• 瀏覽: 844,033
  • 回覆: 245
  • 追帖: 126
+1390
引用:
原帖由 SKY2019 於 2021-9-18 01:37 PM 發表
說出心裡話,蘿白頭欠中國人的未還,我第一個不服!
要與㗎仔打一場,中國人如果輸了,㗎仔不還我才心服!😡😡😡

香港黃絲自尋煩惱,移民本來是好事,但還是搞到家不成家。
來自網上討論,兄弟如手足,老婆如衣服。

人妻與丈夫計劃移民英國,但丈夫想帶30歲弟弟一齊移民兼同住。
移民潮再現,有家庭計劃移民英國、加拿大、澳洲等國家,移民是重大決定,最好一家人有商有量。本港有人妻在網上討論區分享,與丈夫計劃移民英國,但丈夫想帶30歲弟弟一齊移民兼同住,她大呻要同時照顧叔仔起居飲食。
該名人妻本周一(13日)於網上討論區,以「老公話要同佢細佬一齊住」為題發文,表示與丈夫計劃移民英國,其30歲叔仔也有意移民,於是兩兄弟講好一齊去,互相照應。樓主原以為屆時與叔仔做鄰居,其後丈夫跟她表示,想與弟弟同住,還要她煮飯加弟弟一份。樓主有感︰
唉,我係嫁俾佢一個,唔係嫁埋俾佢細佬喎……同埋屋企有其他男人,始終唔方便。丈夫不把妻子當家人
丈夫自言家庭觀念如此,兄弟姊妹關係親密,更講出以下說話,令樓主感到不開心又委屈︰
佢話如果要喺家人同我之間揀,佢會揀家人。言下之意,我唔係佢家人?唔係老婆先係最close?樓主指自己30歲出頭,與丈夫拍拖2年,結婚8年,不打算生孩子。丈夫為人專一,平日尚算愛錫她,但每提到原生家庭,她永遠次一等般。她覺得丈夫未意識自己已獨立成家,好像一個長不大的小孩,坦言對方是「裙腳仔」。

拒照顧叔仔或現婆媳糾紛
叔仔似乎沒打算拍拖及結婚,她覺得如果對方是未成年小朋友理應照顧,但叔仔已30歲。她補充,叔仔健康正常,只是財力不足,不夠錢自己移民租一個單位。不過,如果她不願照顧叔仔,就出現另一難題︰
奶奶就會為咗煮飯俾細佬,一齊移民(本來奶奶唔想移),咁就變咗4個人一齊住,即係加多個婆媳糾紛……樓主曾嘗過婆媳問題,因此不能接受這個方案。她指一切都是丈夫自行構思,而其實其弟沒提出過移民後一齊住,只是丈夫快一步為弟弟計劃,但沒問過她,也沒理會她的感受,她慨嘆「既然當我外人又同我結婚做咩呢?」
網民︰好大佬唔等於好老公
不少網民建議樓主與丈夫坦白說清楚,避免移民後沒彎轉。有網民留言,「同老公坦白啦,你有你底線」、「唔好去到先爆煲」、「好專一、好大佬唔等於好老公」、「你老公都唔會太care你感受」。但也有人認為「細佬得一個,老婆可以再搵」,勸樓主不要太計較。

奉獻香港黃絲們不要嘈哩嘈嘈,移民是喜慶,家和萬是興。一人忍一下,移咗民就是神仙🙏

最新消息:聯合國秘書長古特雷斯以「完全失效」形容中美關係現況!

世界風雲俱變,我們要做好準備,把一切損害減到最底!

引用:
原帖由 ET0101 於 2021-9-18 06:19 PM 發表

須然大家都去過日本玩
須然大家都有唔少日本貨
但日本鬼子係中國人永遠的敵人
世世代代都唔可以忘記的國仇
師兄,你個"大家"不能代表我,我自小己認識到對蘿蔔頭的家仇國恨。雖然做不了甚麼,但我從來未曾想過去㗎卜頭旅遊,完全未親手買過日本貨,包括9O年代主流的小日電器。
上世紀40年代,我爺父輩在家鄉的糧食被㗎仔搶光,餓死家破,我父親被迫忍餓來港(過程很慘)投靠遠親,當年祇是12嵗。我父親童年荒餓銘記一生,令我不敢忘記!

引用:
原帖由 CP-KELVIN 於 2021-9-18 06:26 PM 發表

如果淘寶寫明合法就可以用黎作辯護理據, 咁我係荷蘭網購大麻寄返香港都應該可以免罪?

