拉圭)、非洲1國(斯威士蘭)、歐洲1國(梵蒂岡)。

除了梵蒂岡,哪個不是美國的核心勢力範圍?

引用:
原帖由 s-chris 於 2021-8-10 04:08 PM 發表

係咪?
😒😒
有呀, 咪就影響到灣灣那十幾個窮困的邦交國咁大嘅影響力囉. 好大㗎啦算, 老美連自己國民戴下口罩都唔多影響到

支持

引用:

斷交唔會呀
斷咗會好吃虧喎?
當然要斷交, 目的係比其他國家睇, 唔好同呆灣眉來眼去, 立陶宛對於大陸來說只係鼻屎國家, 雙方貿易不多, 大陸作為未來10-20年內最大的GDP國家, 軍事實力世界前三, 根本不怕少一個立陶宛, 斷一個立陶宛, 然後再搶一個呆灣其他的外交國就抵消返影響, 但立陶宛得失未來的最大國, 我相信立陶宛唔敢真係得罪中國

引用:
原帖由 豬木屍吃河童 於 2021-8-10 04:18 PM 發表

當然要斷交, 目的係比其他國家睇, 唔好同呆灣眉來眼去, 立陶宛對於大陸來說只係鼻屎國家, 雙方貿易不多, 大陸作為未來10-20年內最大的GDP國家, 軍事實力世界前三, 根本不怕少一個立陶宛, 斷一個立陶宛, 然後再搶一個呆灣其他的外交國就抵消返影響, 但立陶宛得失未來的最大國, 我相信立陶宛唔敢真係得罪中國
咩叫唔敢真係得罪中國?點為之真係得罪中國?

引用:
原帖由 LEE1989 於 2021-8-10 03:28 PM 發表
中國大陸外交部發言人周二(10日)批評,立陶宛政府不顧陸方反復交涉,允許台灣當局以「台灣」名義設立代表處,公然違背兩國建

今時今日仲同內地作對就愚蠢了

立陶宛係咪有人撐腰?係咪美國從中作梗

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/cnnews/20210810/bkn-20210810150736152-0810_00952_001.html
立陶宛在蘇聯強權時,亦敢同中央對抗,

獨立後會怕中國?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]