• 瀏覽: 255,995
  • 回覆: 303
  • 追帖: 20
引用:
原帖由 上環 於 2021-8-10 07:13 PM 發表

即係佢跟足劇本去做
最好戲嘅演員係演生活。
可惜,她甚至唔知呢套係戲。

熱賣及精選
引用:
原帖由 skinbanana 於 2021-8-10 07:17 PM 發表

表情我都忍佢
對白生硬。。。
以前會笑貪曾起錨 而家係笑都笑唔出。。。
進步咗,近來她的普通話標準了很多。
之前用中文同英文講嘢時完全2個人。
一用英文,神情威猛,流利,表情多多。
呢一點亦係睇唔起佢嘅其中之一。

引用:
原帖由 finalsm 於 2021-8-10 11:56 PM 發表

林某一定不是英“雄”
英雌!宜家興男女平等,罪過罪過

引用:
原帖由 鵰你老美 於 2021-8-11 05:14 PM 發表

5個月太短了!
5個月以呢位官來計是好過預期了。
中央先處理緊終審問題,一步一步,無咁快一時三刻改革晒法律界。張首席上完北京,互相摸咗底,宜家判罪比上一個首席領導已經好了很多。

今日唔想又講英雌,不如大家討論下香港日後定位會點?

國內呢幾年加速佈局海南島,未去得旅行,國內朋友話好旺,好多內地遊客去,食玩買。向香港朋友都問過,大牌子嘅化妝品,衣服等宜家都主力先供大貨俾國內。上海北京的大城市更誇張,早已全面回復仲好業績過之前。大灣區更加加速完善,唔少生意朋友都上咗去開荒,珠海係大多數朋友選擇落腳嘅城市。

唔知香港日後會變成台灣定星加坡型式呢?純講生活方式,不是政局模式。

台式就係出名的小確幸,普遍市民平平淡淡過日子,飽不親,餓唔死。本地生活過得去,放眼國際就偏低。

星式就係偽中產型式,都係面向世界,生活方式同宜家分別不會太大。當然要強勢政策配合,唔搞政治,集中民生,最大嘅住屋問題得到改善。

細佬我就偏向星加坡型式,當地有不少朋友,問過他們,多數都係滿意生活嘅。佢哋覺得香港最神奇嘅地方有幾樣:
1)住屋點解可以咁貴?
2)點解會喺街見到市民閙警察?
3)點解咁多遊行?
4)點解英文同普通話會差過佢哋?
5)點解喺香港買嘢咁平唔使稅?
6)點解啲食物咁多款咁好食?

啲問題唔使答,但我們可以從他們的問題中睇到香港成功同失敗嘅地方,更加可以睇到邊度需要處理及改善。

呢啲就叫做走到民間。我們的高官們,號稱精英,呢啲咁值得反思的問題佢哋究竟知唔知呢?知又做唔做呢?做又做得好唔好呢?平時他們生活圈子中都無低下階層,聽句粗句都會作嘔,社會分配點會到位?

早幾年同國朋友傾計時無一個相信中央會打炒樓,打股市,打幾個巨企。他們的論點是一打就會造成連鎖效應,經濟會崩潰。今日我哋見到中央開打,講明沒有甚麼「大到不能倒」,似乎係回應緊民間嘅思維。

睇走勢,香港鬥地主遊戲必定開局,過程必有陣痛,但長遠計可以重回正軌。

引用:
原帖由 上環 於 2021-8-11 06:22 PM 發表

邊個買葉建源唔走佬的落盤,我買佢必走

https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1605374-20210811.htm?spTabChangeable=0
新華社,堅過人民日報。
唔收貨,往死裏打

引用:
原帖由 skinbanana 於 2021-8-11 06:32 PM 發表

呢個出哂名 唔係第一日
Anyway 車人個頭判得輕過鞭打人
呢啲唔係人治我唔知算咩
如果common law system係咁玩法 到阿爺出手真係唔好怨
Common Law 對法官嘅個人品行,立場,判斷能力要求好高好高,否則就死得。
宜家嘅香港法律根本上係人治,法官講就算,法官係咪人?唔係人治法官大人咪唔係人?大罪大罪

引用:
原帖由 上環 於 2021-8-11 07:28 PM 發表

(睇走勢,香港鬥地主遊戲必定開局,過程必有陣痛,但長遠計可以重回正軌。)

成篇文我最鐘意睇到呢幾句
係咪有人話我哋係收地產黨狗糧去唱衰林某?

