• 瀏覽: 256,036
  • 回覆: 1,125
  • 追帖: 20
引用:
原帖由 hkchina2021 於 2021-8-6 04:07 PM 發表

您嘅貼正正印證咗2/8定律。人不可多,但位位有理有據有文采。
貼內各位之前喺其他地方寫過嘅我都睇過,明顯見到唔係追風,口號,人云亦云一群,有獨立思考分析過先寫。
三個臭皮匠,勝過諸葛亮。我哋開開心心一齊玩臭皮匠遊戲啦。
你咁講我一定慚愧,好多野我識講,亦知係乜,但我懶得打出黎

所以我好多時在心中明白就算,就好似你D文,我9成認同

就好似係你幫我講左我想講的說話,唯一無諗過就係你講某人會唔會想沖出去做大V

你一講就提醒左我,呢個係有可能,所以我成日話同你地交流,我點都有得著

熱賣及精選
引用:
原帖由 鵰你老美 於 2021-8-6 04:41 PM 發表

我都係
經常打到一半就唔想打直接放棄
我幫你講左野

其實係事實黎,有時打太多野會覺得煩,所以好多野自己知就算

千其唔好手軟,等班仆街玩得咁過引

https://www.youtube.com/watch?v=g1fk-XzDSpg

如果女人睇到呢D新聞,由其是亞媽級,佢一定加分

本屆政府最後一份施政報告將於10月發表,行政長官林鄭月娥在一個電台節目表示,由於是她任內最後一份施政報告,會作出一些總結,並勾劃出如何看香港的未來,聽起來或會讓人感覺有如剛上任特首的施政報告。她又說當中最重要一環是土地開發。

林鄭月娥說,以往發表施政報告前,政黨會像給予「菜單」,讓政府再剔選,今次將不是這種取態,她已有心理準備或被指「假大空、紙上談兵」。被問到是否意味等同撰寫下屆的施政內容,林鄭月娥說,對於所做的工作被指為自己「加分」、「收買人心」、為連任增加成數等,她完全沒有這些考慮。

林鄭月娥提到,過去數年面對前所未有的挑戰,但認為施政成效不算差,盤點過自己有沒有「走數」,在4份施政報告共推出900多項政策措施,當中只有數項無法完成。

被問到她出任特首時面對批評,家人有何看法,林鄭月娥說,不能展開討論,一討論就會很傷心,當談及家人她就會「眼濕濕」,家人為她作了很大犧牲,彼此「心照」,兒子及丈夫不會要求她公開多謝。

https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1600218-20210711.htm

引用:
原帖由 hkchina2021 於 2021-8-6 06:22 PM 發表

有時間了,繼續論英雌。

禽日講完上場,今天時間點跳到黑暴導火線:逃犯條例。

當時罪犯陳在中國台灣地區謀殺了其懷孕女友後逃回香港,案件詳情唔重覆。而林太提出修改逃犯引渡條例去將罪犯繩之以法,為死者雪怨。出發點絕對係正確,值得讚賞。

要討論嘅只係做法與時間點。先用5個字總結我的睇法:好心做壞事。
1)根據中央事後表態,修改一事事前沒有通報中央及聽取意見。
2)當時正值台灣地區選新一界領導人,菜菜 ...
寫得好清楚清晰,我又學到野,等你的續集

引用:
原帖由 鵰你老美 於 2021-8-6 06:35 PM 發表

時間點好簡單,就係港珠澳大橋佢同習主席平排步出
已經成個人飄曬
佢想借陳同佳案修改逃犯條例包埋大陸到港既"逃犯", 以為可以交到份靚成績表俾阿爺,就係咁簡單。

成件事佢根本冇諗過其他因素,台灣大選當然係其中一個重要考量,更大既因素係逃犯條例動到好多香港富豪既死門,例如同恆大行得好埋既大瘤就立即企出嚟反對。我敢肯定佢根本冇諗過呢啲點
嘩~佢打咁大篇野,比我打要一個鐘先攪得掂,重要諗點打

