• 瀏覽: 844,071
  • 回覆: 127
  • 追帖: 126
+1390
引用:
原帖由 hanE 於 2021-9-1 01:12 AM 發表

公道的講jc係串咀但黑白好清楚的。
完全同意!
有時可能亦因為久居北美,習慣用"英文"思維,再轉返中文時,可能將"美式幽默變成"串咀". 
大家生活環境成長背景不同,單單以文字溝通,有時小誤會在所難免。有緣聚埋一齊圍爐,大家都要開開心心,互相尊重。

引用:
原帖由 jcfordiscuss 於 2021-9-1 01:27 PM 發表

Han 姨, 謝謝, 看到你講謝絕月餅, 令人非常羨慕, 人在異鄉, 月到中秋份外明, 很想吃多兩個月餅. 我這裏香港月餅只可買到美心, 不過, 己很滿足了.
美心質量非常穩定,雖未算"頂級", 但已相當不錯了。我今年都打算買盒美心,我自己鍾意食傳統雙黃蓮蓉月,送禮俾老人家就會買其他牌子嘅低糖系列囉。中秋節最緊要一家人齊齊整整食餐飯,賞下月,咁就已經好夠。回想黑暴時嘅香港,就算全家都係香港居住,都有種"咫尺天涯"嘅感覺。

引用:
原帖由 Karlching 於 2021-9-1 07:04 PM 發表

聽聞... 香港這場黑暴共花了3/40億,金主分別是老美6成、台蛙2成、霸權2成。。。but you can never prove.
又用觀星會長嚟估下, 呢種小嘍囉都買到九肚山加超跑, 走路果啲政棍點都收得多過佢啦...
仲有傳聞中每次出場費以萬計o既N個"走在最前", 無咁前但都full gear上陣o既好似都話夠錢買樓...仲有無數咁多每次收幾千出嚟充撐場面o既...
仲有物資呢? 據聞啲"雨傘"質料好靚遮骨超硬淨, 優質靚飯盒水...仲有好多"唔知咩丸"...除咗"自由天使", 仲有啲係收錢引仔入局o既"收錢雞"...

引用:
原帖由 noeru0315 於 2021-9-2 11:59 AM 發表

今朝先睇到日本發現新o既新冠病毒變異株, 東京株同英國alpha株類似...
睇嚟應該好快就會用到星座嚟命名....
唔奇呀,佢個運動員村啲設備好似幾差下,咁多國家運動員加工作人員,總有啲隱形帶毒者,變成一個迷你聯合國蠱場。

引用:
原帖由 ahlihaha 於 2021-9-4 01:51 AM 發表

我試過去某大連鎖快餐店買外賣,等外賣時見到有人買外賣然後坐喺店內堂食,又有堂食客人根本冇用“安心出行”或填紙仔,因為冇職員“提”或睇住,之後我報1823,幾日後食環回覆我,話派左人去查,冇發現違規情況,電話中嘅食環職員坦言,d食肆見到著住制服嘅人員去查就會執返正做到足,如果唔放心的話都係買外賣唔好堂食…
唔肯定食環等執法部門可唔可以著便服放蛇,捉多d人可能先會識驚
根本食環係唔想做,點解警方做到,因為認真做。呢家唔係要去企係度睇佢有無提人掃code, 傻嘅都知有個著制服棟係度啲人會做足啦。被罰果啲人點捉?係即場check啲堂食嘅有無掃code, 無嘅就check有無填表,兩樣都無就收告票。食環有無咁做?我相信無囉。呢個部門hea到入骨髓,由上至下都係咁。我多年前識個做到"督察"級,返工時間可以返一返,跟住就鼠出去做自己嘢,放工時又返一返去,佢用啲時間打第二份工(傳銷) 啲收入都好可觀。

引用:
原帖由 6月飛雪 於 2021-9-4 03:14 PM 發表

我都唔明點解有人會對乸型男人有興趣
仲當佢哋神咁拜
最近睇HPV廣告
嗰個姜糖一開聲我打冷震
我早幾日搭地鐵,唔係繁忙時間未咁快有車,前面又無人,正常向前望下啦,嘩,嚇得我呀,有隻其貌不揚嘅死肥仔係度賣牙擦廣告,我幾乎嘔埋個lunch出嚟。再睇睇原來係妖台嘅組合,呢啲路人樣真係係大台以前只能做甲乙丙,配角都嫌佢個樣太普通無辨識度。

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2021-9-4 09:27 PM 發表

嚟D西片真係完全無興趣
我係漫威電影迷,所以都有睇。對於選角方面,亞裔人除咗港產電視/電影出身果啲,我都覺得麻麻,尤其男女主角。唔知係咪公佈咗選角之後,亞洲市場普遍都覺得男主角個樣太普通,所以感覺上梁朝偉其實好重戲份,由頭帶到尾,比起一般奸角重戲份。咁我又覺得套戲都ok,  睇偉仔係值得嘅。

