• 瀏覽: 842,877
  • 回覆: 109
  • 追帖: 126
+1390
引用:
原帖由 乾坤360 於 2021-8-28 12:10 AM 發表

改吓制度...  每5年入去操30個星期,操下體能。
而家唔係體能問題,係入境暑班員工心態係關人柒事,理論上佢哋職責起碼要處理公眾秩序

引用:
原帖由 bchan77 於 2021-8-28 08:49 PM 發表
有維他奶國際集團有限公司員工近日向《立場新聞》表示,公司要求員工簽署一份「個人資料處理同意書」,同意公司向員工收集其個人及家庭成員的資料,當中包括工作歷史、協會會員資格,與各機構的關聯等;同時列明若有執法部門要求,會如實向其披露。文件更提到若員工不提供資料,「公司可能無法履行與員工簽訂的合約(例如支付薪酬)」等。有任職維他奶十多年的員工稱事件令同事人心惶惶,「簽嘅話又擔心私隱,唔簽又怕飯碗不保」。
如果份同意書有錯漏,將來可能告行使虛假文件

引用:
原帖由 ckm 於 2021-8-28 09:38 PM 發表

維他奶話單嘢搞一搞,無咗幾個億,唔做啲嘢點止血呀
如果將來傳消息係人事大換血,咁就可能淡化件事

引用:
原帖由 y98141 於 2021-8-28 10:09 PM 發表

老美係中東抽身 就係想將精力資源放係亞洲。阿爺近排係台海動作大左、密左,話唔定要同老美鬥快
美國如果近岸同阿爺打,係無可能打得贏,祇計補給線已經玩死美國

12歲以上學童已經可以即日籌打科興

引用:
原帖由 hkc9 於 2021-9-1 06:51 PM 發表

真的?
根據華沙公約,外交「文件」係受保護,各國海關不能檢查

引用:
原帖由 hkc9 於 2021-9-1 07:28 PM 發表

嘩……咁D大屎管咪可能有均火,有讀品😱
你如果有外交護照+外交文件用嘅專用封索帶,你夠膽可以用個袋袋住個人運上私人飛機

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2021-9-1 08:14 PM 發表

菜菜子同去D團伙運左過千萬私煙返呆灣,去地話官員唔小心超買了
菜菜子 case 係內政問題,唔係外交問題

引用:
原帖由 ricebuket 於 2021-9-2 08:52 AM 發表

害人終害己,報應不爽,美西投哂降,美其名與病毒共存,實則順水推舟,進行人口精簡計劃,反正資本家高高在上,遠離人群,可以輕易避開同病毒接觸機會,死嘅唔係佢哋,仲可以藉醫療體系繼續搜刮財富,但估唔到中國可以獨善其身,又借第五縱隊鼓吹趟平,煽惑內地民眾,製造聲音要求政府放棄清零,好在美西配合,同期間疫情飊升,我好黑心,日盼夜盼美西死多啲,最好死嘅係名人明星,等內地班公知大V收聲,亦俾百姓知道,美西無計 ...
你最尾一句錯咗,佢哋係同病毒共全亡

支持中央,支持林鄭,支持警隊

引用:
原帖由 dustin 於 2021-9-2 12:34 PM 發表

唔奇呀,佢個運動員村啲設備好似幾差下,咁多國家運動員加工作人員,總有啲隱形帶毒者,變成一個迷你聯合國蠱場。
睇大台見坤哥同周奕偉去採訪奧運,可以接解運動員,其他國家記者互換記念章,又可以去附近便利店購物,點會唔爆大鑊

引用:
原帖由 mickyhon 於 2021-9-2 08:27 PM 發表
呢班黃黑暴份子,還柙都死性不改難道真係想送中受審?

羅湖懲教所發生集體對抗行動 前區議員袁嘉蔚參與搞事

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210902/bkn-20210902194828695-0902_00822_001.html
署長督師帶埋黑豹部隊,証明一早有晒情報,曱甴祇會死得更慘

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2021-9-3 08:41 AM 發表

各家自掃門前雪來形容這些公務員係最合適的,跟足程序少做少錯唔做唔錯,夠鐘走人每月薪高糧準,想炒一個公務員連特首都做唔到 ,,,當然會有盡心盡力的公務員但很多時都被這文化而消磨意志,,,,雖則護士唔算公務員體系但大部份出政府糧,但當香港疫情來襲去地夠膽死罷工,當市民須要去地時夠膽死話多少錢1粒鐘我地要加班費津貼的,,根本連南丁格爾精神也沒,2軍打仗都善待傷兵但這幫黑醫護點對受傷警察有目共睹,,,好 ...
公務員體制另一個問題係「十功不能補一過」,有人肯唔跟足程序去做去服務市民,但投訴之都係你未立到十個功之前已經有不同投訴,咁死得多幾個前行者,後面班人仲敢唔依程序咩???

申訴專員收到投訴又向部門施壓要解釋,再外行領導內行提出建議,咁程序又被打亂,所以釜底抽薪方法係解決亂投訴問題,而家濫投訴就好似長洲司法覆核王咁零成本。新任監警會主席一上任已經提出呢個問題,話有需要將「作假嘅投訴」轉介警方調查是否有犯罪

支持政府施政,改革整體投訴制度

引用:
原帖由 ricebuket 於 2021-9-3 04:30 PM 發表

點解大大師兄有4隻豬?

噚晚YT睇岩論,真係著火,越戰發生喺我少年時期,美箂村慘案印象深刻,亦令我日後對美式洗腦免疫,美狗對越南禍害咁深,行為同侵華日軍有得比,奈何今日有不少年輕越南人親美,唔知幾時會醒?
即使獲豬無數,我依然立埸堅定,主席話乜我就跟乜

信中央
信林鄭
撐警隊

引用:
原帖由 noeru0315 於 2021-9-3 06:31 PM 發表

講真話就叫怨氣大, 咁我真係冇嘢好講, 另外我响大叔個帖度好耐o架喇, 只係呢排冇乜點出現啫,
原來而家又變成只可以撐, 唔可以表達其他意見喇
大家求大同存小異

引用:
原帖由 RockMe 於 2021-9-3 06:55 PM 發表
廣州前日手起刀落,
限價是減四成以上,
比深圳還要狠.

https://finance.sina.com.cn/china/2021-09-01/doc-iktzqtyt3337927.shtml

等緊中山減價

信中央,等回歸祖國

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]