• 瀏覽: 842,887
  • 回覆: 109
  • 追帖: 126
+1390
引用:
原帖由 大叔2020 於 2021-8-20 01:29 PM 發表

係阿富汗,個煮飯婆都可能曾經係游擊隊隊長嚟!
可能好似越戰咁樣,越南女人係美軍面前笑騎騎,美軍一轉身就係裙底抽支槍出黎開火

引用:
原帖由 一個中國人! 於 2021-8-20 03:35 PM 發表

點解無人出嚟講,佢只喺嗰細路
優秀嘅細路都要踎監啦

引用:
原帖由 clinph 於 2021-8-21 06:19 PM 發表

我好奇怪真正最大嗰個言語治療師工會點解一直都唔出聲由得言語治療師形象嚴重受損
語言治療師其實得好少人,好似得暴大同紅磚大學有 master 程度課程,而班人好多去咗醫院同教育機構就業,近豬者赤,點會唔變豬頭

引用:
原帖由 大叔2020 於 2021-8-23 09:22 PM 發表

1. 大家諗清楚,廢或無能,同落台是否有直接關係?就好比係一間公司,無能或廢嘅同事好多,但係佢哋呢類人如果無犯大錯,有咩理由炒咗佢?如果老板走嚟問我,要炒一個無能但無犯大錯嘅同事,我會先問老細,係咪有合適人選頂替個廢人先?如果無,炒咗個廢人,職位出現空缺,係咪會更加影響運作?

陳笑恥係廢,但佢廢得嚟,基本上function到10-20%,佢下台邊個頂佢個位?睇吓愚港班磚家都係「咁嘅料」,嚟一個 ...
大叔依然係我心中嘅定海神針

引用:
原帖由 054D 於 2021-8-24 02:13 PM 發表

政府政策有無考慮社會影響呢? 咁多人長期失業開工不足, 兩地分隔, 通通唔考慮, 你當係成功?

重有, 唔好求數據達標, 即旺角人流考慮, 而係香港各階層生活有幾大影響去考慮. 香港經濟結構要有所改變係事實, 但係亦應該由政府帶頭做改變, 唔係由得人.

以下為例子, 內地有地方為跑靚條數送錢爭人去打疫苗就被批評

https://moment.redne****/pc/content/2021/08/10/9765394.html
無論係軍事戰爭定係防疫戰爭,要求做到民眾完全不受任何影響,可能嗎??共業吧!!!

引用:
原帖由 CP-KELVIN 於 2021-8-24 02:33 PM 發表

疫情係客觀事實,一日有疫情,一日都會對香港經濟有影響架啦!

你呢d講法,即係話: 我唔理,政府就係既要消滅疫情,而且出入境又要好似以前一樣咁自由,政府做唔到即係官員無能失職!

環顧全世界200幾個國家,又要防止疫情爆發,又可以容許出入境自由嘅國家係零。一係就學中國咁防疫封關,一係就放寬出入境由得疫情爆發,再唔係就既封關又爆發(例如越南) ,根本就唔會有一個國家做到你要求咁嘅 ...
簡單講,要錢就開關,要命就封關,二揀一

引用:
原帖由 happyfatcats 於 2021-8-24 04:14 PM 發表
唔知點解聞到d黃色造謠味,
行下下暈低C咗, 一卡卡C人運返羅湖, 地鐵站有入冇出, 冇米冇紙冇口罩, 全部都係似是而非製造恐慌, 係咪我有黑暴後遺症呢😖
再講就某人話入咗診所切你個腎

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2021-8-24 04:32 PM 發表

睇返全東南亞香港又真係過得唔錯哦 ,醫療無爆煲,又無封城又無宵禁,全部人喜歡去邊就去邊,經濟打擊邊個時期都有得益者受害者都均等的,,香港嚟個k型社會過百年都係適者生存地,住山邊大屋的住籠屋的,,說到受害者真的好慘呀而我也算半個深港家庭人士,,我也憎死某幾個官員的但我也知道香港抗疫路上很不錯的,,,,所以我已不期望短期內通關的因愚港還有幾百萬仆街呀,嚟班人狼子野心呀開關做什麼你我他也不能確定,如7 ...
腰兄真係有資格咁講