再唔係我係美國買枝鎗寄返香港又得, 只要美國網上寫住可以合法寄運到香港我就可以免責喎!
CP兄咁講,香港天書髮罐很快又要落鑊啦,期盼期盼🙏🙏🙏

引用:
原帖由 CP-KELVIN 於 2021-9-18 06:21 PM 發表
溫馨提示: 某論壇時政版出現左一個高人

我平時好少係公海睇帖嘅, 一入香討就自動直入收藏帖, 所以直到今日先發現
CP兄,請問是不是xx說事,論古今那個?請確定與否。謝謝你!

引用:
原帖由 CP-KELVIN 於 2021-9-18 07:56 PM 發表

你花少少時間睇下就知架喇
剛開始有發現相同口吻,但太少太短時間冇特別留意,現在清楚了。
謝謝CP兄提醒,

引用:
原帖由 big3624 於 2021-9-18 09:07 PM 發表

衹做不說
👍

引用:
原帖由 ET0101 於 2021-9-18 10:04 PM 發表

大家只是指眾多的人
並無意代表每一個人

而且我只是想講
去日本玩用日本貨唔代表唔支持國家
唔代表忘記國仇而己
明白師兄🙏,我祇是討論+溝通世家底😭,請諒🙏!

引用:
原帖由 muihin 於 2021-9-19 02:54 PM 發表

呆蛙生果應該是水貨入來唔少, 就是多謝阿爺唔收.... 好似之前波羅, E+成個街市見到話是呆蛙來的水果, 但個價1D 都唔平.... 唔知是貴晌邊? 大陸來的水果咪重新鮮....
呆娃害到香港鷄毛鴨血,我要罷買呆貨,我要呆娃消失😡😡😡😡😡

🙏🙏🙏

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2021-9-20 08:33 AM 發表

好似呆灣菠蘿開始就搶搶搶,然後個價跌到無人買,,愚港人有10條廁紙都會繼續搶
經過今次選舉點票我真是不想再題愚港愚人😭,我呸!😡

選情報告:工聯會取得57席

判決評論曾掀爭議 郭偉健獲委任國安法指定法官

郭偉健法官已被委任為國安法指定法官。

區院法官郭偉健去年4月在審理將軍澳「連儂牆」行人隧道斬人案時,痛斥示威者的行為與文革式極端主義及恐怖主義無異,又讚揚被告有「高尚情操」,言論引起爭議。郭官之後一直沒有再處理反修例案件,直至今年7月才重獲安排審理具政治背景的案件。他今天(16日)在處理一宗涉嫌設計及派發港獨傳單的案件時,便透露自己已經被任命為國安法指定法官。

郭官今天處理的案件涉及2名被告曹雪芯(45歲、香港專業教育學院文員)及黃俊偉(17歲、中四學生)。他們同被控一項串謀刊印、發布、分發、展示或複製煽動刊物罪。控罪指2人在2020年5月至同年12月11日期間,在香港一同串謀和另一人串謀刊印、發布、分發、展示或複製煽動刊物,意圖激起香港居民企圖不循合法途徑促致改變其他在香港的依法制定的事項,或慫使他人不守法或不服從合法命令。

辯方律師今天在庭上表示,本案涉及危害國家的行為,要求由國安法指定法官審理。郭官隨即表示自己便是國安法指定法官其中一員。此外,一直被還押的曹今日有保釋申請,而黃則申請修改保釋的條件。郭官最終拒絕2人的申請,並把案件押後10月19日再訊。

郭官,俾心機做好國安法法官,香港正常市民歡迎你🙋‍♂️

引用:
原帖由 33Chris 於 2021-9-20 06:25 PM 發表
點會係唔小心?擺到明係黑記玩嘢。 通訊事務管理局快啲罰款吧。

Kelly Online|新聞誤報「工聯會解散」 工聯會幹事黃遠康:作為職員我竟然唔知? | 頭條日報 https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/2230846/即時-港聞-Kelly-Online-新聞誤報-工聯會解散-工聯會幹事黃遠康-作為職員我竟然唔知
傷孽賤胎也是反中亂港的急先鋒,同毒果化膿功同一陣線,幾時先輪到佢😡😡😡

引用:
原帖由 靚c9 於 2021-9-20 08:13 PM 發表

工聯會一向打正愛國旗號
香港人的主力愛國團體工會👍👍👍👍

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]