• 瀏覽: 235,359
  • 回覆: 299
  • 追帖: 19
引用:
原帖由 有女萬事足 於 2021-8-21 12:04 AM 發表

似係假嘢嚟,唔好跟車咁貼。
內容太聳動,過晒火位,完全唔似係真
佢地呢類人同黃秋生一樣
一早洗濕左個頭,已經返唔到轉頭
就算想..too late
硬要咁做會變成裡外不是人

熱賣及精選
引用:
原帖由 上環 於 2021-8-21 10:58 AM 發表

我覺得而家係無人知亞爺諗乜,所以個個都係估住先,當然有人估中有人估錯

我點解會咁講,睇下亞爺呢次個反外國制裁法就無人知亞爺想點

明明佢一下旨就可以通過,但佢偏偏就由鳩林鄭玩野,定抑或係亞爺叫林鄭咁做呢

呢下無人知喎,借用中港兄一句話,讓子彈飛一會吧
我地小老百姓睇到的資訊,坦白講,可能好表面只不過係皮毛
甚至唔一定係真實消息
中國唔少專家都講,國外領袖公開談話,大家聽聽就好,唔駛咁認真
可能中國同美國係枱底下仲講緊數
拜登同侵侵唔同,民主黨傳統政治人物,仍然會用返傳統手法
講同做都係兩回事
即使遠到六四,美國為首宣布制裁中國
睇返已故前外交部長錢琪深寫的外交十記
時任總統希殊係六四後派兩次密使訪華見鄧小平
遞交布殊親筆信同老鄧解釋自己身為美國總統的難處
白話講人在江湖有啲野枱面上一定要咁做,希望老鄧能諒解
後來到九六年台灣飛彈演習危機
之後爆出原來兩岸仲有密使穿梭
哪個年代總統克林頓主張預防性外交
唔好等到擦槍走火,兩大國開戰再黎處理就太遲
我地只不過係坐在香港看世界
阿爺要應付的豈是我們能知道的事
大家都係度估估下

引用:
原帖由 jcfordiscuss 於 2021-8-21 12:13 PM 發表

//大家都係度估估下//   師兄, 你就有咁既學識, 知識及見識去估, 我就純似盲人摸象, 摸到乜就當係乜!
我才疏學淺
自認學識不足
所以對於阿爺點解係反國外制裁法踩煞車
我完全不發表任何意見
因為我連估都冇本事去估

引用:
原帖由 大橋上一人 於 2021-8-21 12:26 PM 發表

防疫可以豁免已經係一個漏洞,要吠就應該吠依個豁免隔離政策,但依單嘢佢哋唔係吠防疫漏洞,而想將焦點集中喺戲子婆有特權,戲子婆符合豁免條件就唔算特權。之前有印度領事館職員中招,先排沙特領事個女中招,又唔見佢哋吠佢哋有特權? 領事有特權,連佢個女都有特權?
如果追究點解設立一個咁白痴嘅豁免隔離政策,就應該追溯到當日光頭宗身上,關比卡超叉事。
其實整件事,在老百姓角度,認為官員唔准就一切OK
以官員角度,接到申請,批或不批
批的話有冇規則可依循,既然有豁免權,當然可以考慮
商經局長的職責好清楚,唔批就冇事?
到時爆出黎,又會俾人話廢官,咩都唔駛你做?
最失敗係,點解冇落實會俾佢地通街走
通街走之後,又冇任何補救行動
如果馬上驅逐出境兼罰錢,單野就唔會演變成咁麻煩
而李家超的問題,官場文化
收到公文要簽署,商經局都批左,可能係慣例直接簽落去
萬一出左問題,之後的事就是問責
我好奇妮可班劇組至今有冇回應?
點解咁大膽,當香港定的防疫規範冇到
再者,當初申請豁免,佢地有冇得到正確資訊違返規定有何後果?
會申請得豁免隔離,就係因為趕進度唔能夠延誤
再追責係問邊個官員同劇組接頭交代規定的?

