• 瀏覽: 331,377
  • 回覆: 317
  • 追帖: 23
引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-8-8 10:50 AM 發表

自古以來民不與官鬥
只有香港情況特殊
商人至會咁囂張
莊閒不分
睇下馬雲下場,以為自己大到自我膨漲
企圖心要包山包海
居然大膽到批評國內金融體制
想自成一家
最近仲有滴滴美國上市被擋

就算係美國,好似一個自由經商環境
可是處處充滿陷阱
如果有睇過法國能源公司前老闆前年出左本書
"美國的陷阱" 訴說美國政府點聯同美國商人食左佢間公司
仲害到佢入獄,你就知商人同政府鬥 ...
李嘉誠係例外
咁多年唯一有能力影響中南海既商人只得江澤民時代既李嘉誠
不過阿爺係精明的
去到胡錦濤時代摘瓜李已經係北京一臉碰灰,到習近平就硬加冇地位了

熱賣及精選

近期阿里,騰訊,美團 ATM 三巨頭不斷被全方位狙擊。

引用:
原帖由 上環 於 2021-8-8 05:38 PM 發表

警察確實係最慘個班人,打又唔打得,下下得個企字,有時重要捱打

所以佢地一話可以拉人,即時就好精神,當時肥仔聰最仆街,咩都唔敢做
下期英雄主角就講無謂衝啦

如果炒手兄加入埋呢度討論就正

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-8-8 09:12 PM 發表

我估林太冇問中央,因為咁小嘅亊香港自己可以揸拂。
點知搞出個大頭佛。

估計中央冇咁快想郁香港,不過中央被綁架,勢成水火,唯有出手提早回收香港。

當然中央會謀定而動,已經踏出第一步,冇得縮沙,香港將全面回歸。
點解會唔問中央?
好明顯,自從特首和主席平排步出後
成個人飄了

引用:
原帖由 大橋上一人 於 2021-8-9 10:02 AM 發表

你大概會知道係打錯字啩?
大橋兄都加入
歡迎歡迎!

防疫最佳示範

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2021-8-9 11:07 AM 發表

唔好話大學,
法輪功長期在街頭擺放什麼活摘器官的圖片及描述,同樣好大問題。
但港府甚至中央,廿多年來都當冇野。
咪又係欺善怕惡
前牌國慶係尖沙咀掛國旗即時被投訴

引用:
原帖由 skinbanana 於 2021-8-9 11:31 AM 發表

食環果件ao食屎大 係人係鬼大家知
葉劉最唔抵幫就係盲撐自己班ao同僚
呢啲位討好唔到黃又令到藍失望
一句講哂佢老啦
劉利群
特首有份祝福佢升職的

引用:
原帖由 上環 於 2021-8-9 11:36 AM 發表

我開呢個鋪目的係希望見到一班有自己思想意見的人一齊討論

而本人學識不高,但各版友如有任何意見,仍然可以隋便發言發問

如有任何一個香討大神看到,自然會回答發問的人,大家可以交流分享

我表面上係樓主,好聽點的是CEO,負責和各版友溝通的橋樑

但難聽點就是打雜,亞四,但我依然相信大家都會理性討論

來令到這鋪有它的生存意義,祝大家討論愉快,謝謝!!
見到大家留言都咁高質真係非常感動
拜託千祈唔好犯版規
這爐有好多有心人睇緊的

要吹水可以到水版
有個差唔多標題的吹水帖
都係上環兄開的

引用:
原帖由 hkchina2021 於 2021-8-8 05:19 PM 發表

今日又有時間寫幾隻字。了解黑暴時警隊的反應及表現應該由編制入手好啲。大家了解咗架構,對各自分析有幫助。先旨聲明,內容可能有不全,歡迎補充更正。另各位亦要自行查證,細佬唔係任何高低手嘅化身,唔係必定正確,可信。

黑暴時一般市民最奇怪嘅感覺係點解有時警方會較強硬?有時又浄企,咩都唔做?有時會主動出擊拘捕?有時又浄係被動地設立防線?點解肥仔同鄧 sir 在位下的行動佈署會相差咁遠?

先簡單介紹黑暴時 ...
當時仲咁啱判朱經緯有罪
時間上太巧合了

引用:
原帖由 skinbanana 於 2021-8-9 04:10 PM 發表

師兄 係你唔明我講咩
你求嘅係眼不見為乾淨
問題係空位唔一定有能者居之 反而係啲高官安插啲刷鞋親信 而呢個就係現實 
的確係應該由高層開始大換血
刀闊斧咁斬人 啲位放返哂出嚟 
咁樣先叫有效

特首炒唔到局下面班黃人
但有權直接炒局長
如果邊個局長陽奉陰唯
便立即換人

引用:
原帖由 skinbanana 於 2021-8-9 04:16 PM 發表

師兄我講少少親身經歷
葛佩凡都冇乜用 佢俾我唯一印象係某年夏天船p果期 佢跑去西貢碼頭叫人小心玩水。。。係冇人接佢傳單。。。
陳克勤算係幾有心嘅議員 幫人唔講鏡頭 算務實 但作風好軟弱 會俾政府警隊官腔耍返轉頭
有時都幾無奈 政客有野心就擺門吹水做show
有熱誠做野就唔夠硬淨
另外有個陳恆賓都印象唔錯的
19年有試過係立法會炮轟黑暴

引用:
原帖由 上環 於 2021-8-9 04:28 PM 發表

係,個陣又無人氣,咪由佢咯,而家就多番D人黎,咪睇下鋪咁咯

但都係要你地呢D有識之士黎撐起個鋪先得,你都知我廢廢地架啦
中環兄你係隱藏大佬

呢個肯定會過關吧!

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]