• 瀏覽: 805,917
  • 回覆: 61
  • 追帖: 166
到!
我對垃圾會反感左好耐,佢地建制有份喺入面撈架,我嘅反感,佢地都有份做成。
其實理得佢建唔建制,總之就係要為國為港為喺度生活嘅人做實事。

支持中央
支持林鄭
支持警隊

熱賣及精選
引用:
原帖由 大叔2020 於 2021-8-7 07:20 PM 發表

這當然是白皮留比中國嘅陰謀。議席越多,越分散,又要選舉,只會增加社會內耗及社會分化!呆🐸就係一個樣辦!
議席其實有無機會係啲豬肉獎?
話哂份人工都好正架嘛...🙄

引用:
原帖由 孺子牛 於 2021-8-8 05:55 PM 發表

其實係班濕專家,為咗維護伏必中嘅地位,一開始就係咁踩中國疫苗。

香港人on99,睇電視睇得多,真係以為疫苗係萬能解藥,啪咗就真係可以萬毒不侵!結果都睇到,香港班濕鳩專家,一開始就係狂吹“伏必中”嘅防護性,咩有幾多幾多抗體產生,講到打完就可以有“金鐘罩”咁,百毒不侵!

呢個on9論調直到而家都仲有好多白癡仔深信不疑,真係「無知真可怕」!

結果,為咗維護濕鳩專家鳩吹出來嘅「金鐘罩」不敗論,打後 ...
傷港人真係好白痴on 9, 所以班磚家都唔需要補咩飛,好易矇混過去...

引用:
原帖由 dustin 於 2021-8-8 10:05 PM 發表

國力嘅表現,我八卦上返yt睇啲舊片,2008京奧用餐係免費,仲有各式各樣唔同嘅菜式,休閒區有免費飲品雪糕等等。小日搞嘅,網上睇啲飯餐種類少仲要核核突突咁,好似話同吉祥物影相都要收錢。

唔好以為我講運動,我係講時政,除咗曱甴將政治帶去奧運(唔好同我講伍曱甴著黑衫唔係政治表態!), 小日同美國都係極力打壓中國同俄羅斯,好多打分嘅賽事,兩國運動員都俾評判壓分!而除咗小日自己搶金,幫美爹搶金 ...
有疫情分分鐘係幫左日本呢,俾左個藉口佢地去賴點解用咁多錢都搞成咁。其實日本政府同財團好多野都有問題,傷港人唔理解,成日話人地好,傻傻地。

引用:
原帖由 影瞳 於 2021-8-9 09:28 AM 發表

早幾年同一些內地同胞傾計,同佢地講起內地人(當時諗唔起用內地二字),覺得用祖國人好像比較奇怪,,再三考慮之後用左中國兩字。
結果俾人鬧,佢地話你唔係中國人咩,做咩用中國兩字,做乜唔用大陸人。我心諗大陸這兩隻字,在香港總是有帶點歧視感覺,所以從沒考慮用這兩隻字,沒想到他們反而覺得這兩隻字比較好。而且我的而且確係中國人,難道不能這樣叫自己嗎?真是有些無奈。
我的大陸同事係"我地大陸呢邊d 人"咁樣稱呼自己,我又係一路咁用( e.g. "你地嗰邊d 人")都無俾同事話過,完全無問題,講內地好繞口同埋都係好怪,叫中國就更怪。我估點樣稱呼,可能都同年代有關,就好似我地唔同年代的人,對同一樣野都有唔同叫法,有generation gap 😂

引用:
原帖由 seafood777 於 2021-8-9 12:11 PM 發表

好搞笑,香港反而係Elite年輕人支持中央政府,反中曱甴仔真係只deserved做下等畜生。
都唔係架,我office暫時搵唔到另一個非黃黑的人,好多所謂elite 90後,黃到黑架 😒 
所以唔好咁樣分😅

