• 瀏覽: 844,052
  • 回覆: 7,396
  • 追帖: 126
+1390
引用:
原帖由 33Chris 於 2021-8-9 09:15 AM 發表

其實整個奧運,電視台,傳媒都係呢種取態, 睇完成個奧運,我的感覺是:

明顯揚港抑中, "揚港"本身也沒什麼問題,但是"抑中"就很有問題了。

在電視台的取材中,"中國"和其他國家冇分別, 沒有"特別優待"不會揀一些中國正在爭金的比賽, 明顯例子,星期六朝早中國女子賽艇決賽正在爭金, 冇電視台播,無線走去播九唔搭八的沙排。

只有"咁啱"播到中國選手,先至見聽到某啲評述員例如鍾志光會為中國隊打氣 ...
不過跳水、藝術體操和韻律泳就做得好好,評述專家持平,好投入,旁觀者冇得依牙鬆槓。

引用:
原帖由 jone_kuok 於 2021-8-9 08:50 AM 發表

大陸嘅人接受的是「陸港」「內地與香港」這樣表述,而不是中港(可以與國家相提並論),入境問禁,入鄉隨俗,香港人都要理解下大陸人點諗。

正如深港、穗港、滬港、粵港都是主體相稱,中港就概念不正確。
早幾年同一些內地同胞傾計,同佢地講起內地人(當時諗唔起用內地二字),覺得用祖國人好像比較奇怪,,再三考慮之後用左中國兩字。
結果俾人鬧,佢地話你唔係中國人咩,做咩用中國兩字,做乜唔用大陸人。我心諗大陸這兩隻字,在香港總是有帶點歧視感覺,所以從沒考慮用這兩隻字,沒想到他們反而覺得這兩隻字比較好。而且我的而且確係中國人,難道不能這樣叫自己嗎?真是有些無奈。

引用:
原帖由 33Chris 於 2021-8-9 09:15 AM 發表

其實整個奧運,電視台,傳媒都係呢種取態, 睇完成個奧運,我的感覺是:

明顯揚港抑中, "揚港"本身也沒什麼問題,但是"抑中"就很有問題了。

在電視台的取材中,"中國"和其他國家冇分別, 沒有"特別優待"不會揀一些中國正在爭金的比賽, 明顯例子,星期六朝早中國女子賽艇決賽正在爭金, 冇電視台播,無線走去播九唔搭八的沙排。

只有"咁啱"播到中國選手,先至見聽到某啲評述員例如鍾志光會為中國隊打氣 ...
你係睇到想買盒仔嗻 我係睇到想打爆電視機偏黃嘅主持

引用:

基本上我無乜點睇
因為很難找到國家隊身影
望兩望就唔睇啦

引用:
原帖由 qweeeeqq 於 2021-8-9 04:23 AM 發表

我識得有幾個人做公務員
唔打疫苗
唔用安心出行
宜家仲成日開口埋口話「d大陸自由行」點點點
有次頂唔順串咗佢一句「自從2年前黑暴以來乜香港有遊客咩?」有遊客的話旅遊業從業員宜家就唔會食風啦😒😒
潤下佢
乜你咁out㗎
酒店而家係比港人住架
藥房都執咗九世啦
仲係度講自由行

引用:
原帖由 影瞳 於 2021-8-9 09:28 AM 發表

早幾年同一些內地同胞傾計,同佢地講起內地人(當時諗唔起用內地二字),覺得用祖國人好像比較奇怪,,再三考慮之後用左中國兩字。
結果俾人鬧,佢地話你唔係中國人咩,做咩用中國兩字,做乜唔用大陸人。我心諗大陸這兩隻字,在香港總是有帶點歧視感覺,所以從沒考慮用這兩隻字,沒想到他們反而覺得這兩隻字比較好。而且我的而且確係中國人,難道不能這樣叫自己嗎?真是有些無奈。
我的大陸同事係"我地大陸呢邊d 人"咁樣稱呼自己,我又係一路咁用( e.g. "你地嗰邊d 人")都無俾同事話過,完全無問題,講內地好繞口同埋都係好怪,叫中國就更怪。我估點樣稱呼,可能都同年代有關,就好似我地唔同年代的人,對同一樣野都有唔同叫法,有generation gap 😂

