• 瀏覽: 842,879
  • 回覆: 109
  • 追帖: 126
+1390
引用:
原帖由 小市民0009 於 2021-9-3 07:08 PM 發表

大大師兄,乜你唔係諗住租咩?

繼續跟住大大師兄:

支持中央
支持特首
支持警隊
樓價跌,租金都有向下壓力

跌到咁上下就可以考慮入間一百平

先幾日去中銀搞人仔定期,個理財經理叫我考慮深圳週邊,例如南山區

支持祖國,等回歸大灣區

引用:
原帖由 ina_macau 於 2021-9-3 08:16 PM 發表

南山區好呀 !早十年前我去時係一個開發中的高檔區,唔知依家係咪
我乜都唔識,要等開關上去研究研究

引用:
原帖由 ina_macau 於 2021-9-3 08:21 PM 發表

Ctse唔好走🥺我仲記得黑暴時你話行過見到有老人家因為地鐵被曱甴打爛去唔到最近既站落車睇醫生,你幫手推佢哋上斜。大家圍爐有緣相識,馬兄走後就靠呢到共聚了🥲
支持求大同存小異

齊心支持中央

引用:
原帖由 日出東海 於 2021-9-3 09:54 PM 發表

我都有一個年齡相約朋友,不懂得用智能手機,我話,不如我教你用,他不斷說,我唔多識字,我唔會識,我說,好簡單,你試下學啦,不懂用智能手機,甚麼都做不了,最後,都係無學,今日仍然用笨蛋手機 !
世界上
沒有困難的事
只有困難的人
我當初用智能電話乜都唔識,都喺揾朋友教,自己唔肯學就死得啦

引用:
原帖由 qweeeeqq 於 2021-9-4 08:21 AM 發表

你個theory似乎掉轉左
市場經濟的話,價格會浮動,因為driven by demand supply, 個assumption不是價格保持不變的話就點點點…

至於香港,越來越少人食雲吞麵係事實,demand下跌的話,如果supply不變,price會下降,有一日冇人再鍾意食雲吞麵,行業就會式微,但亦同樣可能被更好味嘅食物代替,成為另一個潮流也不定。

價格不變(或上升,depend ...
講得好

引用:
原帖由 無爪的八爪魚 於 2021-9-4 07:20 PM 發表
支持捉曱甴
又捉到曱甴

引用:
原帖由 大叔2020 於 2021-9-5 05:21 PM 發表

呢個帖歡迎師姐及任何版友發表任何意見。

當然不同版友有不同意見,我呢兩年都曾經與相當多嘅版友持有不同意見,而發生「激烈討論」,這與「撐與不撐」無關,我只發表自己個人意見。而該些我曾經「激烈討論」嘅版友,他們現在仍然係我帖活躍發言,無論佢地嘅觀點與大部份版友「有異」,我亦一樣歡迎佢地留言討論。

其實自某樓主離開時政版後,我都刻意改變本帖的情況,就是本人發言的數量則比以前少了(版友數一數我呢個帖 ...
大叔有容乃大

但我希望大叔多發言

p s 小弟40年前曾到訪西安,印象係民風淳樸,人民善良,當時祖國未完全開放,市民見到遊客都好友善,而部分人就好奇走埋黎聊天,大家交流交流

祖國地大物博,民風各地不同,但總體是善良

引用:
原帖由 054D 於 2021-9-5 05:47 PM 發表
近代來講, 西安有兩件大事, 一係西安事變, 二為交大西遷

其實陝西全省真係好窮, 氣候可能係因素, 因為冬天又凍又乾, 而且唐朝後中國政治格局就完全東移
就算現時,  陝省好多省級自籌錢的大型基建, 面對問題就係資金問題

當年中央政府決定把交大西遷, 作為當時知名發展西北大朝下把高校西遷, 依據當年資料係對成個西安格局發生變化

因此, 如果話西安民風有特殊性(雖然我去過三 ...
支持

留意手機

有結果

引用:
原帖由 hkc9 於 2021-9-8 02:13 PM 發表

無份😭😭😭
X2

引用:
原帖由 hanE 於 2021-9-8 07:00 PM 發表

就係呢堆號碼?完全冇B,E,C都得一個真唔真㗎?
老一輩接種率低呀!

引用:
原帖由 hanE 於 2021-9-8 08:43 PM 發表

乜唔係後生嘅唔配合抗疫唔打咩?靜雞雞有獎抽就打針。
2蚊搭車嗰輩接種率低,後生見有樓抽就即刻打針啦

引用:
原帖由 SKY2019 於 2021-9-9 02:28 PM 發表
致港大校委會:《還我子女開學權──一位港大學生家長的申訴》

【撰文:涉事學生家長】

「開課了」,是近年央視新學年開始時必備的專題欄目,希望為廣大學子營造正面、積極的學習氣氛,但我在港大的子女,今年可能開不了課。

香港大學校務委員會表示,基於要處理港大學生會評議會在七月四日一次會議所發出一項引起社會廣泛關注的立場聲明,委任一個專責小組對有關事件對港大的影響進行評估。在評估過程中可能港大有間接或 ...
養不教 父之過 教不嚴 師之墮

引用:
原帖由 maggietsoi3 於 2021-9-10 07:48 PM 發表
宣左誓都可以玩死你
司馬文無理由走得甩???

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]