• 瀏覽: 11,139
  • 回覆: 19
+2
因組織或參與民主派「35+」初選,47名泛民人士涉違反《港區國安法》被檢控,外界質疑最近被內地官媒批為「毒瘤」的香港教育專業人員協會(教協),去年曾借出辦事處予相關人士舉行記者會,向公眾宣傳初選方案是否同屬違法。有法律界人士指出,教協借出場地予有關人士宣傳違法初選,有機會與涉案人士一樣, 同被控「串謀顛覆國家政權罪」。

教協去年6月及7月分別借出於旺角會址及銅鑼灣辦事處,予提出「攬炒十部曲」、為初選發起人的港大法律系前副教授戴耀廷,及負責協助籌辦初選的前民主動力召集人趙家賢等人舉行記者會。他們在兩次記者會上分別公布初選舉行日期、細節及目標,及交代投票程序。

對於教協借出場地予初選發起人舉行記者會,交代有關計劃詳情是否同屬違法,執業大律師龔靜儀指,教協和其他涉案人士,共同以不同方式,組織、策劃、實施或者參與實施戴提出的「攬炒十部曲」。教協借出場地予組織者,向公眾宣傳初選部署,足以構成《港區國安法》第22條中的「參與實施」,有機會違反國安法。

至於政府早前宣布與教協終止工作關係,教協隨後宣布退出職工盟,又成立「中國歷史文化工作組」等,外界質疑是試圖為過去行為「洗底」。龔認為教協只是盡量「將功補過」,質詢其於將來一旦被裁定罪成後,可作為求情理由,希望得到法庭接納及予以輕判。

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210809/mobile/bkn-20210809151542164-0809_00822_001.html

證據確鑿,點洗白都無用啦!國安處一於煮埋呢班教畜落鑊去陪肥佬黎啦!

引用:
原帖由 siupercy 於 2021-8-9 03:23 PM 發表
嘩,咁好嚴重喎?!真係幫唔到你啦, 點解釋?
佢地話繼續做好專業教育工作, 推國民教育, 不過我就唔信了

引用:
原帖由 freemind1 於 2021-8-9 03:25 PM 發表
一定要澈底消滅,否則星星之火
無錯, 留呢班人渣系度, 只會再搵機會繼續反中亂港

引用:
原帖由 siupercy 於 2021-8-9 03:31 PM 發表

睇電影黑社會都知,只有大佬先會出個場叫 d 靚黎開會。呢次佢地洗定 8 月 15 都得啦,佢地比而家坐緊既更嚴重。
睇黎肥佬黎就係幕後大佬, 仲有個大大佬應該係老美

引用:
原帖由 求勝心切 於 2021-8-9 03:32 PM 發表
拉人封艇啦,班冚家鏟唔見官才唔流眼淚的
等齊料一定做佢, 遲早問題

引用:
原帖由 求勝心切 於 2021-8-9 03:33 PM 發表

唔好用星星之火,因為星星之火是好野來的,佢地班pk是衰野
咁用油盡燈枯會唔會好D?

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2021-8-9 03:36 PM 發表
分裂國家呢啲野唔係話賣乖獻媚就拆得掂喎

唔知教協仲有咩瘋狂瀨共招數
除了自首, 別無他選

引用:
原帖由 wilsonabcd 於 2021-8-9 03:39 PM 發表
快!移民去台灣,送仔女去當兵,上戰場,反攻大陸,死於戰場!
反攻大陸咁激? 會唔會未出發先腳軟呀?

引用:
原帖由 單嫖獨賭kaka 於 2021-8-9 03:40 PM 發表
可以拉得
希望國安做野

引用:
原帖由 snoopy_fa 於 2021-8-9 03:41 PM 發表
戴耀廷泛暴攬炒十部曲  
但佢估唔到第十一步係攬炒自己

引用:
原帖由 xshellsolong 於 2021-8-9 03:42 PM 發表
太好了, 先煮左35+果班粉腸,
再炒埋教協班粉皮伴碟,
呢味一鑊熟就大功告成!!!
上菜!!!!
記得預埋記協

引用:
原帖由 幪面超人 於 2021-8-9 03:42 PM 發表
違就違,唔好或
違唔違要等個官判

引用:
原帖由 simonfdf 於 2021-8-9 03:45 PM 發表
等到有行動果陣,主打球員都差不多出晒海釣魚啦
驚佢地釣釣下魚, 又比老解野生捕獲, 送番大陸慢慢玩

引用:
原帖由 tongtong2047 於 2021-8-9 03:52 PM 發表
係喎舉報比國安處未?
上埋報, 我諗國安處都收到風了!

引用:
原帖由 ricowong2503 於 2021-8-9 03:53 PM 發表
葉建源條友真係有排震lor,隨時一出境即拉,瞓瞓吓覺都驚國安上門拍門拉人😂😂😂
葉建源呢個仆街一早聞到梧材香, 想龜縮推個波比人, 隨時已經著草了!

主題標籤 #戴耀廷
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]