• 瀏覽: 807,679
  • 回覆: 127
  • 追帖: 165
想請教下各位師兄姐,我聽大師講有啲外資退休基金有買恒大債,咁我地啲MPF會唔會都有買?我見有啲基金係有買人仔債券。

熱賣及精選
引用:
原帖由 qweeeeqq 於 2021-9-22 01:35 PM 發表

每隻mpf基金成分通常係由好多隻唔同起市面嘅基金組成,而果d市面基金入面亦投資起唔同成份嘅債券、股票等,因此個portfolio很diversified, 每個mpf基金客戶風險好細。每隻mpf基金亦需要mpfa批核同監管,個portfolio的成要保持一定不能多於約干%的投資在某一種成份🤩
謝謝特務Q師姐解答,咁我就放心晒。因為其實香港mpf已經少基金揀,買賣又要隔日唔可以即時知個價,所以揀時都唔太清楚係咩嚟。

引用:
原帖由 ahlihaha 於 2021-9-22 01:48 PM 發表

好期待國安一步步查,之後陸續查政府各部門
唔好漏咗暴大同理大,當時校園內究竟有幾多"汽水油多蛋治"?  點解保安影到相啲學生係校園"練武", "練衝閘", 校方可以若無其事?佔領校園時有無教職員參予?有無協助暴民銷毀罪證?

引用:
原帖由 救火佬 於 2021-9-22 08:36 PM 發表

之前有吹過風,區議員宣誓完畢後,有機會到政府資助機構,即社福、津校教師及醫管局員工。但如果MTR都有份,可能理由喺政府喺大股東
唔該加埋各大學,據知有啲係黑暴期間走埋落去同啲學生一齊嗌一齊搞事嘅,事後不但無俾炒,仲要升埋職,呢啲pk, 睇下會唔會為糧支而宣誓。

引用:
原帖由 noeru0315 於 2021-9-23 03:41 PM 發表

其實內地人又唔係完全唔鐘意英皇藝人, 睇吓邉個啫, 陳偉霆响上面好受歡迎o架, twins兩個都可以, 仲有謝霆鋒, 所以真係唔多關事, 係張敬軒自己攞嚟衰, 我唔明點解容祖兒可以啫, 容祖兒都黃到爆, 仲有被人錘過好幾次都唔死得, 真係離譜
內娛尤其搞選秀類節目, 其實觀眾好討厭大公司塞人, 好似披哥咁, 敖犬同麥亨利一個樂華, 一個英皇, 兩個人氣唔得業務能力又差, 上一公淘汰仲要賴死唔 ...
師姐,想請教一下,羅鈞滿係咪走咗上內地撈?點解以佢一個香港過氣2打6都可以出現係呢個節目嘅?

引用:
原帖由 EyeonHK 於 2021-9-23 08:48 PM 發表

最近返左份新工,機構董事局應該係藍甚至紅,但係我只返左第三曰工,一早返到公司枱面就多左張嘢....

香港隱藏的港毒真是無處不在...............
我舊公司條pk買幾份毒果派俾同team啲"自己友"添啦,你吹佢唔脹呀,升埋職添

引用:
原帖由 SKY2019 於 2021-9-24 07:30 AM 發表

香港能否慶祝雙十節? 從董建華「適當辦法處理」到鄧炳強「為何要慶祝」?

10月10日 「雙十節」將近,保安局長鄧炳強日前接受《星島日報》訪問,稱若市民沒有分裂國家的意圖爲何要慶祝,並警告市民不要試圖分裂中國。回歸以來,特區高官對於香港能否慶祝雙十節這問題,語調有何轉變?24年前,即香港剛回歸的1997年,時任特首董建華表示,香港會在一國之下,以法律處理事情。
翻查資料,時任特首董建華,曾在 19 ...
梅姐冥壽係10月10日, 而近排紀念佢套戲又上映, 電影界多黃人, 希望無人會藉機搞事啦...梅姐歌演都好, 有自己風格, 唯獨收徒弟眼光真係...唉....

引用:
原帖由 hanE 於 2021-9-24 12:44 PM 發表

好多呢啲乞兒!
大家記得早排好似係深水埗俾人拉果個"中大教授"? 據知佢個教席仲保得住呀, 佢係政治系o既, 你話究竟點解會繼續俾佢係度教呢? 係咪佢知道好多"黑暴"內情, 有人驚炒咗佢會爆料呢? 不得而知...學老夫子話齋, "耐人尋味"

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]