• 瀏覽: 843,817
  • 回覆: 73
  • 追帖: 126
+1390
關於乸形或者而家講嘅娘炮文化,其實背後就係老尾在亞洲進行嘅文化閹割、文化洗腦.........

之前壞土豆都有篇文章講過。我7月尾時都po過,可以睇下。

【壞土豆:深度| 日韓可以娘炮,他們不需要星辰大海,可我們呢?】

美國的英雄片大家看著很自然,但中國的英雄片就會很彆扭,娘炮已經形成了思維定式,這就是吳京說的:
他美國人,一個人打一個師,你覺得沒問題,我中國人一個人打十幾個外國僱傭兵,就不行?

賤不賤啊!

真的太賤了!

這就是娘炮文化的後遺症:中國不能有英雄....有了英雄,大家都彆扭

曾經一段時間,娘炮文化滲透到各個角落,外形白淨,身體柔弱就是娘嗎?這當然不是娘,那你告訴我,手指刮破了,十幾個助理前呼後擁去醫院,哎呀,好疼啊,流了好多血啊,好可怕啊,這不是娘是什麼?
這種娘炮選秀節目,在比賽里沒有人把時間放在表演訓練上面,而是放在瞭如何將自己裝扮的更招搖更女性一點,吸引女粉絲的注意,當作成名的階梯。

來,看看這個圈子有多怪吧,你長得越好看、越娘、越柔弱反而越有市場,甚至有女生願意出來“保護”你,一口一個寶寶的叫著,我想她們可能對親生父母都沒這麼上心。

一想到這些畫面,除了頭皮一麻,就是噁心。

陽剛之氣,還能找回來嗎?

從喜歡嫩,到喜歡美,再到喜歡娘,這種病態審美和娘炮文化氾濫不是一天養成的,它是顏值消費、眼球經濟、三觀跑偏、娛樂之上共同導致的孽果。更少不了文娛圈子的資本衝動和浮躁風氣推波助瀾。

陳真把東亞病夫踢走了,娘炮們又重新帶回來了
之前沒有男演員可以演賈寶玉,現在好了,不光賈寶玉,林黛玉都可以演,導演們再也不用愁了。
好在中國不是任美國宰割的日本,也不是那個為了搞發展什麼垃圾文化產業都做的韓國。
國家早就看到了這一切.....
.
.
2019年,廣電出台新規:男藝人上節目不可戴耳釘,人民日報也以《什麼是今天該有的“男性氣質”》為題發布了評論。新華網隨後以《“娘炮”之風當休矣!》發出倡議。

2021年1月,教育部正式答復了政協委員“防止男性青少年女性化”的提案。這是我國第一次在國家層面就“男性女性化”的社會現象進行糾正和乾預。
腦殘粉要知道,不要拿所謂的自由和男女平等來做道德壓制,我們並不是批判漂亮就是原罪,更不是歧視女性和弱者,而是在反思中國男人的血性和男子氣概去了哪裡?
“柔美”可以有市場,但絕不能成為一種主流導向。

否則,這個民族絕不會有希望!
.
.
還有一個月左右,長津湖就要上映了,這樣的電影才是中國的導演和文娛界該幹的事情,我決定去刷3遍以上.....
這是我們真正的英雄,而不是杜撰的蜘蛛俠。

伴隨這些大片的不斷出現,我們相信,那個英雄主義成為主導的時代又要回來了,陽剛之氣終將回歸主流。

讓娘炮有多遠死多遠吧!

https://user.guancha.cn/main/content?id=554027&v=1627465438186
有興趣可花少少時間睇下。

引用:
原帖由 mickyhon 於 2021-9-16 05:37 PM 發表

嗯,我們先從正路去睇。。。
現時在國家層面中外在貿易方面有不少問題及磨擦出現,但民間有人想食正宗和牛、大龍蝦、美國安格斯等等,但難以入口怎算!?
就是從同是中國的地方,但又有不同法律的香港入口唄!

好了,這只是正常的供求需要,但很多人都知道新冠狀病毒,是可以由食品包裝上帶菌傳給所有捕乳類動物。。。
這又是不是近期廣東省大爆的其中原因之一呢!?
唔知,亦不想亂猜測,在下只知現時有很多(行家)正在 ...
師兄,有個疑問,佢個量係香港十年都食唔晒真係好巨大喎,當貨到咗,佢一係正途轉運入內地,但有排搞。一係晚晚大飛,開足一年? 承受嘅風險咪都好大!

