• 瀏覽: 235,352
  • 回覆: 202
  • 追帖: 19
明明係全國性法律,,但又要喺本地立法,到底係咩居心?廢井想分裂國家嗎?

熱賣及精選
引用:
原帖由 skinbanana 於 2021-8-11 01:43 AM 發表

林鄭係玩野 但要留意返佢嘅動機
佢唔係四萬果種想夾香港嚟同中央對抗
最多只能夠講佢用港英舊有ao做法 就係冇野搵野嚟做

本地立法呢壇野 好明顯係佢以為係個領功位 諗住同國安法一樣會俾外國搞
如果好似國安法咁用附件三補上
一來顯得佢個領導班子冇能做唔到野下下要阿爺出手
二來 而家冇泛民阻力 建制又係佢嘅人 佢覺得可以做返場好戲 正常通過又得 花式通過又得。。。
應該係 ...
我個人唔覺得佢真係冇嘢搵嘢嚟做,淨返一年任期佢會唔會揦屎上身?肯定唔會!
件廢井就係想用本地立法去玩諮詢玩研究,藉此拖到任期完,之後再留返俾下屆政府去搞,佢就可以關人九事唱山歌!

引用:
原帖由 kittykatkat 於 2021-8-11 07:29 AM 發表

逃犯條例
其實我到現在都有D唔明為何林鄭那時企得那麼硬要跳過二讀,江樂士在CNN 訪問時講過有三百幾個“相關人仕”潛途在港,可能是阿爺落命令所以林鄭那麼硬,又或者根本想倒塞這漏洞好耐(因為連江樂士都講得出數字即政府內部已有研究這問題),陳同佳案可能只是一個引爆點。黑暴就乘機發動起義,每次行動好配合當時貿易戰進度,而黑暴事件睇得出有很多不同勢力在背後,所以如果話林鄭做戲一次過引爆也有幾成機會, ...
一個三番四次藉故推搪中央要求止暴制亂嘅人, 一個經常喺抗疫工作上同中央唱反調, 甚至出言譏諷國內抗疫主帥鍾南山嘅人,你會認認為佢會為完成中央落嘅命令而企硬??

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2021-8-11 12:33 PM 發表

擺入附件三的法律,要响香港生效,需要一個程序,有兩個方法:
1)公布後實施(例如國安法),或
2)本地立法(例子有國歌法)

但係睇返反外國制裁法,行動只有停發/取消簽證,驅逐出境,凍結在華資產等等

而且受制裁人肯定係由中央公布,特區政府只有執行

而且睇返制裁措施,根本無本地立法必要。而且本地立法,最後必定係遭到司法覆核,法院可以推翻制裁決定

林鄭搞本地立法,實際係想將反外國制裁法報廢。最 ...
我覺得佢更多佢係想拖,拖到任期完為止!

引用:
原帖由 KG123456 於 2021-8-11 12:37 PM 發表

這引出了,黃鄭代表香港中外各資本利益
也是為何黑暴她敢引發同助火
疫情下,她派幾百億給商家
如此思路會更清晰她所為

但以中央現在拆各大財團,不知她今次是踩地雷,或是財團又勝一局
目前嚟講應該係本地商家稍勝一局

引用:
原帖由 lindinwu 於 2021-8-11 01:31 PM 發表

數年前一個下午,
駕車在長沙灣道向東行,
在欽州街路口,
見前面上千人,
皷樂喧天旗海旌旌,
看到有法輪字樣,
被迫改道往茘枝角道

後來,
打電話問警務朋友,
佢話係法輪x,
問佢呢的人有冇申請集會遊行許可,
朋友答道:
唉...唔好問咯
所以你話政府內部充斥幾多黃人呢!

引用:
原帖由 鵰你老美 於 2021-8-11 02:35 PM 發表

教畜協會未宣佈收皮之前
對於點樣處置教畜協會
林鄭話會依法辦事,即係唔關佢事
楊局長直情話唔評論
兩條廢西猛係度拋波扯貓尾

結果人民日報再出文炮轟
教畜協會當日便自動摺埋了

今次唔會又係林鄭功勞掛
呵呵~~件廢井面皮厚過地球,你話呢?

引用:
原帖由 skinbanana 於 2021-8-11 03:14 PM 發表

但佢好似想連任 cy提早搶閘佢還拖wo
我反而覺得如果佢真係想連任嘅話就唔會仲夠膽玩嘢,佢玩得嘢嘅應該都知道自己連任無望.

引用:
原帖由 skinbanana 於 2021-8-11 03:15 PM 發表

問題係我唔明點解唔郁佢 
搵左光頭宗替死
純個人推測,可能中央覺得呢件廢井仲未去到立斬嘅地步,所以先殺雞儆猴!

引用:
原帖由 上環 於 2021-8-11 06:22 PM 發表

邊個買葉建源唔走佬的落盤,我買佢必走

https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1605374-20210811.htm?spTabChangeable=0
可能而家已經靜雞雞去咗機場

引用:
原帖由 skinbanana 於 2021-8-11 06:32 PM 發表

呢個出哂名 唔係第一日
Anyway 車人個頭判得輕過鞭打人
呢啲唔係人治我唔知算咩
如果common law system係咁玩法 到阿爺出手真係唔好怨
而家班髮型師全部表面控罪俾晒面中央,但就係刑期方面落你中央面,明明可以分期,但係就鍾意玩同期!!

引用:
原帖由 上環 於 2021-8-11 07:14 PM 發表

無咁快,過多二日先走佬
過兩日我驚佢走唔到咋

引用:
原帖由 上環 於 2021-8-11 07:58 PM 發表

重話我地有金主添啦,我都想問下佢係邊度收錢,話聲我知,唔好等我白做先得架

我一定支持亞爺鬥地主架
樓主大人,話埋俾我聽喎,我都想收呀!

引用:
原帖由 上環 於 2021-8-11 08:22 PM 發表

又一單啦,仆街啊,我D香檳飲晒啦

之前我成日都講,逐個捉
入番一箱葡萄汽酒頂住當先!
依家中央玩逐個捉就真係有排慶啦!🥂

咦?水水喎,呢鋪隻教畜發達喇

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]