• 瀏覽: 843,874
  • 回覆: 417
  • 追帖: 126
+1390
引用:
原帖由 大叔2020 於 7-8-2021 17:28 發表
此帖是有關時事政治,請留言集中在時事政治討論,其他題目或閒聊請到其他帖留言。

較早前幾篇《大叔短評》,說到民族主義,又批說到黑媒體及教畜協會會遭到清算。觀乎這幾個月的發展,毒果日報被抄家,多名高層及主筆都被國安調查及拘捕,我相信這只是個開始,因為警方搜去了毒果日報多部電腦手機及伺服器,我相信在其中會藏著大量反對派及外國勢力反中反華反港的資 ...
支持大叔,大叔已經估中毒🍎執笠及港台被強力整治,島大學畜及教協被開波,希望大叔繼續料事如神,好好整理好立法會,加強施政效率,為市民做實事

呢啲黃人跳船陸續有來,自己過去一段時間做過咩好事自己知,條數喺要找嘅

[頭條日報] 周博賢等4名藝發局大會代表辭任

......

連結: http://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/2158489/

事件不涉刑事成份,但調職應該意味著前途似咁

[頭條日報] 蕭澤頤:蔡展鵬本月中前將復工 調任人事及訓練處處長

......

連結: http://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/2158534/

引用:
原帖由 33Chris 於 7-8-2021 18:49 發表

我哋而家就係要呢啲
對,兩把大刀,國安法及完善選舉制度,對班黃人嚟講,喺好大心理壓力,最好辭職後,跟住去埋陰國同呆島,可以清潔香港

引用:
原帖由 大叔2020 於 7-8-2021 18:50 發表

做藝術都擔心個人及家人安全?即係2019黑暴佢地有份出嚟搞事?
學大叔話齋,毒🍎電腦被破解後,就會見到成個漢奸集團嘅organization chart,成個comand channel 同 financial supply chain 清清楚楚,如果有家人用戶口收過錢,真喺會禍及家人㗎

引用:
原帖由 大叔2020 於 7-8-2021 18:54 發表

即係調蔡展鵬去做「文職」,可能係過冷河,但更有機會做到退休了!反轉睇,呢個時候,對蔡展鵬而言,平淡/平安就是福!
單嘢一定喺敵對勢力爆出嚟,雖不涉刑事及不道德。但個人形像必受影響,留在國安處也難得到信任,去啲退休位都應該嘅

引用:
原帖由 一個中國人! 於 7-8-2021 20:07 發表

當時港督當政,立法局就喺橡皮圖章,唔知點解,回歸之後就唔可以做番橡皮圖章呢個功能?
美其名,增加民主成份,代議政制,實際喺英國佬掘嘅坑

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 7-8-2021 22:11 發表

藝法局點解要搵這些人代表,藝術界無人嗎
仲有話怕自己和家人人生安全,真係要解釋下囉有事就講報警啦
班友好事多為,邊敢報警,隨時自己做漢奸,禍及家人

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 7-8-2021 22:14 發表

都好的,去繼續留任對大家都無好處,,但最重要抽出邊個係報料人囉, 警方好少日光日白掃黃的
怪亦衹能怪自己唔小心自身行為

引用:
原帖由 owan12345678 於 7-8-2021 23:32 發表

應該係有心裝佢陷井
新聞話不涉刑事及道德,但還有公務員內部紀律處理。不知是否辦公時去嗰個場所,還是場所敏感,有違公務員紀律,但無論如何,個人敏感度不足,是致命傷。

引用:
原帖由 大叔2020 於 8-8-2021 00:59 發表

唔係話打咗疫苗有神功護體唔會中招,而係打咗疫苗就算中招都唔會咁易變重症或死亡!最近搵Uncle Ray拍果個宣傳廣告,就帶出嘅就係呢個訊息。

而且現在新冠病毒無藥完全可醫,打疫苗已經係最好嘅應付方法,否則太多中招新冠嘅病患者變重症,個醫療系統就會好快頂唔住,呢個情況就算國內咁好動員力都會應付唔到!

最後,國內都係宣傳叫人打疫苗防疫,咁愚港政府叫人打疫苗有咩問題?
:smi ...
COVID-19玩咗超過一年半,而以現時全世界情況,真喺要承認,不可能全世界清零,但也不代表中港澳不堅持自己內部清零。

但長期以嚴厲入境檢疫控制措施,保持清零,換來嘅喺經濟代價。以現時全世界先進國家打咗疫苗情況,傳播率未必大幅減少,但重症明顯減少。呢個病,其致命地方喺傳播快,而當同時引起大量重症,就會令醫療系統崩潰,而導致高死亡率。

提高疫苗接種,減低重症比例,防止醫療系統崩潰,喺未來方向,所以年年要打新一代疫苗,也不足為奇,就好似每年打流感針咁。

而就入境檢疫措施,如果0檢疫,應該不可能在3-5年內出現。但在受控情況下,除隔離檢疫外,有冇其他可行方法,應該要諗,否則容易落後於人。

香港現在這個血清抗體測試,是否有效,我也不敢妄斷,亦明白這個有風險的新措施,會令因長期不能與內地通關,而兩地家庭分隔的爐友有好大意見。畢竟會令香港防疫措施與內地聯防聯控,差異性增大,增加開關恢復粵港澳人員來往的不確定性。

但從香港多次有變種輸入個案,都未有引起社會爆發(真心希望喺沒有而不是驗唔到走漏),而南京機場一個破口,搞到全國多地有個案,香港人帶口罩率應該是有幫助的。

加上現時打咗疫苗而中招過案,好多都喺冇症狀,當然仍有傳播性,所以一直宣傳叫人打疫苗,就喺要減低重症率,保護醫療系統,保護需要醫療系統救命的人。

引用:
原帖由 qweeeeqq 於 8-8-2021 06:17 發表

強力支持大叔!

同意,尤其係跟個financial supply chain,一定搵到唔少黑$條路點走😏
financial supply chain是你嘅專業

所以之後仍會有不少名不經傳嘅,但突然要走佬

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 8-8-2021 09:31 發表

以為稱兄道弟以為係5隻屁眼以為伸出個頭攻擊中國,以為老尾一定當自己人,現在連快過期疫苗都唔比你,袋鼠呀袋鼠,醒一醒諗一諗自己多麽的on狗狗
中國同巴鐵,非洲坦桑尼亞呢啲就叫兄弟,當年邊個有份支持入聯,一路記掛到今天

唔知仲有幾多呢啲傻西要拉,呢啲如果入到,應該判入小欖精神病院改造,而唔喺判幾年監就算。

[頭條日報] 上水中年漢涉展示煽動刊物被捕 明日下午提堂

......

連結: http://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/2158984/

引用:
原帖由 一個中國人! 於 8-8-2021 12:38 發表

中年仲咁on9,鄉港無得救
睇得毒🍎、爛燈同化濃功太多,個腦已經壞咗,入小欖改造比坐監好

主題標籤 #立法會
鍵盤翻頁
左右