• 瀏覽: 844,012
  • 回覆: 127
  • 追帖: 126
+1390
引用:
原帖由 SilverHaze 於 2021-8-26 03:22 PM 發表
波仔可能有料到.

佢地喺2003年沙士康服者而最近又有注射輝瑞新冠疫苗者體內,發現一隻強大抗體,不單止能對抗沙士,亦能對付所有已知之新冠變種病毒.
https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2108453

當年沙士肆虐,中港首當其衝.所以亦特別多康服者,正好對星加坡之研究發現加以深化.

有請咱們香港的大教授放下倉鼠,拿起滑鼠來,在電 ...
快手覆完先睇篇article,  authors入面又好似唔見佢名喎

引用:
原帖由 海邊的快樂小魚 於 2021-8-28 11:01 PM 發表
我收到最新消息,我阿姨話係英國好悶,冇人傾計,其黃💩兒子係英國搵到工(人工比在其香港做公務員的時候低左一大截,未知做咩工),而其媳婦係英國仲未搵到工,而家佢地嘅生活開支只是僅僅維持到
如果他們生活的情況短時間未有改善跡象,有機會可能在一年內回流,所以我都睇低佢地一線,肯定 ...
班所謂和理非黃友係香港有穩定收入都咁不滿,去完BNO祖家一轉,錢又使咗一大截,回流返嚟又要再搵過工,分分鐘仲大怨氣。真係最好唔好返嚟啦,有啲骨氣啦好無。

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2021-8-28 11:51 PM 發表

今次殘奧仲學識左怎分級數,原來分s1-10,,10代表傷殘程度式而1就代代傷殘最嚴重,,看到運動員用口打球這種鬥志,我地應該無借口話自己生活多困難多不如意了
無咗雙手都游到水仲要參加殘奧,我都真係要克服怕水呢個心理關口,學識游水,始終係求生技能!

引用:
原帖由 SKY2019 於 2021-8-28 11:56 PM 發表
前兩個月,葉劉同民建聯議員仲係度提議叫商務局安排姜濤/mirror到大陸發揚香港文化,仲有唔知冇水提議mirror去北京長城拍綜藝,估唔到阿爺依家趁奧運大力提升正能量,肅清弱雞娘娘腔,掃除粉絲經濟,仲有重點查港台㙯人嘅政治立場,唔知高貴嘅議員有乜諗法,會唔會有人訪問佢哋。
我開始懷疑葉劉"變咗節", 或者有"黑材料"令佢變,近來言行實在太過令人失望。

引用:
原帖由 owan12345678 於 2021-8-29 09:54 AM 發表

我估係她個女係外國出了問題
其實我都懷疑係,佢恨做特首就一定,上次雖然入唔到閘,但言行都尚算"正常"(雖然有啲酸味). 但呢幾個月直情係亂咁嚟,上次都入唔到閘,今次機會更加微。

引用:
原帖由 hk_mask 於 2021-8-29 11:33 PM 發表

成個節目老土到爆!😔
又唔知用咗幾多製作費

引用:
原帖由 三級警司 於 2021-8-31 12:18 AM 發表

呢集擺明係,想起2014年的問誰未發聲

大家好,著名音樂劇《悲慘世界》Les Miserables的背景是法國大革命(按:大學時某學者說法國大革命是在法國發生的一場好大規模的革命),劇中的一首歌Do You Hear the People Sing(法文:À la Volonté du Peuple),其歌詞與我們的國歌《義勇軍進行曲》有點相似。

對,兩首歌 ...
音樂劇Les Miserables 一班後生仔飲住酒唱住歌想搞革命,但係唔成功喎,除咗被男主角Jean Valjean偷偷救走咗個Marius (佢養女Cosette一見鍾情嘅男人) 之外,全部被政府軍打死晒喎。臨尾男主角年老病死,Fantine (養女之親生母親) 接佢上天堂時,成班革命份子係天堂再唱首歌。

我好鍾意呢齣劇,所以好x憎啲黑暴攞呢首歌嚟日唱夜唱。Les Miserables 背景係法國大革命,男主角因為偷咗啲麵包,想俾家姐個小朋友食,被人捉咗就要坐好多年監(再加佢想逃獄).  養女之生母又係受生活所逼,為賺錢養女做女工,被主角炒咗之後賣頭髮賣牙最後賣埋肉,結果病死埋,臨死託孤。

啲pk係香港物質豐富有免費教育有機打有網上有冷氣,叫生於亂世?!同法國大革命時期啲人比?!

