• 瀏覽: 1,488,736
  • 回覆: 7,281
  • 追帖: 24
+143
引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2021-8-7 10:02 AM 發表
面對DETA變種病毒,內地一樣有點麻煩,不過整體情況還是受控的,但卻要一點時間處理,相信很快就能將疫情控制。
相對於國內與澳門,我們還是沒有全民檢測,在入境的防疫措施上,似乎仍有不少需要改善的地方,致使頻頻出現走漏個案。

內地新增107宗確診 75宗屬本土病例
https://std.stheadline.com/realtime/article/1658135/即時-中國-內地新增107宗確診-75宗屬本土病例
香港情況個人覺得,始終有隱形患者,只係自己防疫做得好先唔搞到大爆發,但社會唔能夠撤銷限聚令口罩令,亦冇辦法同內地通關

要通關融入大灣區,以香港第三同第四波整到個底花晒嘅情況下,大規模全民檢測,同封城(唔封城最少一有個案嗰幢樓/屋苑禁足)21日先可以洗底,簡單啲講同上面睇齊甚至更嚴先有條件傾通關,否則上面點都覺得香港仲有隱形患者,問題係咁玩喺香港班外資點諗?由其而家政治環境咁差底下

通關融入大灣區但股市跌到15000先,樓市有機會大跌 vs 唔通關同世界接軌,股市樓市正常

香港疫情下兩個後路,自己揀

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2021-8-7 03:25 PM 發表

分別就是一個管治得好地地,另一個就管到有暴亂,那個較好,高下立見,事實就告訴我們,嚴師才能出高徒,慈母只能出敗兒。
冇辦法,母的第一選擇必然是慈。

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2021-8-7 03:25 PM 發表

分別就是一個管治得好地地,另一個就管到有暴亂,那個較好,高下立見,事實就告訴我們,嚴師才能出高徒,慈母只能出敗兒。
時間不同,背景不同,形勢不同,不能直接比較。

根本香港人天生,或多或少都有崇洋恐共的基因。

分別在於幾多人可以睇穿西人的假面具,及見到中國踏實地進步中。

引用:
原帖由 北潭坳 於 2021-8-7 05:00 PM 發表

美國唔太擔心,反而印度先擔心,隨時係控制全球疫情最大嘅絆腳石,一來檢測量低,二來發展落後,啲人衛生水平普遍唔高,不停由印度變種再擴散去其他國家,到時全球(唔計內地)可能只能被動群體免疫
其實,全球一直都是在攪群體免疫,即使嚴格控㓡病毒的中國,也要求全民打針。
個人亦認為病毒是會永遠存在。

既然係咁,要準備長久地,天天戴口罩

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2021-8-7 06:28 PM 發表

其實,全球一直都是在攪群體免疫,即使嚴格控㓡病毒的中國,也要求全民打針。
個人亦認為病毒是會永遠存在。
同意病毒係唔會消失,亦認同最終人類必與病毒共存,所以而家各國最當務之急嘅就係盡快研究出一款疫苗可以將哩隻病毒嘅殺傷力降低到去同一般流感差不多,(就好似當年豬形流感都死得人一樣,之後都變成可控嘅流感),只要有一隻疫苗能夠大大降低死亡率,咁世界就基本可以重開!

引用:
原帖由 百厭超人 於 2021-8-7 07:38 PM 發表

同意病毒係唔會消失,亦認同最終人類必與病毒共存,所以而家各國最當務之急嘅就係盡快研究出一款疫苗可以將哩隻病毒嘅殺傷力降低到去同一般流感差不多,(就好似當年豬形流感都死得人一樣,之後都變成可控嘅流感),只要有一隻疫苗能夠大大降低死亡率,咁世界就基本可以重開!
全世界正正就是做梗呢樣野。

引用:
原帖由 百厭超人 於 2021-8-7 07:38 PM 發表

研發疫苗,跟著病毒變種,之後再研發疫苗,再跟著病毒再變種,如此不斷循環.....

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2021-8-6 06:46 PM 發表

唔到你唔服,日本就係咁,日日都踩緊鋼線,想討好美國,又唔想得罪中國,想食盡兩家茶禮,如果中資全面撤離日本,日本很多企業都會倒閉。
冇計,家奴本色,日韓都如此

伊朗外交部出聲譴責美國為首的七國集團了,也難怪,在毫無證據下,就指控伊朗襲擊油輪,屈人,一向也是美國的強項,以前,就指控過伊拉克藏有大殺傷力武器。
現在,又想去屈伊朗,若伊朗𣎴去出聲,就會等同默認襲擊默瑟街號油輪的就是伊朗,之後美國等國家,就會繼續指摘伊朗,將事件誇大,再引發其他事件,這就是美國最拿手的事。

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2021-8-7 07:43 PM 發表

研發疫苗,跟著病毒變種,之後再研發疫苗,再跟著病毒再變種,如此不斷循環.....
如果以最近隻病毒變種到傳染力越來越高,個人認為本身隻毒已經一早存在,只係前年年尾病毒咁啱喺大陸變種過一次,令隻毒可以高度人傳人,先搞到咁政治化同咁大壇,當然如果我嘅假設屬實,如果當初唔係大陸爆先,而係其他地方爆先,情況可能好唔同

引用:
原帖由 北潭坳 於 2021-8-7 08:13 PM 發表

如果以最近隻病毒變種到傳染力越來越高,個人認為本身隻毒已經一早存在,只係前年年尾病毒咁啱喺大陸變種過一次,令隻毒可以高度人傳人,先搞到咁政治化同咁大壇,當然如果我嘅假設屬實,如果當初唔係大陸爆先,而係其他地方爆先,情況可能好唔同
如果最初不是中國先爆發,西方國家可能不會這樣輕視病毒,最終的結果也應該不會變成現在這樣。

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2021-8-7 07:43 PM 發表

人類同病毒嘅鬥爭古已有之,今後亦會繼續,冇辦法!

引用:
原帖由 KG123456 於 2021-8-7 07:44 PM 發表

冇計,家奴本色,日韓都如此
對於小國來說,得罪中美那一方對自己都沒有好處,如何在兩者間取得平衡,就要考驗領導人的智慧了。

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2021-8-7 08:18 PM 發表

如果最初不是中國先爆發,西方國家可能不會這樣輕視病毒,最終的結果也應該不會變成現在這樣。
有啲研究指前年10-11月甚至3月已經喺歐美等地方污水驗到有新冠病毒,不過可能傳染力或殺傷力有限先冇為意,偏偏喺大陸發展到最具傳染力兼殺傷力,當然喺汰弱留強嘅原則下,大陸嗰隻即刻成為主流而且喺未封城前嗰段時間逐步擴散到全世界,只係佢哋爆發初期仲咁輕視搞政治先造成咁個局面

就好似alpha/beta已經唔係主流,上年流行嘅原始大陸嗰隻同d614系病毒株甚至被淘汰,取而代之目前最流行嘅係傳染力更高嘅deta

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]