• 瀏覽: 55,865
  • 回覆: 541
  • 追帖: 1
+16
今屆奧運中國大部分時間都在獎牌榜領先,位列榜首,美國一直緊隨其後。最後一個比賽日,美國接連「爆金」,最終靠女籃在決賽擊敗日本、華倫迪珍妮花在女子場地單車全能項目奪金,以及女排首次問鼎金牌,成功增添3金2銀,鎖定東京奧運獎牌榜首位,笑傲群雄。

其實中國都好勁,成績好好.
如果計埋香港和中華台北(台灣),
總共41金牌,金牌首位......

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/sport/20210808/bkn-20210808125325439-0808_00882_001.html

中國上屆26金,今屆38金

香港和台灣都要計埋

說明美國才是奴役運動員做獎牌機器,冇靈魂的國家囉

恭喜美帝。🕺🏻

正義必勝

引用:
原帖由 kaibalau 於 2021-8-8 08:52 PM 發表
香港和台灣都要計埋
咁英國要計埋之前殖民地的國家。

好在美國臨尾攞多兩件金牌,唔係實制裁中國,可能用強迫運動做藉口

多謝黑哨

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2021-8-8 08:51 PM 發表
中國上屆26金,今屆38金
比起上屆,美國大倒退
中國大躍進喎
恭喜中國,美國開始乞米啦,出動6百幾人比中國多2百幾人,先攞得比中國多一件金牌,瘀爆囉

但漏咗美國特權自己可食禁藥,他國唔準食添

引用:
原帖由 Apachewarrior 於 2021-8-8 08:48 PM 發表
今屆奧運中國大部分時間都在獎牌榜領先,位列榜首,美國一直緊隨其後。最後一個比賽日,美國接連「爆金」,最終靠女籃在決賽擊敗日本、華倫迪珍妮花在女子場地單車全能項目奪金,以及女排首次問鼎金牌,成功增添3金2銀,鎖定東京奧運獎牌榜首位,笑傲群雄。

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/sport/20210808/photo/bkn-20210808125325439-0808_00882_001_fb.jpg?20210808184301
計埋就唔公平...

今屆成績都已經好好, 希望中港台都繼續努力...

對美國有幾多金牌我唔太在意。
我在意中國人的發展,今屆中國在田徑同體能活動大的運動都有唔錯既成績,証明左國家對運動員的練習進步左,希望未來中國可以更上一層樓。
中國既表現也証明黃種人只要肯努力同加埋科學化的訓練我地既表現唔會差過其他人種太多。

引用:
原帖由 Chobis 於 2021-8-8 08:55 PM 發表
好在美國臨尾攞多兩件金牌,唔係實制裁中國,可能用強迫運動做藉口
都係完美結果,如中國贏,又益美國打手賺多些抹黑中國的奧運
而家美國跑多一件,美打手又賺少d囉

贏系應該。美國又有錢。又各色人種聯合去比賽。奧運本身又系西方發起,當然項目上有先天優勢。。

引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-8-8 08:56 PM 發表

比起上屆,美國大倒退
中國大躍進喎
恭喜中國,美國開始乞米啦,出動6百幾人比中國多2百幾人,先攞得比中國多一件金牌,瘀爆囉

但漏咗美國特權自己可食禁藥,他國唔準食添
美國獎牌大幅拋離

主題標籤 #女排
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]