引用:
原帖由 鵰你老美 於 2021-8-21 12:51 PM 發表

再諗多步
如果係大陸劇組申請豁免來港
又有冇可能會批?
我認為根本唔會批
簡單講,商經局的思維
國際明星一team人黎香港取景拍戲
可以用黎做大內宣,香港防疫得宜
呢個論點可以理解
但係,真係要落實到滴水不漏
到時團進團出結束後
套戲上架又可以宣揚為政績
官員諗咩野,不難理解
本來係做正確的事
失敗在於,點會俾佢地通街走?
可見政府公務員執行能力之差
衰左就衰左,冇咩野好講

引用:
原帖由 大橋上一人 於 2021-8-21 12:54 PM 發表

港燦將「問責」兩字無限擴大,加上犯民狗一直吹大依個概念,於是港燦就認為只要捉到某官員少少錯誤 / 指責為錯誤,就可以踢個官走,我只能講係幼稚,自大到無倫嘅表現。
問責不是不可
而是上到哪一個層級
如果下下政務司長要負責
只要公文上有佢簽字都甩唔到身
咁樣負責永遠都負不完

引用:
原帖由 jcfordiscuss 於 2021-8-21 01:52 PM 發表

小弟愚見, Nicole Kidman 尼單野, 小弟冇訓係任何人床上底,目前冇足夠確認資料去斷定如何發生, 但無論如何, 港府有什麼後續措施才是重要,亦可以看到新任高官能力去到邊一個層面.
有兩句話將帥無能累死三軍,另一句話強將手下無弱兵
香港回歸後,特首身為頭馬都係軟弱怕事之輩
大家習慣不敢擔責任,至會做到為官避事平生恥
尤其係現今特首有句名言"容易做早就做左"
可見帶頭的是這樣心態,下面的人就算有心,都唔會盡力去做事
專挑容易做的去做
可惜事與願為,往往自己以為容易,其實好大機會誤判或錯估形勢
修逃犯條例就是最好例子
林鄭以為有陳同佳案,誤以為有底氣,呢個時機提出一定惦
這就是他認定容易的事,點知....完全誤判
好似呢單野,放妮可基嫚班人入黎享有豁免,係咪一件容易的事
答案是肯定的
但係絕對不能出錯,只要走漏破網,容易的事就變成大大穫
全世界發生唔少有眼見,台灣3+11放鬆,再加防疫旅館管理兒戲
一爆就幾個月,南京機場疏忽一樣
對於Delta變種病毒,絕不能掉以輕心
如果我係商經局長,決定放人報請政務司長豁免
必然會交代個高層官員全程盯緊,完全唔可以放鬆
甚至李家超睇到有單咁既case要佢approve
佢會唔會加強叮嚀商經局,喂你地要小心睇緊唔好出差錯
想到知,港府官僚體制,唔會咁認真任事
出左事就側側肩,呢啲官場文化,一日冇人去改革
換邊個上台都係一樣等運到
回到原點,一國兩制鄧公當年用黎解決香港問題有其必要性
可惜制度要人黎維持
錯就錯在港人治港,香港冇人才,冇都算,從來冇培訓接班制度
只能係眾多爛生果中,東挑西選,選個比較不爛

引用:
原帖由 百厭超人 於 2021-8-21 02:52 PM 發表

與其話變,倒不如話係露出返本來面目!
對於政治,我始終抱有陰謀論及懷疑主義
呢個女人,我一直信唔過,並非真唔真面目
睇返資料,保安司長落台後,據佢講去左美國深造
大家試想一個咁重要的官員,即使落左台
去到美國,美國情治單位會唔會同佢搭上線
或者想要招攬佢?
係美國深造完返香港,成立政黨從政
咁熱衷政治? 資源從哪裡來?
仲加入建制派
圖企心人所共知,問鼎特首之位

我記得以前睇過維基解密,香港篇同台灣篇
通常去得美國留學,尤其係台灣民進黨現今成員
好多都俾美國吸收左
私下為美國工作,暗地裡為美國政策護航
甚至有個民進黨大佬繞過民進黨私下穿梭兩岸
陳水扁後來係電子報對維基解密睇法
認為呢條友係臥底的機率好大

好多人更加估唔到連國民黨內部都有為美國工作
當年維基解密解中,有八個人係電文中特別加密保護
包括兩黨同商界人士都有
資料曝光後,呢班人打死都唔認,美國更加只有四個字"不予置評"
其中加密人士有現今爭奪下任國民黨主席的熱門人選朱立倫

香港就更精彩民主派幾乎都係為美國工作
我印象中有兩名成員同樣加密保護
當年大家推論加密意思係,呢啲先係真正自己人
放係民主派負責監督其他人
理由好簡單,美國放人入去做臥底,唔通共產黨不會嗎?
國際上諜對諜好平常

