• 瀏覽: 1,488,766
  • 回覆: 7,281
  • 追帖: 24
+143
引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2021-8-7 12:19 PM 發表

日本也能舉辦奧運,中國一樣也可以,而且一定辦得更成功。
當然,
中國只要想做,
冇乜是做不到的。

而且,中國更好大機會容許國內觀眾入場。

東奧/女子高球賽 美國隊柯達1桿之差摘金
https://www.worldjournal.com/wj/story/122282/5657363

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2021-8-7 10:40 AM 發表

西人玩政治,玩政變,玩分裂,玩革命玩左百九幾年,你當佢地流架,中共有返咁上下,點只香港政變成功呀,內地都已經四分五裂。呆灣,新疆,西藏都可能獨立左,廣東可能成為美屬廣東,英屬上海,澳屬浙江.............等等。
所以其實我都好佩服西人可以咁有耐性去玩政治,就好似香港咁,用幾十年時間去做各方面嘅滲透工作,仲竟然有能力令到政府內部絕大部份不論基層以至高官都變成反華力量嘅一員,你都唔好話唔恐怖!!反觀喺反滲透哩方面中央就真係........
而且當年中央一國兩制嘅政策亦提供咗非常優質嘅土壤俾西方國家去發展佢哋嘅滲透佈局機會.

引用:
原帖由 百厭超人 於 2021-8-7 02:01 PM 發表

所以其實我都好佩服西人可以咁有耐性去玩政治,就好似香港咁,用幾十年時間去做各方面嘅滲透工作,仲竟然有能力令到政府內部絕大部份不論基層以至高官都變成反華力量嘅一員,你都唔好話唔恐怖!!反觀喺反滲透哩方面中央就真係........
而且當年中央一國兩制嘅政策亦提供咗非常優質嘅土壤俾西方國家去發展佢哋嘅滲透佈局機會.
所以這是中央的失策,無論別人怎麼將中央捧到上天,做錯了就是做錯了,二十多年來對香港不聞不問,讓香港自生自滅,香港弄至現在這田地,中央的確需負很大責任,不過現在願意撥亂反正,始終是件好事。

引用:
原帖由 百厭超人 於 2021-8-7 10:00 發表

哩班大學牲已經被網絡遊戲及毒媒洗腦洗到認為殺人冇乜大不了,甚至自己老豆老母都可以殺!!
其實掉返轉,所有野都可以反向操作
只係政府從無這個膽量
一句秘密行動就已經能處理大量問題

引用:
原帖由 百厭超人 於 2021-8-7 02:01 PM 發表

自從工業革命,全球殖民開始,西方人已將西方價值觀,深深種入全球人類,簡單如要得學好英文,才有前途,才可要走出世界,要和世界貿易,就一定是美元。這些觀念不是一時三刻可以改變的。
【民主】價值,更加唔使講啦,大把人仍深信,只有【民主】,國家才會強大。

最近,大家都將疫情放到其他地方,似乎忘記了印度這個疫症大國,原來印度一點都沒有躲懶,靜悄悄地獨自創造更為強勁的變種病毒。
今天,許大專家還在說很擔憂DELTA病毒,但我可以告訴他,不用再擔心了,因為更厲害的很快就會出現,分別只在於在美國誕生,還是印度出世。

印度疑爆第三波疫情 恐出現比「Delta更毒」新變種
https://www.worldjournal.com/wj/ ... rom=wj_catelistnews

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2021-8-7 02:14 PM 發表

自從工業革命,全球殖民開始,西方人已將西方價值觀,深深種入全球人類,簡單如要得學好英文,才有前途,才可要走出世界,要和世界貿易,就一定是美元。這些觀念不是一時三刻可以改變的。
【民主】價值,更加唔使講啦,大把人仍深信,只有【民主】,國家才會強大。
錯了,現在只有一眾復仇者聯盟才能解決問題,看看香港,也有美國隊長出現。

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2021-8-7 02:08 PM 發表

所以這是中央的失策,無論別人怎麼將中央捧到上天,做錯了就是做錯了,二十多年來對香港不聞不問,讓香港自生自滅,香港弄至現在這田地,中央的確需負很大責任,不過現在願意撥亂反正,始終是件好事。
冇錯!中央喺呢一方面的確係脫不了關係!

引用:
原帖由 百厭超人 於 2021-8-7 02:21 PM 發表

冇錯!中央喺呢一方面的確係脫不了關係!
說我崇洋也沒關係,在管治香港這件事上,中國的確沒英國做得那麼好,那時的英國,做事不會婆婆媽媽,要收地時收地,要起樓時起樓,從來不會受巿民干擾要脅,那像回歸後,船頭驚鬼船尾賊,要管好香港,港府和中央都要展現強勢,不能再拖泥帶水。

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2021-8-7 02:29 PM 發表

說我崇洋也沒關係,在管治香港這件事上,中國的確沒英國做得那麼好,那時的英國,做事不會婆婆媽媽,要收地時收地,要起樓時起樓,從來不會受巿民干擾要脅,那像回歸後,船頭驚鬼船尾賊,要管好香港,港府和中央都要展現強勢,不能再拖泥帶水。
一個是用霸主身份,
一個用父母身份。
當然是有分別啦。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2021-8-7 14:41 發表

一個是用霸主身份,
一個用父母身份。
當然是有分別啦。
當時不知道香港這個仔咁忤逆,所以先一直縱容

結果慈母多敗兒,為港獨埋下土壤
97年從嚴從硬的話,最少可以嚇走一批已經移民的黃皮白心,又可令往後情況可控

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2021-8-7 15:25 發表

分別就是一個管治得好地地,另一個就管到有暴亂,那個較好,高下立見,事實就告訴我們,嚴師才能出高徒,慈母只能出敗兒。
不過自黑暴後,中央開始覺悟,開始直接插手香港事務

不過硬度比英國人仍然相差很遠,既然英國人所做的,香港人能夠接受,中央就應該將硬度提升至英國人水平

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2021-8-7 02:15 PM 發表
最近,大家都將疫情放到其他地方,似乎忘記了印度這個疫症大國,原來印度一點都沒有躲懶,靜悄悄地獨自創造更為強勁的變種病毒。
今天,許大專家還在說很擔憂DELTA病毒,但我可以告訴他,不用再擔心了,因為更厲害的很快就會出現,分別只在於在美國誕生,還是印度出世。

印度疑爆第三波疫情 恐出現比「Delta更毒」新變種
https://www.worldjournal.com/wj/story/121488/5652234?from=wj_catelistnews
美國唔太擔心,反而印度先擔心,隨時係控制全球疫情最大嘅絆腳石,一來檢測量低,二來發展落後,啲人衛生水平普遍唔高,不停由印度變種再擴散去其他國家,到時全球(唔計內地)可能只能被動群體免疫

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]