• 瀏覽: 844,104
  • 回覆: 290
  • 追帖: 126
+1390
引用:
原帖由 qweeeeqq 於 2021-9-9 05:54 AM 發表

一個男人長期sell嫵媚騷姿弄腰呀蘭花手…咪=娘炮,不是嗎?
咁周深用女聲算唔算?

哥哥當年著高跟鞋,甚至梁朝偉試過著裙又娘唔娘?

廣電局應該要發定義出黎,否則好易踩雷也不知

引用:
原帖由 noeru0315 於 2021-9-9 10:07 AM 發表

娘炮雖然官方冇正式定義,但從人日呢啲官方口喉舌點過名嗰啲, 大約都知道指o既係咪類型,
娘炮同化妝冇直接對等關係, 而家因為韓系愛豆犯濫, 去睇吓選秀啲o靚仔, 個個都油頭粉面,
又矯揉造作, 亦都唔係唔俾喊, 最近睇披哥, 有個今年32歳o既男藝人响裡面都好鐘意喊,
雖然都有人鬧佢, 但都唔係話佢好喊, 而係話佢情緒化, 有啲用力過猛, 而且佢同組嗰個一公舞台表演,
好多觀眾都話充滿 ...
咁周深呢?佢打扮都好中性化個喎,係咪又係"娘"?

官方出得"娘炮"呢個詞,就一定要有官方標準等人免踩雷,這才是負責任的政府

否則,廣電總局又係俾多鑊中央高層去孭

引用:
原帖由 RockMe 於 2021-9-9 11:43 AM 發表
連續2天少於4萬人打針.
十月底是否到達70%
我不樂觀.

十月前第一針達到500萬劑相信未必得,無得送樓了

引用:
原帖由 noeru0315 於 2021-9-9 03:10 PM 發表

關周深咩事? 周深得罪咗你? 你不斷拖佢出嚟要用佢嚟定義娘炮做咩,
我推薦你去搜一個叫邵明明o既, 呢個係芒果簽約藝人 如果呢個都唔算娘炮, 咁周深肯定唔係,
着女裝, 玩偽娘嗰啲都唔一定係娘炮, 你係咁想要廣電定義娘炮, 建議你直接去問廣電,
link响度,你問到有回覆唔該貼出嚟等大家都了解吓: http://www.nrta.gov.cn/col/col2010/index.html
我已經透過一位政協反映了我意見,相信佢會代我反映....

引用:
原帖由 goodfriend01 於 2021-9-9 06:37 PM 發表

有好多野唔洗指引,人家請客吃飯,唔通冇餸食?
反過來說,尾狗警對住黑人,有指引咪又一樣打到變蜜蜂竇。

飯少王都做過太監咁算唔算娘炮。
希望立此存照....如果有日有官員話梅蘭芳都有問題的話.....

我也不希望呢個政策會俾到班官員亂咁黎...

引用:
原帖由 clinph 於 2021-9-9 07:10 PM 發表

新潮民叫佢做湯告老邱 or Tom Yau,所以Nicole唔洗隔離可以通街走
如果吳京落黎香港拍戲係屬於政制及內地事務局,關邱騰華乜事.....

商經局只係負責香港對外國的商業事務,一切國內事宜係屬於CMAB

引用:
原帖由 054D 於 2021-9-9 10:26 PM 發表

其實你自己成日用驚人角度切入,意圖精妙角度推翻一般人的共同認知而已。

例如而家有人唔比男人扮女人咩?係而家所謂男團因為技不如人,要整到自己成個女人咁,以自己大眾面比女性群體客主觀形象投射落去。

而你遍遍就意圖以拉演技出眾,只有劇台上因需要扮女人,日常生活正常男性打扮的人落水。

我就唔明啦,你似乎係知道分別,但意圖把兩個無關係的集合強行關聯,又無論據只有反問。

...
我真係希望廣電總局為"娘炮"作出定義,我真係好驚內地有班為求上位既官員而將呢個政策從嚴處理去"立功"...

薄熙來當日的"唱紅打黑"政策俾佢亂咁用,結果差D連中央都俾佢倒埋...

咁我放長對眼睇吧....何況我已經將意見講左俾港區政協聽,佢都話會將意見反映.....

