• 瀏覽: 844,112
  • 回覆: 7,396
  • 追帖: 126
+1390
引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2021-8-9 07:26 AM 發表

但現在90幾%中國人支持中國由共產黨管治哦,反中國共產黨這樣想推翻嗎,中國無左共產黨這由誰上誰管治,
可能人地覺得民主自由是最好,應該由美國派人來接管,到時個囗又可以繼續大叫愛國唔愛舊黨

引用:
原帖由 TWSK73 於 2021-8-9 08:00 AM 發表

仲有臺灣省呢
計埋港台我就覺得絕對合理.
老實講, 我地唔係咁計, 美國佬心內可能已經係咁計.
所以先咁驚.
同GDP一樣, 用國際匯率計仲未超美.
但係用購買力計已經超咗.
美國心知肚明.
就算中國真係少一二面金牌, 對佢既威脅已經係太大.
唔駛再計較個一二面金牌, 佢都係要盡力打壓中國.

引用:
原帖由 blueyuyu 於 2021-8-9 08:09 AM 發表

今日睇好多日本網民留言都話閉幕的好悶,好似大學文化祭,更多提到電通制作開丶閉幕式予算165億日元,但實際只有15億日元,150億日元去咗邊度?邊個貪咗等問題。🤔
只係TVB做都可能好過佢.

引用:
原帖由 路過的閑人 於 2021-8-8 11:57 PM 發表

我反而未聽過Tap&Go,係今次消費券先知有呢樣嘢
聽過, 因為佢啲系統差到壞到有金錢糾紛上咗新聞, 出咗名差, 絕不建議考慮 🙈

引用:
原帖由 乾坤360 於 2021-8-9 09:10 AM 發表

奧運根本就係國力比賽...
中國會在下屆超前老美
可以話係有延遲既國力表現, 因為有實力有錢再花時間先可以培訓到運動員.
中國GDP同各樣科研已基本上追貼美國, 所以今次獎牌數量基本上都反映咗.
獎牌最多既三個國家就係GDP 1, 2, 3名.

引用:
原帖由 33Chris 於 2021-8-9 09:15 AM 發表

其實整個奧運,電視台,傳媒都係呢種取態, 睇完成個奧運,我的感覺是:

明顯揚港抑中, "揚港"本身也沒什麼問題,但是"抑中"就很有問題了。

在電視台的取材中,"中國"和其他國家冇分別, 沒有"特別優待"不會揀一些中國正在爭金的比賽, 明顯例子,星期六朝早中國女子賽艇決賽正在爭金, 冇電視台播,無線走去播九唔搭八的沙排。

只有"咁啱"播到中國選手,先至見聽到某啲評述員例如鍾志光會為中國隊打氣 ...
我有啲係上yt睇,尤其有啲頒獎典禮

引用:
原帖由 jone_kuok 於 2021-8-9 10:01 AM 發表

係佢哋嘅語境,稱佢哋為中國人、中國xx就是我哋將自己排除中國以外,佢哋好不爽。
我是因為被鬧過先注意到的。
其實都要睇下你點講.
講負面野用中國XXX就當然係當自己唔係中國人啦.
但係又好多時會想講好野, 中國人XXX就係讚美, 與有榮焉!
中國人跑100M都可以好快.
如果咁都仲要分中港先唔當自己係中國人.

大台有時會擺國家隊奪金時刻及國家隊扮獎禮係新聞台播。

所以不能一概而論。

引用:
原帖由 cool_stone 於 2021-8-9 01:20 AM 發表

成日覺得司法華表面愛國但內心反共
司徒華親台親國民黨.
地球人都知.
當年國民黨在港勢力大,
有黨產, 有黨工, 有各類地下辦事處, 又有各種社團.
例如自由工會=台灣文化部.
光華旅行社=內政部出入境管理局.
還有好多xx工會. xx同鄉會之類. 對應不同的政府部門職能.

