• 瀏覽: 843,806
  • 回覆: 44
  • 追帖: 126
+1390
引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-8-14 01:30 AM 發表

佢都唔係做官員,佢唔係"Working in China"請問佢應該點講?
"Working in Mainland"?你不如問下內地人會唔會咁講先啦....
咁請問內地部門都有講申請"中港車牌",咁又係咪反中亂港呀??
上次歐陽震華講"中港一家親"已經係咁,依家又響度獵巫??

佢地係亂鬧人,亂咁獵巫,呢班人小心係黃友反間..... ...
之前在樓內就討論過現在內地係唔接受「中港」嘅表述,係一部分港人堅持話咁樣冇問題。
都話咗現在內地普遍輿論是不接受,私底下可能會包容,但包容是人情,不接受是道理。

引用:
原帖由 keithyiuchipan 於 2021-8-14 08:11 AM 發表

你自己可以封殺中國產品,人家還擊是正常的反應,居然可以以此爲借口煽動其他國家制裁。是否有問題?
不過大家互相制裁,最後許受不了?
呢幾年嚟真係睇清楚白皮的不要臉。可想知晚清時他們是怎麼做的😡😡

引用:
原帖由 RockMe 於 2021-8-14 08:38 AM 發表
當年老美侵略阿富汗,
聯合國有沒有叫老美停止攻勢。

這幾年真是見多了人間醜惡

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-8-14 09:14 AM 發表

其實南方人及內地大城市既人普遍都知香港人對於"中港"的意思.....

我都問過內地的朋友,佢地都話"Working in China"呢個詞語無問題,有個仲話"呢度唔係China係邊度?","有人將China讀做"X娜",唔通我地以後就唔用呢個英文字?"
都話朋友間、私底下,會包容。
公開場合,公眾人物,了解呢啲常識就唔容易踩雷

引用:
原帖由 ahmei 於 2021-8-14 09:42 AM 發表

老實講,好多人係未必正字咁正確。
係咪對外人就用中國,對內用大陸、內地、國內之類。
之前用了中港一家親,咁要點講好呢?
睇吓張回鄉証的名字就知啦「港澳居民來往內地通行證」,總之就避免用「中國」/China指代除港澳台以外的中國區域。
觀念是中國包含整個大中華區,如果你嘅語意是不包括港澳台任何一部分都是錯的。

引用:
原帖由 ahmei 於 2021-8-14 09:42 AM 發表

老實講,好多人係未必正字咁正確。
係咪對外人就用中國,對內用大陸、內地、國內之類。
之前用了中港一家親,咁要點講好呢?
提下你「國內」只可以身處國外嘅人用,身處港澳台用都係唔啱嘅

引用:
原帖由 ahmei 於 2021-8-14 09:44 AM 發表

今朝聼RTHK 新聞,佢地話阿塔班勢如破竹
民心所向

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-8-14 09:47 AM 發表

我覺得要雙方理解先得......
我無見過內地人會講"Working in Mainland"喎...最多係"Working in Mainland China"嗟.....
政府,報新聞用"內地同香港"係正確,公眾人物如果不是搞政治的話,就唔駛太過追求政治正確.....

藝人都係一般人,佢點會識呢D野?當然你可以話"佢係鄭泳舜姨仔,一定知點講!!",但我認為幫舜仔助選都不等於同民記 ...
現在內地輿論風向不同以往了,這個是現實。
你認為人哋應該包容,現在胡杏兒事件你睇到是不包容。
自己覺得係冇用㗎。

「中國」/China係指整個大中華地區,包括港澳台的,任何指代是欠缺某一部分,內地網民/輿論都視為x獨。

愛國者好心講句「中港」、「國內」而被圍剿,就係冇注意到當下現實,好心遇雷霹是最無奈的。

香港人,真係真係要注意下。唔好「覺得」都習慣咁多年,現在班人搞乜?

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-8-14 09:56 AM 發表

所以我到依家都唔明白"Working in China"有何問題......

其實"Working in Mainland"都有問題,邊度既"Mainland"陣間又可以俾人話係"美國mainland"呀??

唔通好似以前有個笑話,"我係內地人"要譯做"I am internal person?" ...
其實點解會有人話自己係內地人?咩語境會咁講?對住香港人,佢可以話自己係上海人/廣州人,對住外國人,就話自己係中國人。

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-8-14 10:10 AM 發表

但問題係"Working in Mainland"真係無人會咁用嘛.....
如果佢用"Working in Mainland China"又會有人大造文章既嗟.....(點解要分"Mainland China"同"Hong Kong"??)
搞搞下,分分鐘又要國內政府去教人民英文??

我今次見到的是國內有D大V好燥動,好容易受到有心人利用....
"Working in Chin ...
你堅持冇問題,米繼續囉

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-8-14 10:12 AM 發表

我都話左官方唔同民間,官方要每個字都要正確....

特首都只會話"內地同香港關係",CEPA都係叫做內地與香港關於建立更緊密經貿關係的安排....
你覺得民間冇問題,最近嘅藝人就唔會踩雷啦。
去教育啲網民平常心要包容嗎?
踩咗雷都係踩嘅人承受後果啫

你話唔明,解釋比你聽
你又話你認為唔係咁。

但現實就係咁

引用:
原帖由 a_drew 於 2021-8-14 10:16 AM 發表

其實回歸用再用中港,中澳係政治不正確
是的。

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-8-14 10:17 AM 發表

講講下....其實香港都係"內地"一部份.....

咁搞搞下都唔知究竟"Working in China"應該要點講.....
哈哈,咁由得啲周圍飛嘅人煩啦
可以講在京滬做嘢/長三角做嘢。
一個夏威夷人去加州做嘢,會唔會講自己係美國做嘢?

西人有佢哋嘅政治正確(例如性別宗教和種族,內地都有,就係領土完整)。

引用:
原帖由 iamsusanchan 於 2021-8-14 11:26 PM 發表

熱愛中國是做人基本要求!強烈譴責反中亂港人士非法勾結外國勢力危害中國國家安全!強烈支持香港警察嚴厲執行偉大的港區國安法!反中亂港人士不得成為香港律師會成員!👏🏽👏🏽👏🏽

https://m.mingpao.com/ins/港聞/article/20210814/s00001/1628926614504/人民日報-香港律師會應搞專業不搞政治-不應步大律師公會後塵淪「政治化團體」
大律師公會開始驚未?之前跳船嗰個副會長真是有見識,不同流合污

引用:
原帖由 muihin 於 2021-8-25 04:34 PM 發表

果D 咩人造肉... 真是好反感, 希望正常的人唔好食, 有真肉點解唔食? 你可以食少D, 有罪惡感可以轉素, 但為何食D假野?
就係。
食素又要蛋白質,中國的豆製品花款多到眼花撩亂。
人造肉是呃人又工業化製品

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]