• 瀏覽: 844,079
  • 回覆: 206
  • 追帖: 126
+1390
引用:
原帖由 三級警司 於 2021-8-8 08:48 PM 發表

有些瞎貓碰到死耗子
有時候,甚至連政治及社會層面嚟講,運氣比一切都重要!
支持國家隊下屆攞更多獎牌,
揚我大國盛世之典範!

引用:
原帖由 ahlihaha 於 2021-8-8 09:40 PM 發表

開頭公佈3大支付平台+八達通可以用消費卷,新聞講過T&G商戶數量係多過支付寶和微信支付
這個不奇怪。

上面講咗,Tap&Go係用虛擬萬事達卡及銀聯卡做基礎構成錢包,又可以申請有嘅相應嘅實體萬事達卡及銀聯卡,即係所有接受萬事達卡及銀聯卡嘅商戶都接受到用Tap&Go,數量點會少!分別就係一般萬事達卡及銀聯卡係「信用卡」(Credit card),而Tap&Go用嘅就係扣賬卡(Debit Card),要充值/入錢先買到嘢或消費。

引用:
原帖由 054D 於 2021-8-9 02:35 PM 發表
香港是中國領土不可分割的一部分,在使用稱謂時,香港不能和中國並列,不能使用“中港兩地”“中港合資”“中港交流”一類的提法。有涉及香港與各地合資、合作的內容,可使用“粵港合資”“滬港合作”等提法。如涉及到一些香港當地的名稱無法避開,可加引號,如“中港經貿商會”

提醒:正確使用涉港用語 (chinalaw.org.cn)

即係咁講, 涉港用語內地係有規範, 原則上大陸都唔可以用, 因為香港 ...
你提呢個係法例嘅要求用語。

但一般普羅大眾普通市民,係咪咁講究用法?係咪有呢個知識層面時時提醒自己咁用詞遣字?
咁「中港城」係咪要改名?
運輸業,係咪唔可以再用類似「中港貨車司機」、「中港車牌」等用語?
另外有一個「中港家庭權益會」,係咪又要改名?

歐陽振華呢單嘢,佢只係一個普通藝人,被人捉住一兩句說話,發大嚟搞,我只覺係「雞蛋裡挑骨頭」,上綱上線,無事生非。

引用:
原帖由 6月飛雪 於 2021-8-9 02:33 PM 發表

公道啲講
牛下女雖然係黃
但佢既永不言敗精神好值得敬佩
單車需要既體力唔係人人頂得順
何況佢已經年過三十
正解正確

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-8-9 02:28 PM 發表

其實內地同香港文化不同,大家都應該互相諒解....
歐陽先生果篇文章下面都有不少內地網民好理解香港呢個用詞去幫佢說項...只係有批死硬派響度嘈....
我仍然相信內地大部份網民都係理性去睇呢件事的...
支持呢個理解。

引用:
原帖由 054D 於 2021-8-9 03:26 PM 發表

原則上係要的, 只係習非成事而已

其實過去係叫省港, 例如20年代的省港澳大罷工, 粵港澳湛周生生
中港用法反而回歸前後先多見
呢個唔係習非成是。

而係由回歸前都已經係咁用,中央行一國兩制,其中一個主要原則係不會否定哂由殖民地傳承過去回歸嘅做法,因為中央知道人心回歸要時間,而且要用50年!

否則,所有由國內法例出發嘅嘢(例如你所引嘅國內語要求),愚港就要跟哂,咁要一國兩制嚟做咩?同樣,要去殖民地化,點解唔第一時間改哂愚港嘅街道名?

拉番嚟去番歐陽振華呢單嘢度,如果佢係TBB講同一段說話,根本完全無人覺得會有問題。當時空唔同了,同一段說話就變得無問題,呢個點會係習非成是?

引用:
原帖由 054D 於 2021-8-9 03:43 PM 發表

唔好扯去街道, 因為街道名字不涉及內地關係用語

而中港呢個叫法並非一個兩制下的內容
坦白講, 連中英聯合聲名時期, 中港的叫法都唔普遍, 當日都叫粵港, 因此其實你唔可以話係一國兩制下兩制的體現
你個邏輯有問題,使用上亦唔現實。

例如上面所述嘅「中港家庭權益會」,難道要將所有使用者分哂省,變成「湘港家庭權益會」、「魯港家庭權益會」、「冀港家庭權益會」、「豫港家權益會」...........看出問題未?