引用:
原帖由 ET0101 於 2021-8-9 09:03 AM 發表

共產黨係中國唯一的執政黨
國家榮辱與人民福祉掌握在黨手中
反共等如反國家 點都睇唔到有幾愛國
莫非愛的是大清國
我唔認同這個觀點, 首先什麼叫愛國?
最簡單既標準就是希望國家民族強大, 繁榮倡盛, 以身為中國人而自豪............如果做出眨損國家民族行為的人, 不論叫什麼口號, 怎樣包裝, 都不能說是愛國

今日, 共產黨帶領國家民族進入百年未見之盛世,所以我支持中共繼續執政, 是因為中共做得好, 才去"愛"她
並不是因為中國憲法寫明是一黨專政, 所以一定要支持中共....如果中共做得唔好, 為什麼不能反?

講返司徒華, 華叔與老一輩香港人一樣,見證新中國既一窮二白, 文革浩劫, 8964, 乃至改革開放後的貪污腐敗,唔反共已好好了, 莫講仲要去"愛"?......大家問心, 在千禧年代之前, 有幾多人認為中共管治得好? 有幾多人會預見中國有今日之盛世?......

人的價值觀, 會隨住現實環境及人生經歷而改變, 華叔在生之年, 見到既只係中國的落後及貪污腐敗, 未有機會見到今日之富強中國, 他反共是可以理解.....但華叔愛自己國家及民族, 希望國家民族強大, 繁榮倡盛, 這一點, 我唔會懷疑

引用:
原帖由 qweeeeqq 於 2021-8-9 03:52 AM 發表

宣傳群體免疫只係為將來covid「流感化」鋪路啫

如果d人打哂苗苗中完covid冇乜重症死亡率低的話⋯⋯咁以後係咪可以考慮同流感差不多咁樣處理?
病毒量不減, 即係等突破同死晒啲真係唔打得針嘅人 🙈

引用:
原帖由 054D 於 2021-8-9 10:38 AM 發表
大台有時會擺國家隊奪金時刻及國家隊扮獎禮係新聞台播。

所以不能一概而論。
要逐樣解釋大把嘢可以解釋,你可以話mytv super都有得播喇,但香港媒體喺播奧運嘅過程,比人嘅整體觀感就係"冇當中國係自己國家", 呢種強烈嘅感覺係點解釋都冇辦法改變。

引用:
原帖由 三級警司 於 2021-8-8 11:58 PM 發表

露西亞擊劍隊教練馬斯多夫(Ilgar Mammadov)批評,東奧選手村內的設備相當簡陋,「浴室就跟飛機上的一樣大,你能相信這是替整個團隊準備的嗎?這是很不正常的。」甚至有選手洗澡到一半沒熱水,馬斯多夫只能自己拿起螺絲起子修理。

「我們對奧運選手村的條件感到相當驚訝,理論上這裡的一切應該是為了讓運動員感到舒適,這不是21世紀的日本,這裡完全就是中世紀,我不擔心自己,但我真的替我的運動員感 ...
... 即刻為北京冬奧想到個宣傳... 一幕幕影住舒適的運動員酒店, 食品, 住房.... 美觀整齊, 樣樣齊備, 先進, 更有一張大字寫... 歡迎使用, 免費的...

引用:
原帖由 三級警司 於 2021-8-8 11:59 PM 發表

仲有一個怪胎叫PPS(繳費靈)的
佢當時只有打電話交費已經用.... 好方便AR

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2021-8-9 08:50 AM 發表

尋日最後一場單車賽有香港選手的,去係內地優材計劃到港然後代表中國香港出賽的,有沒有聽到香港所有電視台媒體報導嗎,,這2天就牛下牛下,其他選手不是代表香港嗎,只是去不是土生土長嗎,,但其他人啦,風帆,哥爾夫球這些都無機會攞牌就全程報導又訪問,,但這優材嚟到代表中國香港去地有重視嗎,,
琴日好煩... 因最後一日, 無咩其他比賽, 台台都一樣...個個都只追住隻牛播, 訪問等, 相對之前攞獎果D訪問, 是長左5少... 本身是無興趣睇佢...熄左TV

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]