• 瀏覽: 843,799
  • 回覆: 87
  • 追帖: 126
+1390
提示: 違規內容已被屏蔽
香港人有回鄉證, 想返內地最多只要願意隔離21日就可以, 但係一D放棄左中國國藉嘅就願意隔離都唔俾佢返。據德國知事/留德華講, 佢一直想返去探望年邁嘅父母, 但係中國領事館話要有家屬死亡或病危嘅證明先會發簽證俾佢。

不過, 其實佢係youtube度咁努力幫國家宣傳, 我私底下希望國家可以通融下啦。

https://youtu.be/bsDYFZSzVog

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2021-9-11 11:29 PM 發表

無計國策是這樣,香港人在印尼想返香港都無門路,仲話印傭可來香港但身為香港人都回不來,,,其實只睇報紙講實情係點就無詳細了解,,,,所以台蛙港蛙真係好幸福只要願意祖國一定歡迎你
哦, 咁唔止印尼, 泰國都係咁, 早幾日泰國通都有講, 其實主要原因好似係泰國冇跟世衛嘅程序, 所以香港唔承認佢地嘅疫苗接種紀錄喎。

至於點解印傭可以豁免而居印港人唔可以, 係因為印傭黎香港打工對香港有貢獻丫嘛! 我估咋!

引用:
原帖由 hkc9 於 2021-9-12 10:41 AM 發表

傭工可以來,港人卻不可以回來,這個神邏輯只有膠觀才可以明白。
個邏輯好清晰,因為印尼傭人黎香港打工對香港有貢獻,係香港缺少嘅人材,至於果d有香港身份證而長居印尼嘅港人,佢地稅又冇交返到黎香港又只會搶香港人飯碗,對香港都冇貢獻,黎香港替死咩!

以上內容我估架咋,應該係,除非唔係!

引用:
原帖由 彩霞奔放的妹妹 於 2021-9-12 12:34 PM 發表

我知道監躉也不會全部是衰人!
但在國家利益面前,哪些成日抬高伏必大的專家,我們也會成日找渣去批評咒罵他們的虛處!更何況現實的利益面前,我們更加要捍衛國家實在的利益!
至於你說打伏必大不一定是YC,我還是這樣說,好一個香港人要呃人,總是要呃埋自己才算成功!
我一個朋友本身係藍,但係因為需要去歐美國家出差,為免入境麻煩,所以揀左打伏必泰,如果唔係佢一定會揀科興。

引用:
原帖由 彩霞奔放的妹妹 於 2021-9-12 02:24 PM 發表

為了生意或生計是迫不得已的,也認同這個必要性!千萬不要同我講為了去旅行!
但愚港有230萬人要去R尾出差嗎?係又唔拒喎,愚港經濟又可以鹹魚翻身啦。
咁你又有所不知喇,當日開放打疫苗果陣,d黃人文宣話科興係外國唔承認,如果將來想去歐美日之類嘅國家旅行就要揀伏必泰唔好揀科興,當時我仲反駁話一來我唔信歐美日肯放棄中國14億旅客市場,二來對我黎講只有祖國同泰國係我必去嘅國家,而泰國已經打緊科興,冇可能唔承認。

不過,佢地嘅論點其實都冇錯,因為退一步講,就算國家唔承認歐美疫苗,都冇可能唔俾打左伏必泰嘅港人返去,所以如果單以出入境方便計,打伏必泰有著數。

當然,對我黎講安全永遠比入境方便更重要,所以我揀科興。

引用:
原帖由 SKY2019 於 2021-9-12 02:38 PM 發表
攬炒港大畢業 變失業

兩成半「兜踎」 進修避風頭
社會動盪加上疫情衝擊,「攬炒」口號成真!香港大學最新公布的就業數據顯示,去年畢業生就業率創10年新低,僅得75.1%,換言之,約有25%畢業生無法成功就業,很多人轉而繼續進修。一工難求下,港大畢業的天之驕子亦難免一畢業即失業,即使成功就業,薪酬亦要下調,如有半數畢業生投身的工商界,去年的平均薪酬便較前年減少了3.6%。有資深人力資源顧問表示,這批 ...
一來經濟差,二來d老闆都怕左班黃人

引用:
原帖由 三級警司 於 2021-9-12 10:10 PM 發表

中女社
炒股嘅係唔係應該大手吸納2600中鋁?

引用:
原帖由 SKY2019 於 2021-9-13 09:09 AM 發表
新麗資源,新麗淨係捧啲有問題嘅藝人

朱最近有新戲上,廣電旗下影視公司投資,朱一直冇上熱搜,2.6億嘅閱讀量

日本咁多神社, 作為遊客邊個會咁得閒查清楚佢祭邊個先至決定入唔入去參觀丫? 去過京都旅行嘅多數去過八阪神社, 又有邊個知道佢入面祭左D乜喎! 靖國公廁呢D新聞成日報就冇藉口喇!

引用:
原帖由 muihin 於 2021-9-13 12:01 PM 發表

會上望幾多? 有D 陳年的, 希望回到家鄉

支持國安法,
支持特區政府在議會撥亂反正。
純屬吹水食字, 並非投資建議, 要買股票我都等過埋農曆十月先啦!

小妹妹都算勁, 係黃色廣告界全力洗腦之下都可以係班妖怪身上搶到一個樓盤廣告

https://youtu.be/Ck81AX6_cII

蛙島唔止年輕一輩唔識中國歷史, 連老一輩嘅都係歷史盲黎嘅!

西漢東漢幾時同時存在過呀, 真係當中間王莽果十幾年新朝冇到呀? 而且歷史上呢D以東西南北分開同一個朝代都係後人加上去以作區分之嘛。

附件

001NuGsGgy1guf6wo2jxfj60qo119aey02.jpg(115.09 KB)

引用:
原帖由 桑下樽前 於 2021-9-13 08:31 PM 發表

就如有某些區域係禁區,豎咗塊大牌話司機要持有運書署發出許可證先可揸架車入去。
依家有個司機揸咗架車入咗呢個禁區,咁佢有許可證定冇?
法律規定持有有效駕駛執照先至可以揸車, 咁如果你係馬路上揸郁架車, 並唔代表你就一定有駕駛執照, 只代表你從行為上向他人表明自己持有駕駛執照, 如果咁唔好彩遇上警察查牌而你又確實係冇車牌, 就係無牌駕駛。

同樣, 以禁區嘅例子, 一個司機揸得架車入去禁區即係行為上話俾其他人聽佢有許可證, 至於佢實際有冇許可證, 就要問返個司機喇。

原本我以為民主黨控制兩院十拿九穩, 點之而家民主黨出左個二五仔, 咁而家民主黨係參議院就少過共和黨一票喇, 唔知會唔會真係過唔到債務上限動議呢?

附件

002lymvRgy1gueovg8l04j60ku0pmjsy02.jpg(63.38 KB)

全運會個開幕好睇過東京奧運果個好多!

https://youtu.be/x8sS_GksIvc

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]