• 瀏覽: 806,660
  • 回覆: 87
  • 追帖: 165
支持大叔時政區新帖

熱賣及精選
引用:
原帖由 RockMe 於 2021-8-8 02:55 PM 發表

走嘅人仍然太少.

https://www.hkcnews.com/news_新聞/hk-discuss/2021/05/BNO-20210527210337_2e43_large.jpg
仲有果14%係乜人呢? 唔通揸住美加澳護照嘅人都要去做5+1難民?

引用:
原帖由 ET0101 於 2021-8-9 07:08 PM 發表

我大陸的親戚叫從外省來打工的人做大陸仔
即外省人=大陸人

唔同地方唔同習性
善意定惡意要配合當地文化吧
黑人叫另一個黑人做nigga係唔會有事嘅, 但係非黑人叫一個黑人做nigga係會俾人打, 同理。

引用:
原帖由 山邊變態的留言 於 2021-8-9 09:31 PM 發表

內地人之間交流唔會自稱內地人。
內地人、大陸人、等都係因為港澳台嘅相對稱呼,有地理概念。
好難想象早期嘅內地人或大陸人見到港澳台人自稱大陸人內地人,都係講邊個省市呢個好自然。
呢種相對稱呼亦有客觀政治同歷史因素造成,即使今日都不能否定。
香港特別行政區有自己嘅邊境,而邊境另一端嘅一大片土地雖然有省市行政劃分但相互冇邊境限制。
如何兩三隻字表達呢種概念?

「國內」冇乜人會自行腦補「中國內地」, ...
當你指嘅對象係一個上海人時, 你當然可以用上海人, 滬港等詞語啦, 但係換轉左對象係一班人當中有上海人, 湖北人, 四川人...時, 就好難搵到一個貼切嘅詞形容佢地, 我覺得用內地人, 內地等詞已經係最唔offensive架喇, 點都好過用國內呢個詞。至於大陸, 大陸人, 如果係由台灣人講反而冇事, 因為台灣地區/大陸地區係佢地嘅慣用語(已經比用中國人/台灣人好好多架喇), 由香港人把口講出黎就可能有D唔適合, 因為香港人口中嘅大陸人有少少貶意。

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-8-9 10:48 PM 發表

如果不考慮歷史因素,可以用外省人
咁如果有埋廣東人呢?

引用:
原帖由 theyuen2000 於 2021-8-10 03:35 PM 發表

泰國日本迫近4萬
馬拉每日2萬
伊朗都突然暴升到8萬
以色列9成人口打齊兩針都迫近1萬
而家要留意以色列打左針之後感染果d病人重症率同死亡率

有人心繫鄉土, 搭人過黎提醒 @大叔2020   今晚加餸喎!

幫我叫大叔買多二粒燒買賀一賀佢!

我都加返句: 你班教畜都有今日喇, 咪以為解散就可以保平安呀, 國安一樣會查到底架!

引用:
原帖由 救火佬 於 2021-8-10 07:04 PM 發表

妓協及職肛盲大熱

妓協今日立即跳出嚟哭喪,而國安已經緊釘職肛盲
解散都冇用, 國安一定繼續查落去嘅。

如果教協解散左之後國安就結案, 咁樣不但唔係"見好就收", 反而會俾人污衊話國安目標只係為左要消滅教協所以對佢地啟動調查, 當教協自動解散咯, 咁咪收手囉!

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-8-10 10:16 PM 發表

呢D"傳聞"只係抹黑緊國家...分分鐘係發爛功臥底出文....
乜都包拗頸, 政府新聞公報都出埋喇

委任投訴法官行為諮詢委員會成員***************下稿代司法機構發出:

司法機構今日(八月二日)宣布處理針對法官及司法人員行為投訴的兩層機制二○二一年八月十六日起生效,並委任投訴法官行為諮詢委員會成員,任期自新機制啓動後為期兩年。

諮詢委員會成員名單如下:

主席
——
張舉能首席法官
(終審法院首席法官)

成員
——
林文瀚法官
(終審法院常任法官)

陳兆愷法官
(終審法院非常任法官)

潘兆初法官
(高等法院首席法官)

關淑馨法官
(高等法院上訴法庭副庭長)

鄭維志博士

馮柏棟資深大律師

劉燕卿

李焯芬教授

終審法院首席法官表示:「司法獨立受《基本法》保障。在推展兩層機制處理針對法官及司法人員行為的投訴時,司法機構依循的基本原則是不可削弱司法獨立。任何對司法決定的不滿,只可透過適用的法律程序,如上訴或覆核的方式處理。」

