• 瀏覽: 843,090
  • 回覆: 14
  • 追帖: 126
+1390
引用:
原帖由 無爪的八爪魚 於 2021-8-7 06:03 PM 發表
真不明白?
點解唔搵佢做奧運閉幕持旗手呢?
港隊乒乓今日回港, 在酒店隔離中, 無留至今晚閉幕.

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2021-8-7 10:15 PM 發表

老尾唔講中國都好似無左生存價值
真心覺得老尾好癈兼技窮,
每次出來都提中國,
好像單思病一樣, 自己國家一大堆問題唔講唔理, 只印癈紙.

一直等佢爆煲!!

引用:
原帖由 一個中國人! 於 2021-8-8 09:08 AM 發表

澳洲袋鼠🦘佬最叻叻

莫里森請求美國支援快過期疫苗

《每日郵報》披露,澳洲總理莫里森看中了美國一批快過期的2600萬劑輝瑞疫苗,已多次向美政府發出緊急呼籲,雙方已經商討了幾個星期,但所有的請求都沒有成功。
自己隻狗都唔派疫苗,
世衛仲期望富裕國捐疫苗而不打第3針

引用:
原帖由 大叔2020 於 2021-8-8 08:54 PM 發表

牛下黃女果面獎牌,
錦上添花而已,
一金兩銀兩銅,
基本上已經破哂愚港歷史,
佢攞牌,光環都比以前少咗好多!
是啊, 上屆取銅牌係唯一獎牌.
今屆有金有銀, 佢拎多一塊銅都無乜振奮作用.

引用:
原帖由 ahlihaha 於 2021-8-8 09:32 PM 發表

香港都有一批人死都唔肯打針,公司唔出錢畀佢地檢測,佢地寧願提早退休/辭職唔做...... d人成日話好x鍾意香港,點解唔明白抗疫成功就係幫到香港呢?雖然好多日「本地零確診」,但是真的嗎?
部門有個同事, 話唔打疫苗唔檢測, 即使8月仍可claim 錢都唔檢, 話拖到部門出信就辭職.  佢話: 遲早要辭點解8月要聽話去檢測?

引用:
原帖由 Y-hk 於 2021-8-9 02:14 PM 發表

咁點解唔馬上辭?
仲要忍多個月咁冇骨氣?
"糧支"

引用:
原帖由 ckn929 於 2021-8-9 06:12 PM 發表

到時封工作証明會唔會註明有紀律問題?
定你同事準備做BNOer?
佢50 頭, 不打算搵工了,
亦不移民, 慳慳地過埋下半世喎

剛睇到內部通告, 16/8前已須要做第一次拭子檢測, 唔知佢打算點拖落去.

引用:
原帖由 jandm 於 2021-8-10 08:07 PM 發表

有藍人朋友話捉埋黃妖明,令到某D人誤以為香港好恐怖,我反而覺得長痛不如短痛,最近有人攞枝國旗歡呼下都俾曱甴郁手郁腳,根本係一定要連根拔
我真係在車廂聽到, 兩個師奶講黃妖明呢單, 話政府鍾意拉就拉, 唱歌都拉離晒譜.

引用:
原帖由 大叔2020 於 2021-8-15 11:40 AM 發表
67歲李國麟痛斥無演技流量藝人 稱娛樂圈亂世:愛國不是嘴巴空談

https://www.hk01.com/即時娛樂/663597/67歲李國麟痛斥無演技流量藝人-稱娛樂圈亂世-愛國不是嘴巴空談 ...
現時愛國的, 就好似只係老餅.
好似杜凱琹般咁宣揚愛國, 黑記係唔會報.

引用:
原帖由 clinph 於 2021-8-22 07:40 PM 發表

抗體係唔會殺死病毒細菌。抗體作用係標籤病毒細菌,以此引起 T cell 注意。其實Tcell 可以直接殺死病毒 (cell-mediated immunity),完全唔需要靠抗體提示㗎。嚴格來講, 打疫苗唔係保護我地 , 其實係俾機會我地體內T cell 去學習去練習點對抗隻新病毒。所以保護率嘅準確指標並唔係抗體數量多與少,而應該係T cell 數量和活性。咁點解冇乜藥廠會將打疫苗後嘅 T ce ...
師姐, 好多謝你詳細解答, 釋除了疑慮!!

近日見某大學不停出研究, 谷伏必太真係好煩!

引用:
原帖由 SKY2019 於 2021-8-31 09:12 AM 發表
上二個星期政府專家話研究打第三針,當時港大各種不同專家出嚟發表研究,話伏必大點點點好,點樣多抗體,就算研究未完成,都迫不急待發表,港大收咗伏伏大幾多研究費?有冇研究尾國依家曰曰幾十萬人點解染咗病毒?點解死亡率持續上升?伏必大有冇失效?
港台精靈一點, 有個疫苗環節,
請各專科醫生, 解答主題病症病人, 能否打疫苗.  

當觀眾問, 打邊隻好, 醫生都一定話: 根據已出的數據, 復必泰有較高保護率

引用:
原帖由 桑下樽前 於 2021-8-31 05:30 PM 發表

如果我冇理解/記錯,
係科興仲未申請
其中一個專家(可能係劉教授)喺某記者會話唔知科興等乜…

如果你話政府點解唔「邀請」科興申請,我就唔知…
當然政府或者有邀請過,但唔成功…
係, 劉宇隆醫生仲講, 如果記者可幫忙叫到科興申請就好多謝

引用:
原帖由 y98141 於 2021-9-10 01:49 PM 發表
係手足心入面,「良知」重要過糧支
仇過關, 佢無參與35+??

引用:
原帖由 CP-KELVIN 於 2021-9-12 02:03 PM 發表

我一個朋友本身係藍,但係因為需要去歐美國家出差,為免入境麻煩,所以揀左打伏必泰,如果唔係佢一定會揀科興。
有朋友是如此情況.  但公司無需出trip 既黃人打了伏必太, 就話驚第時去旅行, 好多國家都不承認科興.  

咪唔好承認囉! 邊個國家國民洗得起錢?  靠自己內循環吧

引用:
原帖由 muihin 於 2021-9-19 02:54 PM 發表

呆蛙生果應該是水貨入來唔少, 就是多謝阿爺唔收.... 好似之前波羅, E+成個街市見到話是呆蛙來的水果, 但個價1D 都唔平.... 唔知是貴晌邊? 大陸來的水果咪重新鮮....
你看呆灣果隻"街邊走走",
只係蛋卷, 差不多成10蚊條!
真係白痴先買

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]