• 瀏覽: 24,779
  • 回覆: 156
+3
本港新增兩宗新型肺炎確診個案,均屬輸入個案,其中由美國抵港患者早前已於當地完成接種BioNTech新冠疫苗,被驗出帶有L452R變種病毒株。 另外,初步確診個案少於5宗,當局正調查當中有無本地個案。 新增的兩宗輸入個案,分別由美國及日本抵港。由美國來港的30歲男子,前日坐CX881航班到港,同日出現...

唔想再分析啦. 自己睇.... 又係.....

政府真係要想清楚, 打疫苗減檢測期可唔可行, 輸入個案都無因為打針減小. 近期日日都有老美輸入.

新聞來源連結:
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1604903-20210808.htm

根據CB仔嘅理論,嗰個22歲女子一定有打外國疫苗,因為佢話打中國疫苗係受外國認可喎。不過今次呢個女子無講係打咗疫苗,應該就係無打疫苗嘅人,所以CB仔嘅荒謬論點根本不攻自破。
另一個美國打咗兩劑疫苗,咁相信應該就係輝瑞了。呢個幾月嚟,已經有好多輸入個案係打齊兩劑輝瑞但就驗出確診,所以我一直都話過,疫苗嘅保護率根本唔可能有95%咁高,只係臨床實驗數據量太少,根本不足以準確計算得到真正保護率。而以色列在2月到5月嘅確診者統計中,已經說明輝瑞嘅有效保護率為64%,而後來更有統計指出對Delta變種只有39%保護率。現在睇返香港呢個幾月嘅數字,輝瑞都真係對Delta變種嘅保護率實在太低了,成日驗出確診嘅個案中,大部份都係輝瑞,反而無打疫苗嘅仲少過佢。可想而知,啲人以為打咗輝瑞就保護到唔染疫,就係俾佢嗰個號稱95%嘅保護率欺騙咗囉。

引用:
原帖由 cskch 於 2021-8-8 06:47 PM 發表
本港新增兩宗新型肺炎確診個案,均屬輸入個案,其中由美國抵港患者早前已於當地完成接種BioNTech新冠疫苗,被驗出帶有L452R變種病毒株。 另外,初步確診個案少於5宗,當局正調查當中有無本地個案。 新增的兩宗輸入個案,分別由美國及日本抵港。由美國來港的30歲男子,前日坐CX881航班到港,同日出現...

https://newsstatic.rthk.hk/images/mfile_1604903_1_L_20210808150630.jpg
而家潮流係「肺炎流感化」,
見到佢無病徵,就算係無事!

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2021-8-8 07:57 PM 發表
根據CB仔嘅理論,嗰個22歲女子一定有打外國疫苗,因為佢話打中國疫苗係受外國認可喎。不過今次呢個女子無講係打咗疫苗,應該就係無打疫苗嘅人,所以CB仔嘅荒謬論點根本不攻自破。
另一個美國打咗兩劑疫苗,咁相信應該就係輝瑞了。呢個幾月嚟,已經有好多輸入個案係打齊兩劑輝瑞但就驗出確診,所以我一直都話過,疫苗嘅保護率根本唔可能有95%咁高,只係臨床實驗數據量太少,根本不足以準確計算得到真正保護率。而以色列 ...
好心你啦!

做人要務實啲!打疫苗係為防疫,唔好涉及政治!
科興係好多國家已經「兵敗如山倒」

最新一個就係:

https://www.hk01.com/即時國際/660334/新冠肺炎-智利為已接種第一劑人士注射阿斯利康疫苗為加強劑

智利總統皮涅拉(Sebastian Pinera)8月5日稱,政府會開始為民眾施打新型冠狀病毒肺炎(COVID-19)疫苗加強劑,對象是那些已接種中國科興研發的克爾來福(CoronaVac)疫苗的人士。

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2021-8-8 20:55 發表

好心你啦!

最新一個就係:

https://www.hk01.com/即時國際/660334/新冠肺炎-智利為已接種第一劑人士注射阿斯利康疫苗為加強劑
你又無睇POST. 政治行先唔得架. 我係講緊政府唔應該放寬入境人仕檢疫時間. 唔係講緊復必泰無95%.

同時留意美國輸入開始增多. [同時, 今日支針係美國打, 所以唔可以將佢同科興比較, 美國是沒有科興的]

引用:
原帖由 cskch 於 2021-8-8 08:57 PM 發表

你又無睇POST. 政治行先唔得架. 我係講緊政府唔應該放寬入境人仕檢疫時間. 唔係講緊復必泰無95%.
同時留意美國輸入開始增多. [今日支針係美國打, 所以唔可以將佢同科興比較, 美國是沒有科興的]
我答錯人而已,已作修正。

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2021-8-8 08:57 PM 發表

好心你啦!

