• 瀏覽: 2,328
  • 回覆: 14
衛生防護中心公布,截至今日(9日)零時,本港新增兩宗新型冠狀病毒確診個案,均由外地輸入,其中來自羅馬尼亞的39歲男子,分別於4月和5月在香港接種兩劑復必泰新冠疫苗,並於上月12日在本港驗出血液帶新冠病毒抗體。另一患者為7個月大女嬰,由俄羅斯抵港,帶L452R變種病毒。本港累計12,015宗確診和一宗輸入個案。今日另暫有少於5宗初步確診。

今日... 又是............ 復記...50%. 無打50%

磚家: 雖然每日只有復記輸入, 科興咁耐之來都係得一單, 但磚家認為打科興係需要加針復必泰的.

其實磚家叫打科興加多針復仔. 第日科興無事, 係米都可以計入復仔?!

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/ins/港聞/article/20210809/s00001/1628490220999/新冠肺炎-港增兩輸入確診一嬰帶變種-另一人已打兩針復必泰驗出抗體

科興暫時仲頂得住

香港磚家: 雖然每日都有復記輸入. 但打科興係需要加針.

引用:
原帖由 四季無花果 於 2021-8-9 16:49 發表
科興暫時仲頂得住
所以磚家叫打科興的. 加多針復仔. 第日科興無事, 都可以計入復仔.

日本升到2萬幾,仲有以色列幾千。好嚴重下。全部都系外國疫苗。。。我最現實,打疫苗唔講愛國,講有無效,副作用 。

你老母西
個撚個來香港當避風港咩

羅馬尼亞人走黎做乜春

引用:
原帖由 andysan4 於 2021-8-9 16:55 發表
你老母西
個撚個來香港當避風港咩

羅馬尼亞人走黎做乜春
係香港打針的, 應該係香港人, 去左羅馬尼亞, 然後再回港.

引用:
原帖由 四季無花果 於 2021-8-9 04:54 PM 發表
日本升到2萬幾,仲有以色列幾千。好嚴重下。全部都系外國疫苗。。。我最現實,打疫苗唔講愛國,講有無效,副作用 。
8月8日全球新冠肺炎疫情最新數字 - 雅虎香港

https://yns.page.link/iSWVL

打咗疫苗有抗體好正常啵,唔通此抗體不同彼抗體?專業人士唔該講解下分別,檢驗方法又有乜唔同

引用:
原帖由 凸凸凹凹 於 2021-8-9 16:59 發表
打咗疫苗有抗體好正常啵,唔通此抗體不同彼抗體?專業人士唔該講解下分別,檢驗方法又有乜唔同
佢上月驗出有坑體即是指疫苗並沒有失效, 可惜都係中左COVID 咁解.

香討磚家EDDIE明明話復必泰好勁,佢唔會點我哋嘅!

引用:
原帖由 siutatbo 於 2021-8-9 17:05 發表
香討磚家EDDIE明明話復必泰好勁,佢唔會點我哋嘅!
復仔呢兩個星期, 日日佔據輸入的50% 以上. 真係強差人意.

又係伏必泰,總係伏必泰,必定係復必泰,點解95%防護率都日日中?

伏必die九倍抗體,95%保護率不勘一擊,成日出嚟抽水個班港大磚家依家聲都唔聲!

引用:
原帖由 煙如織 於 2021-8-9 17:16 發表
伏必die九倍抗體,95%保護率不勘一擊,成日出嚟抽水個班港大磚家依家聲都唔聲!
以香港輸入數字, 肯定無95%保護, 但磚家呢排啞哂.  只懂批評科興.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]