• 瀏覽: 3,333
  • 回覆: 73
#5g
熱賣及精選
有幾個心願,有生之年坐到國產929大飛機, 買到華為國產芯片嘅旗艦手機。

引用:
原帖由 等只想等到黎明 於 2021-8-8 12:44 AM 發表

28納米,徙x鳩氣啦,
人地做既係3納米。

比大陸燒1京人民幣,做到3納米,
人地又會進步,去到0.28納米
法拉利,林寶,頭十家超跑佔全球汽車總數有冇1%??

引用:
原帖由 等只想等到黎明 於 2021-8-8 12:44 AM 發表

28納米,徙x鳩氣啦,
人地做既係3納米。

做到14nm大概就cover市面90%需要

總之, 朝向正確方向研究和發展, 沒有什麼是解決不了, 沒有什麼可以阻礙科技向前的... 努力加油...

🤔28納米夠做飛機火箭導彈...

做左軍事先...之後才做民生娛樂...

引用:
原帖由 DocHolliday 於 2021-8-8 12:48 AM 發表

有幾個心願,有生之年坐到國產929大飛機, 買到華為國產芯片嘅旗艦手機。
芯片及光刻機怎樣看也不會比上太空, 建核彈, 建衛星, 彈導難... ...

六十幾年前說要超英趕美, 大部份人在取笑

現在不已成了事實嗎?

引用:

28納米,徙x鳩氣啦,
人地做既係3納米。

人地???一個地球才有一家人地,做第二好失禮

你唔講,以為阿貓阿狗都可以隨便做到

中國人, 要加油, 白人堆自以為是, 以為佢地就係世界

要打破它, 就要靠所有中國人的支持

引用:
原帖由 等只想等到黎明 於 2021-8-8 06:15 AM 發表

一定要做到手機先得,因為大陸講面子,一日個個用晒三星唔用華為,一日都未達標
從來唔係面子問題
硅基芯片大概最多追到7nm吧,之後就轉換到新材料半導體技術
如上所說,做到14nm就滿足90%需求,解決卡脖子問題,目前消息是大概兩年突破技術
現在美西逼迫台積電到美歐日設5nm生產線,結果係成本大增
預估幾年後頂端手機價錢大漲,一部iphone兩三萬都唔出奇

主題標籤 #5g
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]