宜家支持中央鬥地主咁咪無糧到?餓死人囉

一國一制唔可會啦。

將會係一國一治兩制。

之前政府舊派成日以為係一國兩治,記住係兩制,制度。

引用:
原帖由 skinbanana 於 2021-8-11 09:01 PM 發表

師兄點睇新加坡
我唔熟商業同科技
但由金融去睇佢地係垃圾
成個大馬 伊斯蘭金融都煲唔起
於是諗好多屎橋狙擊香港。。。
師兄晚上好,我同嗰邊有生意來往,同金融無關,應該唔夠您熟,但滙$出入好麻煩。
有計劃俾小朋友去讀書,有諗過去住但放棄了。詳情要收集多啲資料才可以回覆您。
純住來講,悶,退休會適合啲,宜家仲當打唔啱去住。

引用:
原帖由 鵰你老美 於 2021-8-11 09:41 PM 發表

星州匯錢我以前用環球金融地方智慧似乎冇咩問題呀
我冇用呢間,用圓形,好慢好多資料要交,試過一筆由滙出俾我方,2星期後 stop 咗要重做,再一星期先收到。

呢兩日有嘢忙,上網都無時間,唔計退休人士,真係有人會收狗糧上網寫嘢?好好 pay 㗎?識請爆啲料來聽下

終於暫時忙完同星加坡的一單 deal,過程煩到死,呢個係佢哋做生意的特色,斤斤計較到不得了。所以全世界的麻煩,度縮排名上,香港永遠第二,星加坡第一。

追返幾日嘅 post,期間見到有林某某的忠粉去人哋度挑機,有關疫情防控點解反而放鬆美國入境香港,點解加超上咗位唔係歸罪於佢而去話林某某管不到笑恥?呢個問題我哋又可以討論一下。

林某某的忠粉們有個好得意嘅現象,鐘意叫口號,鐘意聽啱聽的KOL嘅說法,自己又無政圈人士可以問內情,將自己一身愛國愛港嘅力量投錯方向。

問過政府內有關人士,加超上位完全出乎林某某所料,確認係佢上二把手之後雙方有商量如何分工。加超帶住鄧 Sir 會全力去處理黑暴後遺症,即係保安方面,處理各個非法組織,人物,23條立法內容,選委入閘背景調查等。而香港內部有關醫療防疫,公務員,財政問題就由林某某督促。

睇2邊人馬其實已經可以睇到如何分工,笑恥係由護士上到局長一位,一反醫生上位的常態,醫療界一直對呢個決定深深不忿,一個護士出身可以去管理醫生?專業何在?咩個可以力排衆議俾佢上?佢係邊個嘅人?3耳更加唔使再講一次。丘氣泡,大家應該都知吧?一直全力搞外國互通,對國內,澳門有冇一項正正經經嘅建議?

幾位頭馬加騎師,結果就係搞到宜家嘅局面囉。同國內甚至澳門通關無期,放寬國外反而嚴控國內,防疫措施不斷輪迴,本地經濟塘水滾塘魚,用消費卷做靚增長條數攞虛分成績。

中央當然清楚宜家香港需要行邊一樣先?梗係追殺,趕絕反政府派,組織及人物先啦。人民日報再次開炮瞄準律師工會選舉,並強烈指出大律師工會係下一個打擊目標。先安內係中央嘅主調,開關?經濟?不是急問題。人窮才會全力工作打拼,香港就係太衣食無憂先會得閒到去搞政治,一箭雙雕。

呢一年香港走咗9萬人?遠遠未夠多,等立埋反制裁法再走多啲先得。中央已經準備搞雙重國籍,未夠多人走唔公佈住,費事嚇親想走的,人數差唔多時,一出手就要佢哋無得後悔,無得返轉頭。

想香港好,來個大掃除大變身,除咗「加」,再扣埋「減」,double 落注會快好多。

引用:
原帖由 jcfordiscuss 於 2021-8-15 01:26 PM 發表

”斤斤計較到不得了”   師兄, 閣下之星加坡對手是否有原籍印度人參與?
無錯,今次係印籍老闆。但星記就算華人都唔好得去邊。佢哋唯一好就是均真,找數準,麻煩但傾好咗唔似馬來咁奸。

引用:
原帖由 上環 於 2021-8-15 01:51 PM 發表

毒果,教恊,民陣相繼摺埋,大家又估下,下一個到邊一個機構

會唔會係記恊呢
禽日炮打大律師工會。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]