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2021-9-4 11:48 PM 發表

師姐套戲爆唔爆場,其實睇到張海報見到個男主角就唔想睇,,唔係因老尾電影係主角真係無動力睇,利申我有去睇黑寡婦的
我閒日睇就唔算爆場,如果比起黑寡婦,個人覺得呢套戲好睇啲,雖然故事情節比較簡單。偉仔嘅戲份比我預計多好多,而且元華都有參演,電影故事唔算辱華(除非有啲咩深奧隱喻我睇唔明啦).  我覺得亞洲市場收唔收得,就要睇偉仔嘅叫座力,男女主角以亞洲人嘅審美觀,就算唔係醜都係勁路人樣。

引用:
原帖由 乾坤360 於 2021-9-4 11:58 PM 發表

老美要華人做主角,但又華人出醜做奸,我地係咪要多謝佢地對華人釋出善意。

呢套戲我唔會入場睇。
男主角尚氣係華人,咁奸角係男主角生父,所以都係華人,我又唔覺呢樣辱華。選角方面我唔敢講,因為男女主角本身都係美國演員,有一定演出經驗。

引用:
原帖由 cool_stone 於 2021-9-5 05:07 AM 發表

最討厭西片華人做埋晒D膽小怕事又衰格既過街老鼠角色。
呢套其實除咗主角十幾歲至廿幾歲係美國生活(但無咩點講呢段時間), 主要都係講係中國崛起同搞幫會嘅"父親", 有特殊背景嘅"母親"同佢嘅族群,流浪係美國十年再返回家鄉嘅"阿仔", 係澳門自立門戶嘅"阿女". 當然故事有啲位點都要接返漫威主軸,但基本上電影以華人演員為主。偉仔亦有別於一般嘅大奸角,我覺得marvel都驚無咗華人市場,小心計算過。

引用:
原帖由 SKY2019 於 2021-9-5 09:45 PM 發表
香港使唔使都禁韓國文化侵略

沒想到土耳其竟然率先出手整頓韓流了。
土耳其當局聯合土耳其各大社交平台,開始清理整頓對兒童造成負面影響的網上內容,土耳其政府將重點整頓韓流中的K-pop和類似防彈少年團的偶像團體。
土耳其給出的理由是:
韓流令年輕人價值觀錯亂,否定自己的家庭、甚至導致出現不分性別的生活方式。

說說韓流這種東西,是韓國的國家戰略。
1999年,金大中政府正式確立文化產業成為國家發展 ...
其實我除咗覺得韓男團"乸型", 我對果啲k-pop舞都好反感,女團跳啲舞真係好cheap好似艷舞咁,但香港女仔又跟住跳。

引用:
原帖由 大叔2020 於 2021-9-6 12:26 PM 發表
剛剛睇到,原來咁都有粉絲,可以有飯團食........
呢條財路可以諗諗佢..........

https://std.stheadline.com/daily/article/2392100/日報-中國-審醜-網紅郭老師遭封殺 ...
我諗起亞視阿儀,本來唔知佢係邊個,見啲KOL成日提,我search下,見到啲硬照同攬枕都嚇親

引用:
原帖由 qweeeeqq 於 2021-9-9 06:02 AM 發表

好笑
果位鄒小姐就cambridge讀書,但d英文就…😂😂
https://youtu.be/g8KPkpErsPg
唔排除中學時已經俾C1A睇中,考公開試成績又唔差,"特別人士"推薦佢入都唔定。羅湖聰都做到長春藤研究生啦(星爺少林足球口音) 。至於阿河童,就應該真係讀得屎。

引用:
原帖由 33Chris 於 2021-9-10 09:44 AM 發表

呢條友個樣以為只係路人甲, 咁嘅款點解可以做荷里活大片主角?
所以其實我睇完主觀覺得偉仔戲份同佢差不多,由頭帶到尾,而且演得好好。

我覺得內地上畫無問題,內地人民杯葛套戲可以唔睇,以"票房慘烈"嚟話俾marvel聽,中國人唔受,好過俾人話"睇套戲都無自由". 

引用:
原帖由 33Chris 於 2021-9-11 02:44 PM 發表

我淨係覺得 ,搵條個樣茂利到唔茂利, 大叔過唔大叔,個款似52歲多過32歲嘅茂利做男主角, 真係好似明話華人冇更加適合更加有型嘅做得到男主角咁。
其實係一個笑話,本身人設係24歲左右大學畢業不務正業,但佢個樣就算做返佢自己年紀,都係偏老相,何況做24歲。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]