引用:
原帖由 qweeeeqq 於 2021-8-24 10:27 PM 發表

1)請define 何謂抗疫成功?
係呢d指標:

️少人染病
少傳播
少新症
少重症及死亡
多人打疫苗
市民肯social distance
有效同快嘅tracing同testing etc

但唔應該包括:
️人人有工開
因為疫情並非令到佢地有冇工開嘅唯一原因

2) 成功與否是relative的,不是absolute的。即係同全世界比較,係好定差。而唔係做好99樣嘢,做差左1樣嘢,就c ...
講得好

引用:
原帖由 太自我太不羈 於 2021-8-25 10:00 AM 發表

英國無咩野平, 就係奶特別平特別多, 奶嘅營養價值又高, 少咗個咁平民化嘅選擇, 日子應該更難過 🙈
係外國,奶,蛋,雞肉,呢3樣係好平,美國政府派救濟劵畀窮人去超市換呢3隻,足夠令人維持生命

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-8-26 12:28 PM 發表

印藉人士生話語言係英文已經唔同晒.....

何況當年印度幫英國出生入死,好多印藉士兵幫手做爛頭卒,班英國人會對佢地好好......
英國人有良心??問吓香港班尼泊爾人先講

引用:
原帖由 wong7fai 於 2021-8-27 09:18 PM 發表
難怪特首話全港得警隊三萬人做嘢支持佢
入境處啲所謂紀律部隊🤭成班都係路人甲睇熱鬧,有事就三隻九

影片
補充資料

Forward

灣仔入境處寫字樓有人攪事,佢地報警,我地同事去到處理,攪事者發爛,我地兩個同事合力制服,但入境處班打靶好撚似完全唔關事咁,全部企響度齋睇唔幫拖,留意下,左邊個白恤衫出黎睇完就閂埋門,關人鳩,臨尾有個紫背心,當無事咁經過我地d同事,成件事裡面無人幫警察手。佢地成日話同警察薪酬睇齊,要同工同酬,大佬呀,點撚樣同工同酬呀,點睇齊呀🤷🏻‍♂️

引用:
原帖由 frmrom 於 2021-8-27 10:03 PM 發表

自已地頭都可以變身做路人甲
已經有人出手
想跟進事件嘅可以參考

csbts@csb.gov.hk
enquiry@immd.gov.hk

致香港公務員事務局局長聶德權先生
香港入境事務處處長區嘉宏先生

社交媒體流出片段,根據傳出的訊息,是發生在入境事務處的辦公室,片中相信有人可能犯法,而且有警察嘗試制服一名人士。

入境事務處辦公室即屬紀律部隊,在視頻中,有人反抗,只有一男一女警察嘗試制服該人,片段中見到有相信是入境事務處的職員竟然關門大吉!非常醜陋的自私行為;亦有男女袖手旁觀,事不關己的表現,更有女士大模廝樣在警察的身邊行過,既然能表現得如此鎮定,為仍同是紀律部隊人員,又是在辦公室發生事件,竟然表現得全無責任!不申出援手!大埔車禍市民也積極援助!公務員加人工,為何這些所謂的紀律部隊人員也能加薪,身為市民的我,感到浪費公帑!

究竟入境事務處有否內部規定或手則要跟從?
究竟這些相信是入境事務處的公務員是否具備有基本的良心及智慧?
究竟入境事務處的領導人是否要為此事而令市民失望的差劣行為負責?

(xx)
一名中國香港市民上

引用:
原帖由 frmrom 於 2021-8-27 10:19 PM 發表

仲有IMMI上級保安局

sbenq@sb.gov.hk
支持師兄幫手

引用:
原帖由 乾坤360 於 2021-8-27 10:23 PM 發表

已寫信去 csbts@csb.gov.hk;enquiry@immd.gov.hk;tang@sb.gov.hk 投訴了

改正手則 --> 守則
good job

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]