引用:
原帖由 jcfordiscuss 於 2021-8-21 05:29 PM 發表

我冇資格批評, 不過以我自己作為一個局外人嘅感覺, 97前後港府施政既分別係97前,如果有利祖家, 理七得你咁多, 即做. 97後, 如果冇利自己, 理七得你咁多, 乜都唔做.
九七前港英時代
港督類似CEO角色,負責執行老家指派的任務
九七後中國其實犯左一個錯,對香港權力運作不了解
特首搖身一變成了大佬並非執行長
中國不插手干涉香港事務,任由特區政府發揮
偏偏特首仍保有港英時代官僚思維
冇上頭做決策根本唔識同唔敢做野
所以就專揀啲容易做的事黎做
難做就拖得就拖,反正拖到任滿下任既事
或者林鄭作為一個政務司長,或以前公職
做個執行任務的官員,還可以勝任
換了位置要佢做決策者,就完全唔惦
船頭驚鬼船尾驚賊,結果一事無成
仲搞出黑暴之亂咁大穫野

引用:
原帖由 上環 於 2021-8-21 04:10 PM 發表

聽過好多的一句話,政治就係咁污糟邋遢,所以你講的一D都唔奇
維基解密資料流出,係希拉里做國務卿時代俾人駭得最多
好幾年前仲可以搵到有人蒐集港台兩地資料譯成中文
後來全部被封晒,想GOOGLE都搵唔返咁齊全
美國駐全世界外館都從事呢種工作
蒐集他國情資及輿論,同當地政治人物及商人打交道
物色政治人物吸收為美國工作睇好多除左訪談譯文,仲加上評論,傳返去俾美國國務院參考
大家如果有印象,李漢奸去駐港領事館報到"述職"
有次帶余若薇去領事館面試
電文中提到呢件事,李漢奸聲稱年紀大要搵個接班人
但係奴才被主子打回票,評論認為呢個女人根本未夠班帶領民主派
可見美國對香港政情握掌程度之深
李漢奸想帶個二打六去呃美國人,美國人係香港不是吃喝玩樂
一堆政治線民,一早知呢個余若薇好唔惦
從政者係中係奸,真係唔好咁早下定論

引用:
原帖由 @海東青 於 2021-8-21 07:33 PM 發表

打針和自然感染都可叫群體免疫?笑撚死人…
新冠疫情:英國防疫不力、死亡人數高的三大原因
2021年1月26日

政府決策批評人士指出,英國的決策者和官方衛生顧問最初提出的是「群體免疫」戰略,也就是讓病毒在民間自由傳播,以期能有足夠的人可以形成自身抵抗力,從而自然遏制或控制病毒傳播。
不過,去年三月在死亡人數高速攀升之後,英國政府似乎被迫放棄了這一戰略。
當然,可以說這種說法有「事後諸葛」之嫌,因為官方醫學顧問當初也是基於數據模擬作出的戰略判斷,而事後發現疫情初期的很多數據並不準確。
https://www.bbc.com/zhongwen/trad/uk-55819689

下面報導關於阿三哥,之前係咪好嚴重? 最近好似好左好多?
推測可能是印度疫苗不足,醫療差
太多人早就感染,自然產生抗體達到群體免疫理論

西方學理上的群體免疫包括兩種情況
1 注射疫苖達到六,七成人口以上
2 自然感染人數眾多 唔好彩死左就算
一旦康復產生抗體的機率高,同樣會達到打針的作用群體免疫

不過,上述兩項,都有機會打左針或感染後康復,無法產生抗體
只不過係兩者產生抗體的機率仍然很高
第一項用自然傳播方式不可行
因為要犧牲太多人命
印度是無法選擇至會演變成咁

肺炎疫情:解讀印度的死亡數據與「群體免疫」

2020年8月24日
印度私人機構的一項研究稱,該國可能有1/4的人曾感染新冠病毒,攜帶新冠病毒的抗體。7月間的其他研究也發現,孟買部分地區已經有過半居民獲得新冠病毒抗體。
數字公布後有人質疑,這是否意味著印度可能在政府公共衛生能力不足的情況下,仍然寄希望於西方部分學者提出的群體免疫來抵擋新冠病毒的衝擊?
印度官員說,這種現象只是結果、不是選擇。
https://www.bbc.com/zhongwen/trad/world-53892918

引用:
原帖由 @海東青 於 2021-8-21 08:15 PM 發表

我懷疑印三說的抗體就是變種病毒
其實最早期西方國家將新冠當成流感
放任唔防疫,任由大家感染黎感染去
英國同瑞典呢兩個國家就係實行最徹底
以為大家傳染黎傳染去,自然產生抗體達群體免疫
咁就咩都唔駛做,省時省力省錢省麻煩
點知新冠死亡率比流感高,而且一旦重症要去加護病房插管
嚴重消耗醫療資源
所以最後實驗失敗
印度呢類窮國,係冇得選擇用打疫苗,隔離,普篩...方法
衛生環境又差,死咁多人丟落恆河
啲人仲要相信咩野聖河,咁多病毒仲唔怕死跳入河沖涼

