• 瀏覽: 7,199
  • 回覆: 73
+6
引用:
原帖由 DocHolliday 於 2021-8-9 04:50 AM 發表

同汽車業一樣,中國唔會慢慢再搞內燃機汽車,重點放喺電動車研發,呢方面中國同美國唔係差太遠。
X2

引用:
原帖由 鐘覺霧 於 2021-8-8 03:20 PM 發表
28納米﹒﹒﹒
最搵錢的成熟制程。

引用:
原帖由 等只想等到黎明 於 2021-8-8 03:17 PM 發表

唔識得互相合作?乜7都搞,D錢係咪割韭菜嚟?
同曱甴合作,賣船比佢地出海釣魚。

引用:
原帖由 等只想等到黎明 於 2021-8-8 07:44 AM 發表

一定要殺左華為
你先改名叫華為,再搵隻曱甴落手就得啦。

引用:
原帖由 WongManTak 於 2021-8-8 05:47 AM 發表
28納米? 落後多少年? 
禁佢言唔比佢講多少年就等於無限囉。

引用:
原帖由 Thank_777 於 2021-8-8 06:13 AM 發表

芯片及光刻機怎樣看也不會比上太空, 建核彈, 建衛星, 彈導難... ...

六十幾年前說要超英趕美, 大部份人在取笑

現在不已成了事實嗎?
其實唔難,不過某國有勞斯萊斯呢個師父親手教咗送埋樣機三十年都做唔出先進飛機引擎。

按照中芯國際目前的實力,絕對能夠製造出7奈米晶片,而在去年年底,梁孟鬆也曾經表示過7奈米將會在今年的4月份進行風險試產,可直到現在已經過去了四個月的時間,關於中芯國際七奈米的訊息依舊沒有傳出來。

外界猜測,中芯國際七奈米風險試產應該已經在進行當中,當然也有不少人表示,由於沒有EUV光刻機,所以中芯國際7奈米的市場並不能夠如約進行。作為晶片製造之中的核心裝置,光刻機的重要性毋庸置疑。而在禁令實施之後,阿斯麥的一舉一動成為了各大企業關注的重點,畢竟是全球第一大晶片光刻機製造巨頭,阿斯麥這邊,一旦有什麼舉動,肯定會影響著很多企業的利益

而家就咁睇大陸的193nm ARFI 光刻機的各種主要部件都出左世,
而家應該是上微正在整合各個系統中,
老實講而家2021年中,
如果2021年尾前能完成整合,
已經係超超超超超快了,

我認為2022年尾前有193nm ARFI光刻機開始試行的消息已經係要劏豬還神了,
要商業生產晶片,
最快最快都起碼要2024什至2025年,
個時仲要係講緊生產45nm/28nm,
用國產光刻機生產14nm晶片應該仲要再後D時間.
中國努力吧

引用:
原帖由 笑看流浪英犬 於 2021-8-10 06:14 PM 發表
按照中芯國際目前的實力,絕對能夠製造出7奈米晶片,而在去年年底,梁孟鬆也曾經表示過7奈米將會在今年的4月份進行風險試產,可直到現在已經過去了四個月的時間,關於中芯國際七奈米的訊息依舊沒有傳出來。

https://cdn.discuss.com.hk/t/cbeecd/f/800x0/https://storage.inewsdb.com/b5da1fa11a884d8a8518db0293373d8e.jpg
中芯都無EUV,
如果佢要用DUV生產7nm,
成本會好高,
中芯既7nm貴三星/台積電咁多,
有咩公司會買

支持哦 

引用:
原帖由 等只想等到黎明 於 2021-8-8 03:17 PM 發表

唔識得互相合作?乜7都搞,D錢係咪割韭菜嚟?
講咁多,返祖國英國用4G啦

https://www.chinahot.org/sports/478933/中國接手英國5000億高鐵項目,美國想參與,面對技術碾壓不敢接了.html      <==返到祖國英國記得抗議用中國基建

引用:
原帖由 笑看流浪英犬 於 7-8-2021 10:38 PM 發表
中國科技重大專項“極大規模集成電路制造裝備及成套工藝”,啟動于美國深陷經濟危機、中國因北京奧運會呈現出盛世景象的2008年,此前2006年半導體芯片已經超越石油成為中國第一大進口商品。因在同期啟動的16個重大專項中排序第二,該項目又被稱之為“02專項”或“02重大專項”。與其同期啟動的16個重大專項包括載人航天工程、探月工程、北斗衛星導航系統、大飛機專項、新一代寬帶無線移動通信網專項即第五代移動通 ...
唉!好心低調d啦
講哂d公司名,美國中央情報局一定派特務去呢d公司搞破壞,甚至刺殺入面d工程師

希望係真既,中國太多虛報事件,又或者未做完測試就話搞掂。希望D科研少D被政治影響

引用:
原帖由 等只想等到黎明 於 2021-8-8 12:44 AM 發表
28納米,徙x鳩氣啦,
人地做既係3納米。

比大陸燒1那由他人民幣,做到3納米,
人地又會進步,去到0.28納米,

到時割習卒韭菜都救唔到華為!
人哋咁L巴閉咁L厲害,你仲唔走?快D仆街走啦。你系唔系做人太僕街折墮,連做狗都冇人收留呀!
中國滅貧,美國歐洲就滿街露宿者;中國喺和平嘅定海神針,美國歐洲就侵略殺戮;中國開大門走大道;美國及它的走狗們就搞制裁退群單邊主義。

引用:
原帖由 等只想等到黎明 於 2021-8-8 07:41 AM 發表

放比大陸追,睇下大陸可以捱幾耐,
割馬雲馬化騰韭菜,都救你大陸唔到
殺左D黃絲漢奸可以

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]