引用:
原帖由 乾坤360 於 2021-9-17 10:36 PM 發表

國內人富起來,就係好舒得食
內地人捨得使錢享受呢樣一向都係,但我嘅疑問唔係講呢啲,我嘅疑問係「咁巨大貨量先運嚟香港會係好大風險」!

引用:
原帖由 CP-KELVIN 於 2021-9-18 06:21 PM 發表
溫馨提示: 某論壇時政版出現左一個高人

我平時好少係公海睇帖嘅, 一入香討就自動直入收藏帖, 所以直到今日先發現
我比常平兄都係早兩日發現咋!

繼續支持中央
繼續支持一個高人
繼續支持大叔

引用:
原帖由 33Chris 於 2021-9-25 12:40 AM 發表

雙方有乜嘢枱底協議根本冇人知 ,你話佢認咗罪,我話冇咁嘅事, 係你自己心虛放走我,估計最後係各自表述, 總之孟晚舟應可回國。
好肯定華為唔會犧牲'中國或華為利益'嚟換取孟小姐自由嘅,所以老尾無乜機會從協議攞到把柄!

引用:
原帖由 tommy414 於 2021-9-25 12:55 AM 發表

呢篇文章分析得唔錯,唔認罪唔交巨款,換唔到利益嘅人質就睇下佢老尾扣幾耐。只要認清華為同中國唔會喺呢件事低頭,孟小姐最終自然可以回國,如果要枱底交易一早就做咗唔洗等到今時今日。任何協議一旦成交華為會同中興一樣萬劫不復,中興都要交14億美金,以美國而家經濟狀況同華為嘅實力,唔罰夠十倍點會收手,甚至乎罰到華為缺乏短期現金唔夠資源做研發拖死佢
https://3g.163.com/dy/article/GG2T5AFS0543L1M8.html?spss=adap_pc
唔會有枱底交易架啦,否則「釋放孟小姐」就唔會放在畀老尾嘅天津清單入面喇。仲有,枱底交易可以變成日後嘅把柄(後患),分分鐘係個坑,無著數。

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-9-25 09:11 AM 發表

証明了法治世界其實又係可以講數搞掂......

我對中央今次舉動頗失望......
你次次扮權威但就餐餐都炒車,呢度已經無人對你有期望。

引用:
原帖由 hk_mask 於 2021-9-25 10:22 AM 發表
睇新聞美加都對孟事件無咩言辭上攞甜頭,想梗係有啲嘢想中國幫手幫手!🤭但孟小姐想再出國,睇怕都要中國完勝老美後先...😔
唔可以再出國?  咪學埋果位扮權威先生嘅講法喇!

今次連老尾都跪低,仲有邊個國家敢自找麻煩呀?

引用:
原帖由 qweeeeqq 於 2021-9-25 10:36 AM 發表

環時剛報導👉🏻👉🏻
係坐“中國政府包機”回家 👍👍👍

引用:
原帖由 oneforeall 於 2021-9-25 11:56 AM 發表

國家從未放棄過任何一個中國人!大家終於等到公主回歸了!!
為咗撐住華為聲譽,撐住中國聲譽,孟小姐失去超過一千日嘅生活自由,實在犧牲好多

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-9-25 01:57 PM 發表

要入左俄國境才算正式自由,美軍戰機隨時可以响俄境前截佢到阿拉斯加...
唔該你廢話少講當積下福啦

引用:
原帖由 救火佬 於 2021-9-25 02:17 PM 發表

山草藥,噏得就嗡

老尾點癲,都未至會公然做呢啲戰爭/劫機行為
叫老尾用戰機郁「中國政府包機
真係痴狗線
係佢死都要拿番渣沙先會咁噏
老尾就算係白痴、係傻、係癲嘅都唔夠膽喇
個位權威先生簡直係用屎忽諗嘢都不如

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2021-9-25 02:31 PM 發表

市民兄,我地這些凡夫俗子係無這高度想到這麽精奇的情節呀,,所以我地繼續圍爐吹水好啦,太高深的留比巴sir吧
佢呢啲 低智商、包拗頸、扮權威、扮中央代言人,一定要駁斥佢架,唔駁佢就畀佢矇混將廢噏當秘笈、歪理當真理架啦。

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2021-9-25 02:35 PM 發表

長公主機上發的文睇到我眼濕濕,無國哪有家,這句祝願祖國母親生日快樂
我幾十歲人,一路睇一路流眼淚!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]