• 瀏覽: 844,195
  • 回覆: 40
  • 追帖: 126
+1390
引用:
原帖由 三級警司 於 2021-8-12 12:04 AM 發表

柴灣坐788到中環唔塞車都係四個字
如果係計快速路線,東大嶼去中環十到十五分鐘。
我係計地鐵,仲要行。

相對位置黎講東大嶼同南昌/奧運站差唔多。

引用:
原帖由 太自我太不羈 於 2021-8-13 12:54 AM 發表

身為一個單人匹馬嘅90後, 由一個無咩點講政治但帶有傳統六四恐共思想嘅家庭長大, 廿幾年來日日都生活喺唔多唔少帶反共氛圍嘅社會, 基本上無乜親建制嘅線下朋友, 嗰時都好少上網睇政治, 唔睇毒果但更少睇到大公文匯, 靠自己一個未到18歲已經開始認識到中國先係民主國家, 唔清楚幾多年後先知道資本主義講嘅民主係由共產主義到偷返嚟扮野...

我覺得司徒華係又一個神話破滅, 又一個無幾多人想承 ...
我屋企人受杜葉錫恩好大幫忙,對司徒華係有疏離感

不過佢算係泛民入面最後既民族主義者,無左佢,情況可以更差,黑暴好可能更快到來

引用:
原帖由 太自我太不羈 於 2021-8-13 11:07 AM 發表

但係另一方面睇, 無佢地又點會有班懶本土
呢樣認真唔關司徒華事

八十年代精英階層(或者可以叫買辦)遺毒黎.
九十年代民主派中, 民族主義者佔比係好高.
2008年後, 本土派先開始上位.

引用:
原帖由 太自我太不羈 於 2021-8-13 11:53 AM 發表

無反中情仇又點會生得出一班本土? 新一代要出位要反中唔去諗下中國對香港甚至世界嘅恩, 淨係識比人洗腦嗰期興北京奧運自己有啲光環就係中國人, 之後就反中唱衰中國, 自自然然會無歸屬感.

而且民族主義港獨真係無嗎? 佢地咪又係當自己係一族?
八九十年代最抗拒回歸既係班商家佬.
其次係班專業人士.
佢地果一套同今日班廢青本質係一樣.
你唔好睇佢地個個人前都話支持中央支持政府, 背後做左乜你鬼知.

呢類思想借屍還魂, 甚至演變成暴亂, 基本係唔關民主黨班大中華膠事
民主黨只係自己戇鳩要同人地鬥"民主".

引用:
原帖由 SKY2019 於 2021-8-14 12:11 AM 發表

輪到愚港漫拉,睇吓幾多人中招
唔知邊個專家諗出嚟打咗針就隔離七日
好消息係佢無病徵有抗體, 相信傳染能力好低.

壞消息係, 佢係姐姐所以好合作, 包括交樣本同居家檢疫, 但係, 唔係個個美國佬都咁合作...

Delta 基本已經係全新既病毒.
以前既經驗都不適用.
印度今年年頭已經接近全民免疫, 加埋印度人身體特強既抵抗力, 照樣爆到七彩. 浮屍處處.

張醫生果套要行得通. 首先病毒要變異到完全體, 傳染能力達到極點, 然後用新疫苗再次達成免疫.
當然靠感染都可以達成免疫, 死咁幾個%人, 幾個到十幾個%重症致殘咁law
無論如何,未觀察到病毒演化到傳染力高點回落前,絕對不可以與病毒共存,諗都唔好諗

不過可以樂觀D,病毒演化得好快,但係,演化並唔係一條直路,傳染能力高到某個程度,就到終點
舉個例子,哺乳類祖先幾億年前從海洋爬上陸地時,四肢都有五趾,到今日最多都係退化成一趾,無法演化出多一趾
要病毒變成流感,歐美、南美、印度咁爆法,等幾年應該可以了,比D耐性,反正又唔係死我地中國人。

引用:
原帖由 RockMe 於 2021-8-14 08:38 AM 發表
當年老美侵略阿富汗,
聯合國有沒有叫老美停止攻勢。

塔利班:我參考下當年老毛點指揮解放軍點掃清國民黨先,之前《論持久戰》好有用。

引用:
原帖由 goodfriend01 於 2021-8-15 12:15 PM 發表

新聞話聽到兩吓槍聲,塔利班就收復了一個省,你老尾快啲派多啲人去。
肯開兩槍算比面啦。

引用:
原帖由 hkc9 於 2021-8-15 01:17 PM 發表

其實工人姐姐咁做好奇怪,對佢有乜好處呢?  我唔明。

這件事查落去,可能更加多人涉事,尤其化驗所,都唔知做過幾多單咁樣的郵寄樣本。
香港要求本地化驗所抗體陽性報告

咁佢咪係美國搵化驗所抽血寄過黎

如果你唔諗互認問題,佢係無做錯...

香港理應搵當地中國大事館幫手處理呢類情況

引用:
原帖由 hkc9 於 2021-8-15 03:12 PM 發表

乜唔係要“人”返來香港時,在機場抽血咩?
唔係
要事先驗好

原來政府之前無講明要本地抽血...
今日先補鑊

其實大學可以要求學生會取得全部full time 學生當中50%票後先承認

年年都得果一成多D人投票,其他人根本就唔想理佢,偏偏被代表

之前有人嘈過呢個問題,學生會班老鬼出黎話好難拉票,結果不了了之
咁你明知自己無代表性,唔好搞搞震啦唔該。

引用:
原帖由 RockMe 於 2021-8-15 10:07 PM 發表

果然是北平模式.
老尾真系好尷尬.
無可用之兵,總統都著埋草,似南京模式多

北平模式太抬舉班偽軍

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]