• 瀏覽: 843,092
  • 回覆: 109
  • 追帖: 126
+1390
引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2021-8-9 08:58 PM 發表
毒果一路好走
容許毒果退租佢就金蟬退殼,一定要拖住案件再追究,同佢打官司,計埋拆樓還原土地條數,咁先可以搾乾毒果

支持滅毒果,追捕黑記者

引用:
原帖由 33Chris 於 2021-8-10 11:47 AM 發表

踢保係香港警察術語,指獲保釋嘅疑犯返差館報到之後,唔想將個保釋續期。 呢個情況下,警方只可以拘留疑犯最多四十八個鐘,決定落唔落案起訴,如果唔起訴就要放人。

有部分曱甴以為"踢保"代表冇事,其實對警方調查根本冇分別, 警方只要有證據會再拉, 更加可能因而影響求情。
應該話警方拘捕後可以扣留疑犯最多48小時調查,如果夠料叉廚就押上法庭進行司法程,若需要再調查,就可以有條件下畀被告保釋,若果被告拒絕接受保釋條件(所謂踢保),而警方未夠料落叉廚上庭,咁就扣留最多48小時後就要放人,但並不代表警方放棄調查及將來再拘捕被告的權利

引用:
原帖由 cool_stone 於 2021-8-10 12:25 PM 發表

通常保䆁條件是不是定期向警方報告?
保釋條件係案件主管( OC Case )決定,通常包括保釋金額同要幾耐一次向警方報到

引用:
原帖由 qweeeeqq 於 2021-8-10 12:42 PM 發表

我同你一樣係好頭痛同眼訓仲有肚餓
公司有疫苗假所以瞓左一日😂😂

其實疫苗冇咩可怕
所以唔該大家未打快d去打啊
乜你咁多副作用,我剩係肚餓咋

支持政府加壓力,要求大學所有入校院人士全部要打咗疫苗先准入

引用:
原帖由 乾坤360 於 2021-8-10 02:03 PM 發表

坦白話當年老尖老黑點惡點串,都唔敢踢保,點似依家靚仔膽生毛去燒警方車輛、擲汽油彈。
「地下社會有地下秩序,無論黑白都要知條線係邊」,以前杜琪峯導演有一系列 PTU 電影,其中一集就係有黑社會以為自己夠惡就得,最後當然自食其果,而劇中任達華提醒同事呢個道理

所以黑暴絕對係顏色革命,反社會,反晒地下秩序,所以咪自食其果,最後係邪不能勝正

引用:
原帖由 dustin 於 2021-8-10 02:12 PM 發表

我知道嘅都係咁,一開始被拉時唔搵人保釋,困48小時,之後唔使定期去警局簽保
唔係咁,唔一定要有人保釋,警方如果開出保釋條件,例如一萬蚊+每星期向警方報到,如果被告唔夠錢在身咪要叫人幫手拎錢做保釋金。但案件主管可以調低個保釋金額,甚至有露宿者無錢,可以叫佢自簽幾多錢保釋+報到,例如自簽保釋金一百蚊,即係簽紙應承如果唔依期報到,警方可以取消保釋+追討嗰一百蚊。

所謂踢保係被告(正確係叫疑犯)拒絕接受警方嘅保釋條件,但即使48小時後放人,都不影響調查+以後再拘捕嘅權利

而家警方已經控制局面,又有阿爺國安公署正式上枱面支持,曱甴根本等拘捕

引用:
原帖由 有女萬事足 於 2021-8-10 02:20 PM 發表

啲黃絲曱甴個群度,佢哋嘅回應就係:嘩 ,仆街,使唔使趕盡殺絕啊。
大部分都係話(乜警乜×家)
恐怖主義治港。
而家就係要趕盡殺絕,但航空少咗咁多,要走甩都唔易

教協宣布解散!!!

引用:
原帖由 dustin 於 2021-8-10 04:19 PM 發表

政權得一個, "資本家"可以千千萬萬, 唔聽話咪打囉, 聽話咪搵到食囉...就係咁簡單...
政權定咗規則, 肯跟o既資本咪可以生存囉, 不分"庒閒"想自己定規則改規則o既, 咪死無全屍囉...
就係咁簡單, 從古至今, 只有剛上位未掌實權o既皇帝要買資本怕, 坐穩咗仲點會容許資本左右政權...強如和坤都要俾人抄家...資本本身都有一堆對家, 一雞死, 一雞鳴... ...
對帶風向者唔好回應,免累大叔嘅帖

我哋圍爐已經有共識,就係信中央

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2021-8-10 05:18 PM 發表

係呀贊同,覺得唔對路就唔好回啦免又被移動。
支持中央,愛國愛港
多謝大家合作

教協解散分錢,但有幾錢多係民陣+支聯會???國安一定要查黑錢流向

引用:
原帖由 Y-hk 於 2021-8-10 05:27 PM 發表

冇人針對中港大做文章我可以回空氣?
咁都可以調轉呢講.
請幾位高抬貴手,唔好再爭辯,大叔已經多次提醒,(請睇#230)

同心信中央,等中央指示

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2021-8-10 05:43 PM 發表

師兄/姐,大家圍爐都2年幾了唔好讓大叔兄難做,這話題都爭論了2天了,大家都各自表述了基本上可完結了,,不然有心人就有位入的,,我們唸下嚟到時有和而不同但也算和諧的,,,千萬不要掉進有心人的坑。
支持中央 愛國愛港
殺毒果,滅教協,剷記協
支持中央,愛國愛港

引用:
原帖由 有女萬事足 於 2021-8-10 05:45 PM 發表

其實我真係好唔想睇呢班仆街嘅言論,睇完真心覺得香港冇得救。
支持有女兄做臥底,曱甴越嬲我越開心

今晚國安可能要係機埸 stand by 等曱甴著草

引用:
原帖由 P6602611 於 2021-8-10 06:43 PM 發表

自己邏輯有問題賴番人上綱上線,我用你邏輯講野又點樣上綱上線?係要擺起個「受害者」款線上行乞我又唔覺得你幾有心去以事論事。

照你邏輯我可以搵到一大堆荒誕「冇問題」出黎,因為國家領導層冇親口講過嘛:殺人冇問題,佢冇親口講有問題;強姦冇問題,佢冇親口講有問題;搶野冇問題,佢冇親口講有問題 etc

原來我話你思想係法無禁止即可為都係高估左你。照你意思每屆領導層冇將中華人民共和國憲法同律法全文朗讀一次 ...
請師姐合作幫忙
支持愛國愛港,滅教協,剷記協

引用:
原帖由 P6602611 於 2021-8-10 08:03 PM 發表

發泄完已del, 唔知你引用個度有冇得消除埋,thx

教協假借專業實質搞政治,打死活該
sorry,刪唔到

呢排好多生面口入黎帶風向,好似背後有心人想挖坑畀我哋,大家唔好同人糾纏,一句起兩句止

主旨係團結向中央,支持國安法

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]