引用:
原帖由 有女萬事足 於 2021-8-9 03:23 PM 發表

覺得係呢幾年政治環境變咗,所以我哋而家講法都要轉一轉。

呢幾年國家強大,同埋國內上網嘅都係年青人多,佢哋嘅諗法同我哋嗰輩有啲唔同。
我覺得要慢慢黎,太硬會反感...每代人都有用開的術語同稱呼,要我地普通人突然轉,其實有時仲搞到更混亂,效果可能更差...政府可以喺宣傳嗰陣做下功夫,等我地一般人知道,而家公家係用咩,俾我地慢慢習慣下。

引用:
原帖由 救火佬 於 2021-8-9 08:12 PM 發表

大陰放定風揾定藉口,準備踢走冇貢獻嘅BNOer,還望阿爺預備應對措施,防止曱甴回流

[頭條日報] 英媒指有中國間諜被識破圖申請BNO簽證入境

......

連結: http://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/2160598/
一睇就覺得陰國喺度搵藉口收緊垃圾入口😭
唔好啊~~~仲有好多黃黑未走架😢
陰國真係一貫陰濕

引用:
原帖由 CP-KELVIN 於 2021-8-9 10:41 PM 發表

當你指嘅對象係一個上海人時, 你當然可以用上海人, 滬港等詞語啦, 但係換轉左對象係一班人當中有上海人, 湖北人, 四川人...時, 就好難搵到一個貼切嘅詞形容佢地, 我覺得用內地人, 內地等詞已經係最唔offensive架喇, 點都好過用國內呢個詞。至於大陸, 大陸人, 如果係由台灣人講反而冇事, 因為台灣地區/大陸地區係佢地嘅慣用語(已經比用中國人/台灣人好好多架喇), 由香港人把口講出黎 ...
我阿媽佢係早年游水黎香港嘅,同鄉下親戚都係用家鄉話講"大陸",全家人不論喺鄉下的親戚定係我阿媽,都係咁講,係中性無貶義。
用內地我會覺得做咩分"內外",所以,對有心人黎講,用咩都死,我有種"何必呢…"嘅感覺...

引用:
原帖由 有女萬事足 於 2021-8-10 02:20 PM 發表

啲黃絲曱甴個群度,佢哋嘅回應就係:嘩 ,仆街,使唔使趕盡殺絕啊。
大部分都係話(乜警乜×家)
恐怖主義治港。
佢地班垃圾就恐怖主義啦,成班人都係恐怖份子

引用:
原帖由 frmrom 於 2021-8-10 04:50 PM 發表

散水分錢著草?
梗係已經分完啦先出聲啦…😏

引用:
原帖由 Y-hk 於 2021-8-10 05:27 PM 發表

冇人針對中港大做文章我可以回空氣?
咁都可以調轉呢講.
自己用返自己習慣就好,真係有人唔鍾意嗰陣咪解釋下囉或者改下囉,人本來就應該要包容下唔同文化環境下成長嘅人,大家都要尊重大家。
例如如果我叫我阿媽同埋鄉下啲鄉里親戚改叫法,會俾佢地鬧我多舊魚🙄
我相信隨住時間,呢啲用詞係會變嘅,最後會變到一個大家都接受的講法。

引用:
原帖由 有女萬事足 於 2021-8-10 05:30 PM 發表

又同我出場,報告曱甴群的教協拜拜的言論

12588979 12588980
哎呀,好開心啊點算 🤣
佢地快啲走啦香港好危險 😏

引用:
原帖由 大叔2020 於 2021-8-10 06:40 PM 發表

等睇戲吧!
教畜協會果幾億資產,留番比班黃畜師你爭我奪,最終打大交,又或捲財著草,呢啲劇情先吸引嘛!
希望佢地嘅醜陋可以揭露出黎俾世人望下佢地幾衰,不過我相信死衷會話佢地係俾人屈🙄

引用:
原帖由 科姐 於 2021-8-10 09:36 PM 發表

難敵鐵拳
好耐無見👋🏻

見到教協散左真開心,嗰班人如有犯法野再拉埋判埋就更開心。

主題標籤 #立法會
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]