我睇法係,目前好難講,到底清零或與病毒共存,何者正確
因為病毒不斷變種
人類對新冠所知,都係不斷摸索
或者最有效方法,係有人發明到藥物有效治療
食粒藥即使唔可以馬上藥到病除
至少能做到解除病死威脅就夠

引用:
原帖由 hkchina2021 於 2021-8-21 10:36 PM 發表

係呀,大家目標一致,都係想中國好。疫苗絕對係必須,但要時間,又要因為外國亂嚟而不斷變種,更加要多啲時間。

既然時間,天意都係中國呢邊,我哋米慢慢嚟囉,正所謂皇帝(中國)唔急,太監(外國)急,國內循環得不知幾好,有靚籌碼,牌可以拖慢打。

整定,國家上運正隆,邊個咁笨實來拼?個天幫埋手去收佢皮!

睇吓日本仔?瞞住條數搞奧運,宜家日日2萬幾!仲學人埋美國堆搞中國?撩鬼攞命
以前有個印像日本人做事認真
冇諗過佢地防疫防成咁
早幾日至係YT睇到條片
有個台灣女係日本,好似係同日本男友同居
男友可能返工確診,結果野埋俾佢
兩個都屬輕症,醫院冇法收人
叫佢地係企屋等到自己好為止
萬一變重症至CALL 白車
每日有人打電話問一下,死得未?
仲未,就再繼續
如是者話規距十天後,唔理好唔好返晒
只要冇變呼吸困難重症,就可以自由活動出街,返工..咩都得
最重要係,冇需要檢測是否陰性,你自己食自己
嘩咁都得?
連條女都話,咁搞法未好返未確定轉陰就放生
咪成街都變毒庫,十天後應該仲有傳染力

真係奉勸大家,冇事都唔好去日本
可能通街走好多人都仲係陽性

引用:
原帖由 hkchina2021 於 2021-8-22 01:12 PM 發表

鵰兄理論是:
花柳呢個病會繼續研究點去根治消滅,期間會繼續性交,但要遵守以下守則:
1)盡量內循環只同太太交流。
2)野花如必需?需要提交身體檢查報告才可交流。
3)舉例某色情島國花柳人人有,唔去嗰度囉。
4)花柳無情,性交無罪,安全措施要做足。

甲兄理論係:
花柳無法根治,俾佢幾年時間,期間會做好保護措施,但幾年後如果根治唔到?我唔用套㗎

睇到分別嗎?
師兄真會開玩笑
用花柳來比喻,有點奇怪?
畢竟花柳雖無情,有心人不去惹花柳
這種病不會輕易上身,而且還有防彈衣可穿
可是新冠是難以防禦
其實國情不同,是否與病毒共存,很難一體全球適用
新冠出來時其實已經打破了很多專家對病毒的認知
之後不斷修正方法
英國和瑞典是最早放任病毒自然傳播方式,達到群體免疫
後來因為往院及死亡率不斷增加,連首相都確診,證實失敗
沒有專家想到會拖到超過一年以上這麼久還沒控制下來
在經濟與防疫的兩難下,只好提出與毒共存論
這是逼不得已的做法
看看西方社會,防疫疲乏,人民上街抗爭,餓死或病死兩難下的考量
中國的考量不同,十四億人口的大國,不能出現亂象
先守好自己地盤再說
再說花柳還是花柳,這麼多年還沒看到變種可以穿破保險套肇事
新冠不同,空氣中飄散就能傳播
除了現在大家恐懼的大魔王級delta
說不定很快又再變出更厲害的
西方共存理論到時又要修正

引用:
原帖由 hkchina2021 於 2021-8-22 04:47 PM 發表

等1209 兄,佢大哥寫嘅清楚詳細好多。
我寫得太片面,懶
咁抬舉
我讀得書少,都係倚老賣老
資料性的東西,認真啲打幾隻字就查到
價值觀的事,見仁見智
防疫醫療專業的事,就留俾專家去處理
我地係度只能吹下水,對時政不滿發洩下
又不是什麼網紅意見領袖,好似個啲自稱才子大師的人
我地人微言輕,對大局沒有任何影響力
大家當係吹下水,公園阿伯或大家飲早茶搭枱
岩傾就傾多幾句,如此而已

提示:支持鍵盤翻頁左 右