他補充:「諮詢委員會的成員包括資深法官和來自不同界別的社會人士,他們分別在司法或其所屬的專業及公共服務範疇具備豐富的專業知識和經驗,這有助提高處理針對法官及司法人員行為投訴機制的透明度和問責性。」

諮詢委員會的職權範圍如下:

(一)就處理針對法官及司法人員行為的投訴作出監察及提出意見;

(二)就法庭常規/程序中識別導致或可能導致投訴之處,並適切地提出改善建議;及

(三)就改善投訴處理機制提出建議。

終審法院首席法官在一月十一日的法律年度開啟典禮上致辭時表示,會對處理針對法官及司法人員行為投訴機制進行檢討,以提高機制的透明度和問責性。新設立的兩層架構機制將於二○二一年八月十六日開始運作。

針對法官及司法人員行為的可跟進投訴(可跟進投訴),若屬性質嚴重、複雜或引起社會廣泛關注,將以兩層架構處理。由多於一名高等法院法官所組成專責的法官小組(第一層)會調查這些投訴;第二層的諮詢委員會繼而會就投訴個案進行審視和給予意見,並由終審法院首席法官就每項投訴作最終決定。與終審法院法官和法院領導的行為直接相關的可跟進投訴,不論其性質屬嚴重或輕微,均會按上述兩層架構處理。

其他可跟進投訴會由相關法院領導處理,獲處理的個案會定期向諮詢委員會作出扼要匯報。

按既定做法,涉及仍在進行的法庭程序(包括上訴)的投訴,將待相關法庭程序完成後才獲處理。

至於在二○二一年八月十六日或之後收到,以及早前接獲但尚未完成處理的可跟進投訴個案,則會按新機制處理。在二○二一年八月十六日之前完成的個案將不會被重新考慮。

有關新機制的詳情將適時在司法機構網頁公布(www.judiciary.hk/zh/about_us/judicial_conduct.html)。

2021年8月2日(星期一)
香港時間14時30分
https://www.info.gov.hk/gia/general/202108/02/P2021080200261.htm

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-8-10 11:10 PM 發表

但呢個係司法機構自己做工作喎...無中央成員響裡面喎.....

之前果篇文話由中央政府成立喎.......

終審法院首席法官表示:「司法獨立受《基本法》保障。在推展兩層機制處理針對法官及司法人員行為的投訴時,司法機構依循的基本原則是不可削弱司法獨立。任何對司法決定的不滿,只可透過適用的法律程序,如上訴或覆核的方式處理。」
人地只係話見到微博講已成立假法人監管部門, 邊一句有話由中央政府成立呀?

附件

QQ截图20210810231818.png(186.44 KB)

2021-8-10 11:27 PM

引用:
原帖由 celiacty 於 2021-8-10 11:45 PM 發表

好想睇一班教師點樣爭教協身家
唔駛爭啦, 4億幾資產, 扣返200個職員嘅遣散費, 再平均分俾9萬幾會員, 每人袋4千!

引用:
原帖由 救火佬 於 2021-8-11 10:14 PM 發表

我都試過深圳灣買餸,查實飲茶行逛為實,但疫情後已冇呢支歌仔唱

支持阿爺,打殘一切反動組織,反動組織頭目全部入赤柱坐
好多年前我識朋友做狗鐵嘅, 佢地搭車唔駛錢, 聽佢講成日收工上去食埋飯先返香港屋企

引用:
原帖由 alipaopao 於 2021-8-11 11:07 PM 發表

師兄,洗唔洗咁樣去侮辱呢個行業嘅工作人員啊!乜嘢叫"狗鐵" ?你咁巴閉唔好坐車啊笨!
合併之前係叫做狗鐵架喎!

引用:
原帖由 kt1223 於 2021-8-14 10:20 AM 發表

阿先生我睇你成日為抝而抝真係好辛苦,而家個漏洞全世界都睇到兼話埋比政府知,根本封區及今日下午記者會都可以避免,你唔去問政府點解唔堵塞漏洞而去讚揚佢封區快而準,呢個思維真係冇得頂。

如果全世界來港隔離二十一日都仲有個案都唔會有人鬧政府,因為真係冇可能與世隔絕,但縮短隔離期引致任何個案就真係自己抵死。
晨早講左果條友係專登嘅, 佢以"愛國愛港者"包裝自己, 其實係引人藍人屌政府

引用:
原帖由 乾坤360 於 2021-8-16 07:34 PM 發表

靖國神社從不對外開放,內存有秘密軍事資料,所以摧毀它就會打殘日苯人戰爭端口
如果阿爺要掟核彈炸日本, 頭號目標應該係靖國公廁, 其次就係富士山

主題標籤 #立法會
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]