• 瀏覽: 843,900
  • 回覆: 7,396
  • 追帖: 126
+1390
引用:
原帖由 ET0101 於 2021-8-9 07:08 PM 發表

我大陸的親戚叫從外省來打工的人做大陸仔
即外省人=大陸人

唔同地方唔同習性
善意定惡意要配合當地文化吧
黑人叫另一個黑人做nigga係唔會有事嘅, 但係非黑人叫一個黑人做nigga係會俾人打, 同理。

大陰放定風揾定借口,準備踢走冇貢獻嘅BNOer,還望阿爺預備應對措施,防止曱甴回流

[頭條日報] 英媒指有中國間諜被識破圖申請BNO簽證入境

......

連結: http://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/2160598/

引用:
原帖由 dustin 於 2021-8-9 07:05 PM 發表

佢好生面口(如有記錯,請各師兄/姐指正), 雖然無寫"趴趴走", 但有啲字眼都似係呆蛙人。呢家奧運已閉幕,歌舞昇平地球村又可以擺埋一邊,真係要時刻留意國際政治形勢。央視新聞聯播啱啱又播返下71啲軍備。

另外,巴巴師兄今日好乖無再拗頸,抵讚!俾個like你!
唔係呆蛙
已經係度一段時間
冇記錯既話
應該係同粗口妹一樣係大叔馬爺POST裹面少數既90後

張網紅醫生係上海復旦大學嘅,而復旦大學就好似愚港嘅島大。

引用:
原帖由 救火佬 於 2021-8-9 08:12 PM 發表
大陰放定風揾定借口,準備踢走冇貢獻嘅BNOer,還望阿爺預備應對措施,防止曱甴回流

......

連結: http://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/2160598/
彭定康幾時變左咁低層次。

引用:
原帖由 CP-KELVIN 於 2021-8-9 08:10 PM 發表

黑人叫另一個黑人做nigga係唔會有事嘅, 但係非黑人叫一個黑人做nigga係會俾人打, 同理。
係GTA5 裹面用緊黑人男主角玩時,都反應左黑人之間互叫nigga無傷大雅
反而另一個白皮男主角個細仔,無意講左D說話就被誤會種族歧視而闖禍
要個白皮老豆出手執手尾
GTA5諷刺地反應左美國社會現況

引用:
原帖由 oneforeall 於 2021-8-9 06:53 PM 發表

在中央領導下,尾元也可以玩完,其實有咩係「大而不倒」?
唔知,噚日先見到佢哋公司內部有個6000人群組聲援受害者,結果今日成個群被禁聲,管理員全部被踢走,兩個姓馬嘅都唔係好人,公司文化搞成咁,真係唔知講咩好

引用:
原帖由 big3624 於 2021-8-9 06:56 PM 發表

恐嚇3名國安法法官,係咪可以每個法官判佢3碌,分期執行踎9年

而家法官判曱甴案都正常,唔敢亂輕判
其實我真係理解唔到,都幾十歲人啦,仲可以做埋啲咁嘅憨居事,對自己有咩好處呢?就算收咗錢,咁嘅事情又俾得幾多錢佢呢?

引用:
原帖由 救火佬 於 2021-8-9 08:12 PM 發表

......

一睇就覺得陰國喺度搵藉口收緊垃圾入口😭
唔好啊~~~仲有好多黃黑未走架😢
陰國真係一貫陰濕

引用:
原帖由 救火佬 於 2021-8-9 07:47 PM 發表

又喺物業經理,同上次拉英皇嗰件放炸彈嘅都喺物業經理。唔通平時比客鬧得多,心理不平衡?

恐嚇官老爺,如果入到,5年起跳喇
有傳話係普通保安,不過自己作大話係物業經理喎。

引用:
原帖由 救火佬 於 2021-8-9 08:02 PM 發表

仲有3/5/7個炎夏要捱阿
3+5+7=15

引用:
原帖由 微塵一粒 於 9-8-2021 20:34 發表

一睇就覺得陰國喺度搵藉口收緊垃圾入口😭
唔好啊~~~仲有好多黃黑未走架😢
陰國真係一貫陰濕
大陰千萬唔好咁早封曱甴關,等佢哋快啲走曬過去,清潔香港

引用:
原帖由 有女萬事足 於 9-8-2021 20:36 發表

有傳話係普通保安,不過自己作大話係物業經理喎。
吹到咁大?不過曱甴冇腦唔喺扮嘅,喺真喺冇腦

引用:

......

睇嚟大陰國會踢走所謂傑出蟑螂走,以為個個幾球野過去原來幾皮都無,,中央真係要諗吓計塞住嚟班人後門

殖民地時代不會出現英港關係
央地關係一般唔會咁樣並列

「中港關係」算係習非成是,用開既繼續用都無法
不過,要提防比人擺上枱,尤其身處高位既人

合適既詞語應該係:

與中央關係
與內地關係

各省同香港同級,並列就無問題
地級市,雖然不同級,但並非上下級關係,加上大家都係城市,都算可以

另外大陸並不能精確表達意思。
香港大半人口住係九龍同新界,地理上係大陸一部份。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]