• 瀏覽: 843,845
  • 回覆: 117
  • 追帖: 126
+1390
引用:
原帖由 扯旗幫 於 2021-8-10 09:50 PM 發表

期待被清算,另外元朗白衣人用法援上訴
好多KOL幫緊鄧太。

引用:
原帖由 乾坤360 於 2021-8-11 09:43 AM 發表

政府已不斷推出不同提供方案, 開始幫助市民: -

1.  劏房租務管制將提法案, 建議訂立2年租約,期間不得加租,加租幅度「封頂」最多15%.  
2. 9萬個公屋申請合資格者可申請公屋現金津貼 $3850..  暫時租金也是由市場主導,
3. 特快公屋編配計劃

公屋係政府津貼/ 補貼形式援助無能力人士居住方案, 好多人想要個公屋綠本NO 去申請白表居屋.   
也希望正苦可 ...
呢個係一個過渡期,而家劏房唔係正規,間隔、消防和其他配置都不理想,真係劏得太殘忍。
要承認其合法性,就要有規範,現在又做不到。
若果有大量公屋供應,起碼家庭戶會減少住劏房。

引用:
原帖由 救火佬 於 2021-8-11 07:16 PM 發表

短時間第二炮,加上人民日報今日都有發炮,教畜協就算解散(有排未解散到,要六萬幾會員讚成),仍然會繼續追殺,所有頭目嘅下場,應該同毒🍎高層一樣,小心天光國安㩒門鐘
未有國安法之前,官媒都有閙教畜會,佢地當然氣焰反擊;如今,即刻變死狗,驚緊資金被凍結。

引用:
原帖由 大叔2020 於 2021-8-12 11:08 AM 發表

你可以嘗試搵搵當年華叔去世時嘅報導及評論。
最近睇個短片報導佢地反對成立臨時立法會。
可能8964之後改變方向。

引用:
原帖由 微塵一粒 於 2021-8-12 09:32 PM 發表
非常支持呢班友去爭取多啲著數😏

【明報專訊】英國因應香港去年實施《港區國安法》,今年推出英國國民(海外)護照(BNO)移民計劃。英國港僑協會公共事務部主管Julian Chan接受英國《衛報》訪問時表示,由於行政程序積壓,港人抵英無法找到工作,被剝奪獲得住屋、教育及工作的平等機會,又批評英國當局只是提供一個可居住的國家,但港人在當地幾乎無法真正地生活。

https://m.mingpao.com/pns/港聞/article/20210809/s00002/1628446762747/港僑協會批英乏支援-求職難住屋教育不平等
小黃人將香港模式套落英國果度,稍有怠慢,就諸多批評。
遲啲仲有排受。

引用:
原帖由 一個中國人! 於 2021-8-13 08:57 AM 發表

原來,無奢侈品用可以令人滅國,真喺好驚驚
好似冇冷氣就可以滅國,要洗厠所就會內訌分裂咁容易。

引用:
原帖由 Y-hk 於 2021-8-13 11:22 AM 發表

自由市場可以自由調整至最佳狀態只係一個理論.
現實上已經見到完全不管可以出好大問題.
西方社會一樣係要政府出手去保持穩定.
點樣係控制同自由調整之間平衡就好考工夫.
但都不能一刀切話政府插手就唔好.
放任不管根本保證唔到市場調節機制會自動做到符合整體最大利益.
記得好似係貪曾果時搞醫療產業,好多醫生自己出來開檔揾真銀,還有內地人過來生仔,私院大規模擴張。

引用:
原帖由 wpk 於 2021-8-13 12:45 PM 發表

智障一般
所謂智庫就是智障。

引用:
原帖由 noeru0315 於 2021-8-13 10:32 PM 發表

佢唔涼唔得啦,已經有外媒去問外交部喇,港媒台媒日媒韓媒都報導晒,條友仲要年年去一次,每年去拜一間神社,靖國神社根本唔掂得,佢仲要走去拜,仲有冇其他中國人去過我唔知,但佢係內娛第一人囉,過兩日就815,唔快啲搞掂佢,以後日本仔再去我哋仲有咩立場去鬧?仲有,今次揭露粉圈問題好嚴重,粉絲可以為愛豆洗地洗到覺得去靖國神社冇問題,洗到覺得因為自己弱,所以被人蝦冇問題,到底國民教育出咗咩問題
係咪已經有外力滲透左入去。

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-8-14 02:06 AM 發表

政府當然唔會大意...依家一有個案,政府立刻封區強檢,並加大密切接觸者的追縱,呢樣野政府仍然在嚴僅.....

暫時黎睇疫情仍然係可控水平,睇多一兩星期吧......
仲要多兩個星期?點解唔叫入境者隔離多一、兩個星期睇下先。
我地呢度大追蹤係靠個人坦白架咋。

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-8-14 09:08 AM 發表

唔坦白既人可以捉去坐監的......
坐監已經補償唔到已播毒或要封區代價。
而加係要治未病,防範於未燃。

引用:
原帖由 jone_kuok 於 2021-8-14 09:25 AM 發表

都話朋友間、私底下,會包容。
公開場合,公眾人物,了解呢啲常識就唔容易踩雷
老實講,好多人係未必正字咁正確。
係咪對外人就用中國,對內用大陸、內地、國內之類。
之前用了中港一家親,咁要點講好呢?

引用:
原帖由 大叔2020 於 2021-8-14 09:42 AM 發表

可以停戰呀!

跟住阿塔利班話「圍而不打」,又或將阿富汗分開管治,咁阿富汗首都嘅政府可以守到幾耐先淪陷?可能都係90日,甚至更快!
難道聯合國班傻逼,以為停戰後阿塔利班會比番哂啲佔領土方出嚟?有無腦㗎?
今朝聼RTHK 新聞,佢地話阿塔班勢如破竹

引用:
原帖由 hkc9 於 2021-8-15 08:30 AM 發表

是啊,點解會咁做?又點解政府比佢咁做?
僱主係乜人?
特權/富豪?
陰茅論,如果今單過左骨,就真係大鑊。
莫信直中直,須防「人」不仁。

引用:
原帖由 救火佬 於 2021-8-15 11:10 AM 發表

血液抗體測試可以離港前做,可以下飛機做,但不可能人不在港時做。

有人可能唔想浪費等報告的隔離時間,而提早寄樣本返嚟驗,但下飛機先驗,也不可能超過7天先有報告掛?奇哉!
無可能喎。
公告話測試由獲認可醫務化驗所進行,樣本於香港棌集。
或者離港前做。
持有91天內(即13周)內獲認可並於香港採樣進行的血清抗體測試陽性結果證明。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]