• 瀏覽: 25,470
  • 回覆: 245
+12

東京奧運金牌榜中國暫時領先,這個情況引起部分西方傳媒的注意,再次提及中國由國家培訓運動員的體育舉國體制。

這些評論明確指出,舉國體制以國家榮譽作為最高目標,並不像部分知名西方運動員一樣,可以公開表達個人承受沉重壓力。

這種體育舉國體制帶來沉重的經濟負擔,近年亦引起多番爭論,中國國內甚至有人提出,舉國體制其實不符合部分體育項目的發展,例如足球。

---------------------------------------------------------------------

你老母RTHK作者我屌你地咩
邊度引起多番爭論?冇source
有邊個提出?今次衰到連化名都冇

奪金牌播國歌個撚個為國爭光, 拍住心口喊
大陸係咁衰, 個撚個中國運動員
學似白俄選手咁鼠去尋求疪護啦

新聞來源連結:
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1604558-20210806.htm?spTabChangeable=0

思覺失調

US player want to gain money instead for the country

又用自己嗰套去套落人地度,西方壞習慣改不了

個個都想攞獎,講到不惜一切代價,邊夠日本嚟,今年應該係做馬做得最不要臉的奧運

西方又搞到五毛鬼殺咁嘈
其實好容易,禁止支那參加囉!
橫掂佢哋唔係為運動,目的只係出國演嘢
世運參賽者應該係業餘唔應該由國家揀人培訓

引用:
原帖由 andysan4 於 2021-8-6 09:30 AM 發表

https://newsstatic.rthk.hk/images/mfile_1604558_1_L_20210806084028.jpg

東京奧運金牌榜中國暫時領先,這個情況引起部分西方傳媒的注意,再次提及中國由國家培訓運動員的體育舉國體制。

這些評論明確指出,舉國體制以國家榮譽作為最高目標,並不像部分知名西方運動員一樣,可以公開表達個人承受沉重壓力。

這種體育舉國體制帶來沉重 ...
不理黑貓白貓,捉到老鼠 就係好貓

美國排第一多金牌就冇咁能多報告
結論 : 輸唔起
G5贏咪又係咁

引用:
原帖由 海灘紅色的師兄 於 2021-8-6 09:53 AM 發表
個個都想攞獎,講到不惜一切代價,邊夠日本嚟,今年應該係做馬做得最不要臉的奧運
上屆女子接力美國輸唔起自己跑多次又點分柝

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2021-8-6 10:20 AM 發表

上屆女子接力美國輸唔起自己跑多次又點分柝
今次都有

引用:
原帖由 ~Myrtle~ 於 2021-8-6 10:12 AM 發表
西方又搞到五毛鬼殺咁嘈
其實好容易,禁止支那參加囉!
橫掂佢哋唔係為運動,目的只係出國演嘢
世運參賽者應該係業餘唔應該由國家揀人培訓
你鎂痢堅邊個選手係業餘?

鎂痢堅邊個哮喘病人運動員、多動症患者運動員係業餘?

今年金牌唔咁多,可能1、延後一年奧運,哮喘病藥、多動症藥未起作用;2、打左疫苗,唔敢食哮喘藥、多動症藥;3、曰苯兒子不准鎂蟈爹爹帶禁藥入境,個仔要攞金牌,老竇都無面俾

引用:
原帖由 海灘紅色的師兄 於 2021-8-6 10:21 AM 發表

今次都有
既然美國冇壓力點解要重賽

咪五十步笑百步
體育項目本來就需要國家投入支持發展

田賽徑賽游泳選手 無國家支持
真係靠自己去參加比賽賺獎金維生
我諗大部分都應該會餓死

本來每個國家願意投入幾多去發展體育 側重於何方
真係關人隱事咩
你覺得唔值 無問題
但對方覺得值 願意投入 何需外人管咁多

今次東奧 最值得討論既係
點解美媒唔依照奧運會既慣例 以金牌數作為第一排列順序

全世界都知道 美國係田徑項目上 係佔有極大優勢
睇賽程都知道 田徑賽事係安排係東奧賽期後段

雖然中國金牌數係領先美國
但係後面仲有大把機會反CUP
點解美媒要一反慣例

唔通 係呢D慣例上 美國連暫時居中國之下 都無法忍受
背後代表既 係咪美國對自己失去自信
OK 明白既 一切都係「美國標準」 「美國優先」

引用:
原帖由 candyloveandy 於 2021-8-6 10:21 AM 發表

你鎂痢堅邊個選手係業餘?

鎂痢堅邊個哮喘病人運動員、多動症患者運動員係業餘?

今年金牌唔咁多,可能1、延後一年奧運,哮喘病藥、多動症藥未起作用;2、打左疫苗,唔敢食哮喘藥、多動症藥
美國條黑女體操壓力大到要退賽

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]