最新一個就係:

好心你啦,打疫苗係為防疫,唔好涉及政治!
你睇你自己講過啲乜啦,講到科興一無事處嘅係你呀,仲要搵咁多證明,乜你咁叫做唔涉及政治,係為咗防疫呀,講大話都睇返自己講過乜先啦。
你吹噓輝瑞咁高保護率,但事實係咁多輸入個案都係打咗輝瑞。咁代表啲乜呀,咁係代表輝瑞實際唔係有咁高保護力,我已經係講咗唔好相信輝瑞有95%保護率啫,我無叫人唔好打復必泰,亦相信佢係有60-70%保護率嘅。不過,我就想反駁你講嘅打輝瑞就可以保護到自己同家人免受感染呢個謬論,乜你又唔記得咗自己上年討論嘅時候講嘅嘢嗱。你話打科興保護唔到喎,話輝瑞有95%保護率就可以保護埋家人唔受感染,現在事實就唔係咁。我一直都認為即使打咗疫苗,都不能放鬆防疫措施,一樣要戴口罩。但你就不斷宣傳打咗輝瑞就好似唔怕感染咁,係你害死其他人咋,仲賴人。

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2021-8-8 09:09 PM 發表

好心你啦,打疫苗係為防疫,唔好涉及政治!
你睇你自己講過啲乜啦,講到科興一無事處嘅係你呀,仲要搵咁多證明,乜你咁叫做唔涉及政治,係為咗防疫呀,講大話都睇返自己講過乜先啦。
你吹噓輝瑞咁高保護率,但事實係咁多輸入個案都係打咗輝瑞。咁代表啲乜呀,咁係代表輝瑞實際唔係有咁高保護 ...
你抄十次差唔多嘅嘢黎洗版無用架喎!

你改變唔到人哋賽戰經驗之下,唔要科興的事實。

伏必die,正呀

老尾幾時好似電影,放幾個氫彈殺死啲病毒?

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2021-8-8 09:19 PM 發表

你抄十次差唔多嘅嘢黎洗版無用架喎!

你改變唔到人哋賽戰經驗之下,唔要科興的事實。
吓,乜現在又唔係打疫苗係防疫,唔好政治化呀。
你嗰啲謬論我都廢事同你拗,中國制造疫苗係為咗幫助落後國家去抗疫,你估好似你咁咩,自己喺度千方百計去為輝瑞宣傳而去踩科興,仲可以有面叫人「打疫苗係為咗防疫,唔好政治化」喎。
我真係好佩服你可以咁厚顏無恥講得出一句咁嘅話囉。

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2021-8-8 09:40 PM 發表

吓,乜現在又唔係打疫苗係防疫,唔好政治化呀。
你嗰啲謬論我都廢事同你拗,中國制造疫苗係為咗幫助落後國家去抗疫,你估好似你咁咩,自己喺度千方百計去為輝瑞宣傳而去踩科興,仲可以有面叫人「打疫苗係為咗防疫,唔好政治化」喎。
我真係好佩服你可以咁厚顏無恥講得出一句咁嘅話囉。
個傻仔同燒弱完一樣,經常燈死自己

美國人以為打咗疫苗就好高保護力,點知就俾嗰95%保護力欺騙咗,現在點解又爆到上去成平均十萬宗,咪就係俾嗰啲咁高保護率影響咗,連基本嘅防疫措施都已經放鬆埋。所以,嗰啲藥廠為咗可以及時賺一筆疫情財,就不斷吹噓自己疫苗有幾好咁,現在就反而令美國疫情無法消退。
美國制造嘅疫苗,主要就係為咗賺錢,所以必須宣傳成有好高嘅效果,但咁樣就好容易造成一種錯覺,以為打到足夠人口就可以擊退疫情,現在反而證明咁嘅想法係完全錯誤。

引用:
原帖由 candyloveandy 於 2021-8-8 09:48 PM 發表

個傻仔同燒弱完一樣,經常燈死自己
根本佢就自打嘴巴好多次啦,上次就係講到智利同以色列疫情嘅時候。
最可笑就係講到智利打科興對疫情無幫助,見到智利因解封令疫情回升,到再封城後又回落,就講到封城係令疫情消退嘅原因而唔係疫苗。點知講到以色列疫情嘅時候,又話係疫苗嘅作用,但以色列疫情回升就話係因為Delta病毒影響。但即使以色列同樣封城但疫情依然繼續上升,就唔再講封城可以令疫情消退囉。根本佢嘅論點就錯誤,智利之所以疫情反彈,就係因為疫情還未完全消退就解封,疫苗當時都未打多過半數人口,咁無打疫苗嘅人唔通唔會受感染咩,咁簡單嘅嘢都唔知。即使全部人打晒疫苗,疫苗嘅保護率大致都係65%左右,都一樣會有人受到感染,太早解封就當然會令疫情反彈啦,但呢條友就當成係疫苗保護效力不足嘅問題。以色列係在疫情差唔多無晒嘅時候解封,而且解封時已經大部份人都打齊針,但解封都同樣會令疫情反彈啦。
今次佢講嘅嘢仲好笑,叫人唔好政治化,打疫苗係為咗防疫喎,但佢自己就不斷幫輝瑞去宣傳,不斷要去踩低科興,咁仲可以厚顏無恥地講句咁嘅說話,可想而知佢有幾無恥呢。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]