佢講30萬上街度又係岩,但點解林鄭又由佢地吹喱,又係廢唔做野

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-8-6 07:00 PM 發表

本來都想講黑暴之亂的起源,陳同佳殺人事件,既然有師兄講開
我都補充一下
逃犯條例其實仲有一個對象係大劉,佢係澳門洗錢判左五年監應該要去坐
又因為港澳沒有引渡條例,白白俾佢逍遙法外,而家人去左邊都唔知
林鄭誤判形勢之初,其實早期或許仲有機會扭轉
當社會氛圍出現山雨欲來之勢,佢唔識煞車仲係到口硬,話一定要通過
有人發起上街,我記得咩X野掃求未正式出台前,只係要求佢撤回
一個稍有政治智慧的 ...
政治確實唔係一般人玩得掂,當時大劉玩埋司法覆核

後尾點解收手就唔記得左啦

岩岩你補充個DHK兄又無講,親晒

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-8-6 07:54 PM 發表

法律本來就有所謂不溯及既往原則
國安法通過後都冇違反呢個原則
林鄭想通過逃犯條例,就算通過左
大劉或陳同佳兩單案,其實仲有爭議
因為案發生在逃犯條例之前
香港政府可以用專案方式,司法互助又好
港台兩地政府傾惦數又好,先解決左將人送去台灣受審
然後打蛇隨棍上,再推逃犯條例,正當性就比較夠
呢個問題會唔會台灣個邊又唔SO你喱?菜菜子要爭連任喎

而家睇番你二位C兄的貼,就好似19年黑暴重溫一樣,又會諗番起個陣晚晚一到8-9點,就會聽到狗叫,極之討厭

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-8-6 08:36 PM 發表

香港未有宣稱二百萬上街之前,菜菜子仲未意識到呢單CASE可以利用
新聞有資料可查,當林鄭首次提出要修法補漏洞
台灣官方法務部反應係"樂觀其成"
情況有如反修例抗爭之初
大家仲記得,特朗普態度係,用香港動亂的字眼黎稱呼
仲話相信習近平會搞得惦
又係後來中美貿易戰越打越火,特朗普至改變主意
將呢場暴動作為談判籌碼

我有做功課查資料
回顧一下 2019年2月13日報導
香港所 ...
你岩,果然有做功課

引用:
原帖由 @海東青 於 2021-8-6 09:01 PM 發表

牠做了什麼?怪不得炸教畜仲死唔斷氣咁哀嚎…是誰改變了
期待版友下回分解…
你都做埋讀者呀。

引用:
原帖由 @海東青 於 2021-8-6 09:10 PM 發表

其實我對黃鄭冇乜興趣,皮笑肉不笑,生人勿近…
我睇番又好好睇喎,溫故知新

引用:
原帖由 hkchina2021 於 2021-8-6 09:19 PM 發表

多謝1209 師兄補充。

對,寫少咗本地商家佬同經濟犯嘅反對同參與。所以後來條例內容改咗,唔包括政治罪行同雙重犯罪(包括貪污經濟犯),所以某商家佬轉軚啱唔啱?

點解話同台灣選舉有關?因為大選早於一年前佈局,而2019年當時係民進黨同菜菜子民調交叉走下波,國民黨同光頭一路高開,形勢大好。照走勢菜菜子好大機會輸,只有大打反中拎子彈。

同主席平排行出嚟,係,又係人一飄又出錯了。

由提出,修改,到 ...
台灣篇

太小啦,唔夠喉,長D更好

引用:
原帖由 hkchina2021 於 2021-8-6 09:32 PM 發表

「作為特首,如果因為工作不如市民期望,一個市民上街抗議我們都會細心聆聽,希望可以盡善盡美做得更好。但我不能同意有心人故意去誇大示威遊行人數作為籌碼去強迫政府答應任何政治掃球。」

係囉,到現在都唔明點解唔賞試糾正誇大人數,政府內大量中文主任幫特首或官員寫稿。到宜家都係,講嘢都係不著邊際。神奇。
就算而家班黃人都係成日話200萬加1啦,呢個又係政府唔做野

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-8-6 09:50 PM 發表

台灣篇我又可以補充
香港反送中係由3月開始到6月所謂二百萬人上街達到高峰
呢段時間台灣政治有大事發生
因為前年2018年底地方選舉,民進黨大敗
深綠人士醞釀要逼宮,逼退菜菜子,認為一年後選舉必敗無疑
既得利益者冇人希望中央政權拱手俾國民黨奪回
推出賴清德投入黨內初選,賴清德宣布參加初選係3月的事
而呢場民進黨內宮廷大戲鬥爭,殺到難分難解
一直等6月初選投票結束
菜菜子勝出,一 ...
清楚晒

提示:支持鍵盤翻頁左 右