引用:
原帖由 影瞳 於 2021-8-9 09:28 AM 發表

係佢哋嘅語境,稱佢哋為中國人、中國xx就是我哋將自己排除中國以外,佢哋好不爽。
我是因為被鬧過先注意到的。

引用:
原帖由 TWSK73 於 2021-8-9 08:00 AM 發表

仲有臺灣省呢
單單橋本大輝跳已經劫咗一面金牌啦,原本單計國家隊,金牌已經同老美平手

引用:
原帖由 qweeeeqq 於 2021-8-9 04:09 發表

好似馬馬話齋
加埋香港面金牌
中國係有39面啊
其實同尾國平手,已經証明我地係大國,有大國嘅水平,而且水準平均穩定🤩🤩
要加埋台灣省,我們中國多過老尾。

引用:
原帖由 微塵一粒 於 2021-8-9 09:57 AM 發表

我的大陸同事係"我地大陸呢邊d 人"咁樣稱呼自己,我又係一路咁用( e.g. "你地嗰邊d 人")都無俾同事話過,完全無問題,講內地好繞口同埋都係好怪,叫中國就更怪。我估點樣稱呼,可能都同年代有關,就好似我地唔同年代的人,對同一樣野都有唔同叫法,有generation gap 😂
我都會咁講, 一般牽涉到要咁分, 基本上都係因為法規問題,
所以我會用"我呢邊..."嚟解釋, 因為的確係法規上出現o既不同,
但其他方面, 好少會咁樣分, 或者就算真係用到, 都係真用"呢邊"同"你哋"嚟區分,
又冇人覺得有問題過喎

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-8-9 07:55 AM 發表
搞乜野?內地有些網民真係太敏感...

"日前歐陽震華在微博分享國家乒乓隊與香港乒乓隊大合照,留言說︰「中港一家親,十分有意義的一張相片。」這句句子看上去合情合理,也充分表演到歐陽震華的愛國思緒,但竟然引來小粉紅不滿,認為他的說法不對,認為「中港」二字有違一個中國原則,香港是一個城市,絕不能與中國相提並論,更反問︰「中美、中日、中韓指是兩個國家,中港甚麼意思?」、「本來是一家人,非要中港兩 ...
嚴格上去分階級中港當然有分別. 我聽到講中港時都有想過這個問題.
不過現實上就好難分得咁清楚, 好多時講到中同港既關係或某些共同有關事件用中港去表達就最直接簡單.
如果太刻意去避忌就變成架床疊屋.
中港一家親, 可以點講得好D呢?
其實再諗下, 如果係講香港同其他國家既關係又應該點講?
例如星港? 星中國香港特別行政區?
我會覺得唔駛每件事都咁執著去鑽牛角尖.
用平常心都知道合唔合理.

引用:
原帖由 dustin 於 2021-8-9 10:07 AM 發表

單單橋本大輝跳已經劫咗一面金牌啦,原本單計國家隊,金牌已經同老美平手
可惜女排入唔到決賽
唔係就係金牌榜世紀決戰

引用:
原帖由 kan08642hhh 於 2021-8-9 02:29 AM 發表

如果 你有留意呢類新聞
其實第2代疫苗 已經開始 係醫學期刊到刊登
等真係有得打先算啦, 仲要咁鬼耐delta都出現咗好耐先有, 到時又話乜乜變種無效就pk了 🙈

引用:
原帖由 Y-hk 於 2021-8-9 10:16 AM 發表

嚴格上去分階級中港當然有分別. 我聽到講中港時都有想過這個問題.
不過現實上就好難分得咁清楚, 好多時講到中同港既關係或某些共同有關事件用中港去表達就最直接簡單.
如果太刻意去避忌就變成架床疊屋.
中港一家親, 可以點講得好D呢?
其實再諗下, 如果係講香港同其他國家既關係又應該點講?
例如星港? 星中國香港特別行政區?
我會覺得唔駛每件事都咁執著去鑽牛角尖.
用平常心都知 ...
香港人普遍唔覺中港有問題,大陸人普遍覺得有問題,咁要睇你當時向咩人講嘢了。

引用:
原帖由 40342 於 2021-8-9 01:40 AM 發表

反共與愛國是兩回事,反共不等於不愛國。
理論上的確係兩樣野, 實際上喺可見未來內反共都係害中國, 所以現時嘅真愛國係唔可以反共, 反共嗰啲"愛國"係自以為是禍害國民嘅人

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]