國內二十幾省,唔係只係得粵港!當使用情況係一國之下,愚港情況對比國內情況,用「中港」呢個詞彙係通用兼達意,而且普通人點會咁多咬文嚼字!

引用:
原帖由 054D 於 2021-8-9 04:07 PM 發表

其實不如搞清楚, 以對抗手法爭取主導, 同泛民似有聯繫的中港家庭權益會背景先

首先, 我唔肯定係咪同人同名, 但曾冠榮係中港家庭權益會成員, 跟手質疑浸大, 似立心有問題

中港家庭權益會 | 中港家庭權益會 (wordpress.com)

(20+) 浸大社工系政治審查事件校友關注組 - 帖子 | Facebook

其實有時會名, 有歷史價值唔改唔係大問題, 但係冠以中 ...
社福及醫療界,90%都同犯民有聯繫㗎啦!呢個咩「中港家庭權益會」我只係舉例,文字使用上,法例法規、普遍使用、以及不同時空,同一句說話,應以溝通暢達為優先,唔唔好上綱上線。

引用:
原帖由 P6602611 於 2021-8-9 06:19 PM 發表

化L功夠可以係香港合法活動,咁又代表乜野?人地唔出手唔代表佢地既存在有道德正當性。按你邏輯妓女都係受阿爺歡迎而存在?
華叔當年係堂堂正正入中聯辦傾政改,當時嘅嘢全部有新聞報導,唔好今日嘅我打倒昨日嘅我,唔同法L功,亦唔係妓女,唔好搞錯咗!

有關於「司徒華」及「中港」之討論,殖民地時代、回歸前及回歸初期,都有當時嘅宏觀政治及社會環境,當時發生嘅事實,及傳承到如今的一些詞彙用法,都應該尊重當時嘅政治及社會現實。可以講,中央當時直到現在,連佢老尾都可以合作,並非鐵板一塊。

當然時至今日,宏觀嘅政治及社會環境改變,中央嘅政策路向亦改變,國力相較以往亦大有不同,因此現今開始要改變過往至今嘅一些積習,無可厚非,但我個人嘅觀點,今日著手處理過去嘅問題,不代表要否定過去曾經發生嘅事實。昨日嘅事,站於當日時空環境是對,今日嘅事,站於今日嘅時空環境亦是對。

最後,在現階段「草木皆兵」嘅情況下(大家版友明白我講咩),我會嚴格管理各版友嘅發言,呢個做法,我2019年下半年至2020年上半年都採取過,目的就係維持呢個樓嘅存在。先此聲明,如有發現「有心人」想帶風向,又或搞分化,本人一向是手起刀落!

支持中央
支持林鄭
支持警隊

引用:
原帖由 乾坤360 於 2021-8-9 07:01 PM 發表

唔好剩係留個emoji...!
請加上有關時事及政治之內容,多謝合作!

引用:
原帖由 wing_gun 於 2021-8-9 07:05 PM 發表

唔洗去到咁複習丫,同樣都係特區,同樣一國兩制,澳門又真係好少見"中澳xx交流", 澳門可以叫雙牌車/兩地牌,點解香港一定要叫中港車?當然習慣嘅野好難一下就改到,盡量站係人地嘅角度出發囉
支持你嘅理解!

引用:
原帖由 SKY2019 於 2021-8-10 09:13 AM 發表
10人被重新拘捕涉前年示威 警方稱已徵律政司意見

https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1605121-20210810.htm?spTabChangeable=0

警方昨日重新拘捕10名懷疑涉及前年示威的人士。

被捕的8名本地男子及2名本地女子,年齡介乎18至30歲;他們被落案控告多項罪名,包括參與非法集結、公眾地方管有攻擊性武器、無牌管有無線 ...
重新拘捕

引用:
原帖由 SKY2019 於 2021-8-10 08:42 AM 發表
1450係度研究

1450真係天真無牙,佢哋以為係打緊手遊?

引用:
原帖由 SKY2019 於 2021-8-10 07:29 AM 發表
又打一件資本家

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]