引用:
原帖由 有女萬事足 於 2021-8-31 10:21 AM 發表
特首:9月下旬開放竹篙灣檢疫中心作外傭檢疫 

外佣去檢疫中心,請個班慳返好多錢。
已經入住或已卜酒店嗰班友到又會呱呱叫。
睇新聞間外傭指定酒店收得幾貴下,獨市生意嘛。諗住斬僱主一筆,唔肯平少少租,呢家好囉,政府唔使你做添。

引用:
原帖由 054D 於 2021-8-31 10:30 AM 發表
雖云好多家庭要外嫞,但用政府設施做外嫞隔離就唔係咁好。
我覺得要收返僱主錢,起碼要收返成本。之前竹篙灣啲伙食搞到一鑊泡,呢家再借機開放返當"演習"都好,因為隨時真係有需要再開放返。

引用:
原帖由 jcfordiscuss 於 2021-8-31 12:17 PM 發表

Dustin師姐(希望我冇稱呼錯你), 法國大革命基本上是法國人內斗, 貴族對平民, 誰勝誰負並沒有改變法國人統治法國在外國的殖民地的高壓手段.法國大革命於十八世紀末以驅逐皇族完結, 但法國仍然試圖保留自己的殖民地, 以高壓手段統治, 其中最為人知的就是亞爾及利亞和越南兩個前法國殖民地, 該等前殖民地為爭取獨立而發生的流血事件不計其數.而當時來說, 該等殖民地的人民是被法國政府視為二等公民, ...
Jc師兄,對,我是女的。
以我只有中三程度的歷史知識,當時法國貴族極奢華,平民連溫飽都無。(當然,有陰謀論者呢家話當年都係有神秘組織搞法國大革命).  香港雖然係居住環境差點,但總算係一個可以安居樂業嘅地方 (黑暴前). 反而,呢家新冠就令到好多西方國家嘅人民得唔到溫飽。

引用:
原帖由 explorerfnk 於 2021-8-31 02:41 PM 發表

一切就係錢作怪嘛, 唔巧立名目, 又掂可以引D 人去買佢地既野.

講真, 人造肉又係要提取再造, 過程唔消耗唔浪費?
最重要係人造肉背後又係果班人搞(包括黃瓜),  根本唔知係生產過程入面加咗啲咩。

引用:
原帖由 jcfordiscuss 於 2021-8-31 03:41 PM 發表

Dustin 師姐, 多謝回覆, 好彩冇叫錯, 證明我的老人痴呆症不是太嚴重!我基本上對你所講既意見及內容並冇反對, 作為一個舞台劇, 我亦很喜歡 Les Miserables, 不過我不會當它是一個認真的歷史寫實劇, 只不過是一個Victor Hugo生花妙筆的創作, 加上 Claude-Michel Schonberg及Alain Boublil出色的音樂及舞台編排, 間接美化了法國大革命 ...
Dustin唔係我本名,N年前開account唔知用咩網名好,有啲又已經有人用,諗起Dustin Hoffman,  就試下用dustin登記,登記到,就用到呢家。

班成日講"生於亂世"嘅,走咗去BNO祖家,或老過幾年祖家經濟再差,又種族歧視,或者就真係見識到咩叫"亂世". 

引用:
原帖由 jcfordiscuss 於 2021-8-31 03:59 PM 發表

“種族歧視”
英國佬的確是有佢地獨特文化及智慧的民族, 佢地可以歧視左你仲令到你以為佢地抬舉左你!
舊一代仲係殖民地遍佈世界各地時長大嘅或者仲會表面維持啲所謂"紳士風度", 但後生果啲唔會啦,生活艱難,將啲怨恨發洩係"外人"身上。尤其大國崛起後,見到東方人面孔態度更差 (名店sales除外).  早幾年去英國自由行,年長一輩都好有禮貌,遇過黑人waiter勁熱情不斷同我傾偈,但後生白人啲態度係正宗"西口西面", 我日光日白係街行遇過貌似流浪漢嘅行過我身邊不斷鬧我 (咁我當聽唔到直行直過囉).

你睇睇美國白皮,咩面皮都撕爛。英國白皮都係一樣啦,如果經濟再差落去,真係溫飽都成問題,仲會唔會顧塊"面皮"? 

引用:
原帖由 oneforeall 於 2021-8-31 05:19 PM 發表

磚家次次講疫苗都只會幫白皮藥廠賣廣告,谷針量。

牠們不抹黑國産疫苗以經好好,想牠們推可以18歲以下打科興....... 真係好難。
其實香港多咗咁多間"大學", 啲教授要申請種種研究資助都唔易。有啲勁人當然不愁申請唔到,因為本身嘅研究真係好勁,但大部份都會周圍申請好多資助,但又未必批。國內有啲研究基金都開放俾港澳學者申請,有啲有特定quota俾港澳嘅就好啲,其他果啲?你覺得香港大部份研究人員夠內地學者爭嗎?西方藥廠一向都會搵香港啲醫學院試藥做研究,而且黃瓜早排先捐咗筆錢俾港大醫學院,佢自己都親身上陣打復必泰(唔知真定萄葡醣水).

引用:
原帖由 ricebuket 於 2021-8-31 06:30 PM 發表

第一次見到師妹個名就唸起荷夫曼,腦海仲浮現畢業生場面
我年代讀初中時係睇佢同Tom Cruise套Rainman, 之後就outbreak果啲。哈哈。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]