• 瀏覽: 13,395
  • 回覆: 22
+2
2021年8月3日,新加坡總理李顯龍在阿斯彭安全論壇(Aspen Security Forum)上發表演講,闡述其針對國際局勢、中美關係的觀點,並在結束後圍繞中美

又升又降,你估升降機咩?

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/article/659977?utm_source=01appshare&utm_medium=referral

李顯龍唔係否定「東升西降」
佢係講緊雙方對形勢有誤判

中國並唔係美國想點拿捏都得
而美國國力點衰法 整體仍然超越中國
所以雙方都唔好對自己既力量過於有信心

講真句 正常情況下 中國要追上美國 無十幾廿年都唔好諗
不過 呢個係建基於美國國力仍然恒定保持發展
但係全世界好多經濟學家 都已經表示
美國既經濟泡沫必定會爆破
今次美國再爆鑊 中國會唔會好似2008年出手救美 無人知

再加上美國疫情再度爆發 如果情況逼到拜登不得不再進行嚴格管控措施
國內紓困必定要持續 而經濟復甦將會再次押後

現在 美國正為之前無限QE付出代價 國內通脹急升
周圍真係有太多已經點燃引線既炸藥桶
只要有一個救唔切 爆出黎
美國個經濟將會連環爆破

所以 中國唔好高估自己國力既提升速度
但亦唔好覺得美國真係好似外表咁強大

引用:
原帖由 2013gundam 於 2021-8-8 05:34 PM 發表
李顯龍唔係否定「東升西降」
佢係講緊雙方對形勢有誤判

中國並唔係美國想點拿捏都得
而美國國力點衰法 整體仍然超越中國
所以雙方都唔好對自己既力量過於有信心

講真句 正常情況下 中國要追上美國 無十幾廿年都唔好諗
不過 呢個係建基於美國國力仍然恒定保持發展
但係全世界好多經濟學家 都已經表示
美國既經濟泡沫必定會爆破
今次美國再爆鑊 中國會唔會好似2008年出手救美 ...
你闡述得幾詳細~
請大家加你分。

中國從冇東升西降心態。
自美國挑起中美紛爭之後,中國一直強調中美合則兩利、鬥則俱傷。只係美國一面倒堅持採取霸權主義,不容許中國可同美國和平合作,不容許中國從後趕上。用加徵關稅、操控臺灣及南海牌、禁售、禁用、禁企業合作、禁科技合作等手段不斷對中國打壓。
中國不想打、不願打、但不怕打。美國認定中國係美國敵人不斷對中國打壓,所以先令中國成為美國可怕嘅敵人。喱個係美國迫出嚟嘅。

坦白講,美國從前是輕視了中國,如果美國要認真動員全國起來對付中國,還是很厲害的!

東升西降不是一個論述
是一個現實
曾經掛在口傍,星加坡也是其中嘅亞洲四小龍嘅稱許是東方岷起嘅早期現實
新興發展的金磚四國,西方國家在那裏?
西方經濟發展,原地踏步,不進則退係恆古不變的定律
所以有些東西也不一定是東方進了,而是西方相對地退了
不謀求開放合作,一味採取封閉式自保式的制栽,令東方更自強不息,謀求進步與突破,建立新的地緣實力
結果,東升西降更成為不可逆轉的當然變化,自然超越諭述的層面

又升又降?  李顯龍 的薪金是全球領導人最高最高 有升無降!

中美終會一戰,大國之戰不論誰勝誰敗都會是全球大災難,若爆發到核戰全球人口可能所剩無幾...

鼻屎仔要左右逢源才能生存

西降又跨張左. 係中國進步左姐.

Harvard 的經濟技術指標. 五眼 vs 中國.

附件

harvard_manifactor_index.jpg(67.87 KB)

一陣講錯嘢又比人顏色革命。

引用:
原帖由 ntworks 於 2021-8-8 05:45 PM 發表
中國從冇東升西降心態。
自美國挑起中美紛爭之後,中國一直強調中美合則兩利、鬥則俱傷。只係美國一面倒堅持採取霸權主義,不容許中國可同美國和平合作。用加徵關稅、操控臺灣及南海牌、禁售、禁用、禁企業合作、禁科技合作等手段不斷對中國打壓。
中國不想打、不願打、但不怕打。美國認定中國係美國敵人不斷對中國打壓,所以先令中國成為美國可怕嘅敵人。喱個係美國迫出嚟嘅。
老實講 你話中國無東升西降心態 咁一定唔正確
因為中國早好多年前就佈局發展 帶動亞洲國家經濟發展
近年仲以RCEP將亞洲各國拉成經濟版塊

但係對於東升西降 中國同美國係有明顯既理解差異
中國追求自身發展 對外採取不干涉政策
主要係和和氣氣 有錢齊齊搵
所以將亞洲 尤其係東盟 以往美國睇唔起既地區
拉到可以同歐盟一較長短

而美國對東升西降 係視為中國要將美國拉下 狠狠踩在腳下
將以往美國對其他國家做既野 投射到中國身上 覺得中國都會一樣做法
但有留意返美國發展
根本完全唔一樣
單單睇下美洲國家 有邊個國家個經濟真係好丫
佢地既存在 無非係為美國提供剝削機會

其實當年奧巴馬就已經講過
如果中國人過上美國生活 係人類既悲劇同災難
由此可見 美國人骨子裡 就覺得應該自己係站於世界最頂端
其他下面既國家 應該供養美國繼續享受

你睇返美國D綜藝節目 你覺得好有趣 好好睇既時候 有無諗過佢地點浪費法
就以地獄廚房為例
佢地每一集餐廳開始營業時
如果出菜不合乎哥頓要求 就全部倒落垃圾桶度
佢地係可以全晚一碟菜都出唔到枱
你覺得呢個係高要求 高水準
但你有無諗過 佢地只係拍緊綜藝真人騷節目
佢地浪費既食材 究竟可以供幾多人食飽

中國一直都只不過係防守,冇所謂誤判,如有就係有人以為拜登好過特冇普,對中國會友善一點

引用:
原帖由 2013gundam 於 2021-8-8 06:09 PM 發表

老實講 你話中國無東升西降心態 咁一定唔正確
因為中國早好多年前就佈局發展 帶動亞洲國家經濟發展
近年仲以RCEP將亞洲各國拉成經濟版塊

但係對於東升西降 中國同美國係有明顯既理解差異
中國追求自身發展 對外採取不干涉政策
主要係和和氣氣 有錢齊齊搵
所以將亞洲 尤其係東盟 以往美國睇唔起既地區
拉到可以同歐盟一較長短

而美國對東升西降 係視為中國要將美國拉下 狠狠踩在 ...
中國只係管好自己嘅發展,並無阻撓美國繼續強大。
美國只係為自己制造敵人而引至李顯龍有東升西降嘅說法。

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2021-8-8 05:48 PM 發表
坦白講,美國從前是輕視了中國,如果美國要認真動員全國起來對付中國,還是很厲害的!
並不是 其實小布殊時代 美國已經想郁中國
只不過撞正恐怖主義籠罩全球
佢要中國幫手支持反恐
所以就無郁手

奧巴馬時代 美國08年次貨風暴
美國成面灰 要中國出手救
但之後搞既TPP就係想拉攏亞洲各國搞9中國
之不過意外地希魔輸左比侵 而侵上任後立即退群
先至將奧巴馬呢招毒計廢左

美國從來都無輕視中國 只不過唔知係美國做得衰野多
還是係中國得道多助 令到美國每每想對中採取壓制措施時
都不得不暫緩 甚至放棄