一件事有不同意見真係無乜所謂,我有疑點你走去反駁我也會尊重你的意見....

https://www.bastillepost.com/hongkong/article/9188280-無人逼民主黨參選

"其實新政制出籠,新立法會理應有新人參與。未來的立法會有90席 ,當中的40席由選委會選出,將會有不少新人入場。至於20席的 直選議席,也不會是大家想像中的形態。 選舉以雙議席單票制方式進行,建制派至少可以穩拿10席, 問題是建制派未必只派10人參選。試想一下,若傳統泛民不參與, 只有一些中性或近泛民派人士參與,例如「新思維」狄志遠等, 他們也只會在兩、三個區參選。剩下的選區, 究竟會是建制派派出兩人出選,還是會有其他人入場呢? 我認為當中存在著一個空間,給一些擁護一國、 但不屬於傳統政團的人物參與。新政制是一個全新的格局, 不應該再用過往建制派對抗泛民派的二分法思維去思考。泛民消亡, 建制獨大,建制派「躺平」也會贏,並非好事。 未來的立法會應要注入新動力,讓更多有能之士參與。"

引用:
原帖由 054D 於 2021-9-9 10:48 PM 發表

你呢段講法,恕我覺得同黑暴時期,班學生叫佢家長支持下年青人,否則放長雙眼香港未來好似。

內地法係大陸法系,講究邏輯及各種文件支持。而家有人話要整頓老戲軍咩?
你就話薄熙來亂咁用。而簿熙來又唔係唱紅打黑有問題,而係權力欲高漲,跨省追搏王立軍走入成都領事館表面化。重可能意圖想擁兵自重。

你又係到強行關聯。
你屈我假藍真黃?

就係因為"內地法係大陸法系,講究邏輯及各種文件支持",既然"娘炮"入左官方詞語,何解唔詳細解釋下呢個詞的定義?

算啦...我唔想再嘈落去,為尊重版主此題就此作罷...

引用:
原帖由 SKY2019 於 2021-9-10 10:26 PM 發表

89年出去,邊有飢荒!
https://news.mingpao.com/pns/娛樂/article/20210910/s00016/1631211771944/《尚氣》劉思慕訪問舊片被指辱華-內地粉絲斥翻譯字幕「加料」煽動仇恨v

"帝吧狠批「劉思慕今年32歲,5歲時就隨父母從黑龍江省哈爾濱市移民加拿大,已經完完全全把自己當做一個加拿大人了吧」。內地網民紛紛留言,大多批評劉思慕言論辱華,「為啥還要來演中國人」、「他有沒有想過多年以後要回來舔中國,吃資本」,亦有小部分人表示理解。「人家說的也是事實吧,那時候的確境況很糟」、「正確的看待歷史」。

另一方面,粉絲群組「漫威宇宙發電站」站出來為劉思慕闢謠,批評為訪問翻譯中文字幕的人別有用心,英文原句是「在共產主義中國下長大」、「有人死於飢餓」都是客觀事實,譯者自行加上「統治」和「很多」等詞語,令到意思變得負面,動機令人質疑,似為煽動仇恨。"

又有羅生門,要睇番原文才知道...
不過我建議外交部響疫情過後邀請劉生一家人返家鄉睇下祖國變化之大,相信到時會令佢對中國改觀.....

引用:
原帖由 dustin 於 2021-9-10 11:38 AM 發表

所以其實我睇完主觀覺得偉仔戲份同佢差不多,由頭帶到尾,而且演得好好。

我覺得內地上畫無問題,內地人民杯葛套戲可以唔睇,以"票房慘烈"嚟話俾marvel聽,中國人唔受,好過俾人話"睇套戲都無自由". 
連華記都話套戲無侮華成份,偉仔做得好過男主角,希望廣電局官員能夠明察秋毫,等內地某班人唔好亂咁估劇情....
(雖然我相信國內會有人翻牆睇...)

引用:
原帖由 big3624 於 2021-9-10 08:10 PM 發表

司馬文無理由走得甩???
仇栩欣都無事,好奇怪.......

引用:
原帖由 054D 於 2021-9-10 08:14 PM 發表

佢加入左中國籍,而又無特別表達政見,無事唔出奇。
屎塔聞有玩過35+初選.....

引用:
原帖由 muihin 於 2021-9-10 08:32 PM 發表

無記錯...佢都有張單眼相出過, 可惜果時無SAVE 底...
單眼就娘炮呀?
睇黎你對"娘炮"定義真係好廣,分分鐘所有男藝人都要拉......

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]