• 瀏覽: 843,610
  • 回覆: 87
  • 追帖: 126
+1390
引用:
原帖由 SKY2019 於 2021-9-20 11:05 PM 發表
葉劉淑儀:粉嶺高球場一帶低窪常水浸 建公屋不可行

行政會議成員、立法會議員葉劉淑儀表示,粉嶺高爾夫球場興建公營房屋並不可行。

葉劉淑儀指,香港近月連場暴雨,北區多處猶如澤國,不少村落及粉嶺高球場一帶均出現嚴重水浸及車輛被困,部份路段更因而導致大塞車,該區居民叫苦連天。

政府將於2023年9月收回粉嶺高爾夫球場位於粉錦公路以東約20%、32公頃用地作房屋用 ...
粉嶺高爾夫球場邊起到100萬套房呀? 我當你每幢30層每層40個單位, 一幢先至係1200個單位, 即係要起833幢先至有一百萬個單位! 成個美孚新邨咁大先至起左99幢樓咋!

我睇返另一段新聞報導, 講緊起9000個單位咋!

粉嶺高爾夫球場32公頃地建屋預計2029年入伙 料提供9000公營房屋
https://ps.hket.com/article/2818121

引用:
原帖由 SKY2019 於 2021-9-21 12:10 AM 發表

內地地博主有時誇張搏眼球,不需太認真。主要係因為呢個,所以google粉嶺高球場,發現咗葉劉嘅言論。
咁又真係太跨張丫嘛, 好似只要犧牲一個高爾夫球場就可以解決晒香港嘅住屋問題咁!

我好奇又去睇下, 如果要起883幢樓安置100萬戶家庭要幾大塊地。我搵左全中國最大嘅社區--北京天通苑做比較, 果度總共起左645幢樓住左70萬人, 橫跨4個地鐵站, 佔地8平方公里, 即係大約香港土地面積0.72%左右, 咁計落只要香港土地面積1%已經可以夠起883幢樓喇!

引用:
原帖由 jcfordiscuss 於 2021-9-21 03:12 PM 發表

8萬平方公里 = 80,000 square Km?
Hong Kong = 1,106 square Km?
打多左個萬字, 係8平方公里

原本我係打800萬平方公尺, 後來改返用公里時刪少左個萬字

引用:
原帖由 noeru0315 於 2021-9-21 12:25 PM 發表

其實上面想點都唔到我哋話事, 正如內地網民勁嘲跪台辦一樣,
無論點嘲點鬧都好, 一樣照跪台, 所以最終都係你有你講, 佢哋有佢哋做,
根本就唔會理你
回顧返香港回歸後直至頒布國安法前, 好多支持建制嘅人都話阿爺跪泛民架(唔知你有冇呢?), 到左出手立國安法果陣咪一舖返晒黎一鑊過計數囉! 相信蛙島問題都係一樣, 武統之後自然會有秋後算帳嘅一日。

引用:
原帖由 6月飛雪 於 2021-9-21 02:32 PM 發表

呢3隻曱甴仲扮雙手放後被上手扣呢招
就証明佢哋根本唔覺得自己有罪
千祈唔好俾佢哋保釋
未必係扮嘅, 尋日我睇新聞果陣一有個鏡頭影住其中一個押上警車時, 見到的確係落左孖葉嘅。

引用:
原帖由 大叔2020 於 2021-9-22 06:10 PM 發表

E管局及鐵路公司,睇路啦!
咦, 唔通呢個係大叔下個帖嘅題目?

一定係, 除非唔係!

引用:
原帖由 乾坤360 於 2021-9-23 09:40 AM 發表

我報銷會take out 回增 , 有點坑唔好亂入
我試過為公務塾支幾萬蚊, 明明可以簽卡我都寧願俾現金, 就係因為免得將來為左果少少信用卡積分惹麻煩。

引用:
原帖由 SKY2019 於 2021-9-23 09:59 PM 發表
真的嗎?
我聽到有把女聲問: Did he shit? 跟住有把男聲答: I've no idea.

https://youtu.be/Q7YpIfPL7oU

引用:
原帖由 路過的閑人 於 2021-9-24 09:49 AM 發表

依家正常既中國人唔會甘傻走出去擁抱病毒,除非工作需要
唉, 你唔好咁老定, 如果唔係海關攔住, 好多國人已經衝左出去旅遊消費喇

3'11"開始

https://youtu.be/zBsyNe4BijU?t=191

嘩, 我第一次俾人禁止引用留言喎!

其實怕乜野啫, 我只係想講句: "我對你嘅失望表示失望"之嘛

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 無爪的八爪魚 於 2021-9-25 04:34 PM 發表

無視高人啦,我自從劍擊會個共字,都無理佢
唔得架, 要拉黑佢我一早就拉黑左啦! 我唔會無視佢, 如果唔係就中正佢下懷, 因為佢就係想我地呢D會企出黎反駁嘅人都拉黑唔睇佢寫嘅野, 到頭來無論佢寫乜野狗屎垃圾都唔會有反對意見, 令到其他人誤以為佢嘅論點係無可辯駁。

引用:
原帖由 救火佬 於 2021-9-25 04:45 PM 發表
辛苦比卡超局長,除咗管國安外,防疫都要管埋,可幸政府專家衹有許教授,冇嗰個猿磚家份

[頭條日報] 李家超抵深圳 明率團出席內地與香港疫情防控工作對接會

......

連結: http://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/2239210
佢管防疫係好事, 應該可以好快就手起刀落, 邊個阻頭阻勢就踢走佢

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]