• 瀏覽: 331,375
  • 回覆: 355
  • 追帖: 23
引用:
原帖由 skinbanana 於 2021-8-9 11:19 AM 發表

呢個正正就係問題
對住有野心有志向嘅人 發配邊疆係慘事
但對呃飯食嘅人 發配佢去邊疆 山高皇帝遠 更加不作為 咁只係眼不見為乾淨 
無論由公平性抑或資源運用嘅角度 都係冇解決過問題

同埋政府 包括紀律部隊都係走線
啲位安插哂自己人 肯做野嘅人咪長期做最冇前途嘅operation 升官無望

拉開少少 其我都講過我做中資私行 都係咁 啲同鄉啲有關係人士個個都唔駛做 你做 ...
師兄你似乎仲未了解我要表達什麼?
能夠炒友當然係首選
如果不能,一個擔任重要職位俾個廢人或黃人佔了
豈不更麻煩
調走佢,冇錯佢可能唔在乎可以做份閒差等退休
至少空左個重要職位俾其他有能力的人去做
比如...律政司司長,如果炒得最好炒埋佢
佢個位有多重要,起唔起訴,用咩野罪名起訴,拖案..佢有生殺大權
如果個律政司長骨子裡是黃色的
警察咁辛苦捉人等於做白工?
調走佢唔俾佢再做律政司司長,呢個就已經差好遠
你睇下警隊一哥,一換左人完全唔同晒

熱賣及精選
引用:
原帖由 山邊變態的留言 於 2021-8-9 11:53 AM 發表

如果2019年林鄭唔推修例,而係推動以上措施或者自黑暴後2020年打後嘅一系列政策措施,會否其中一樣都足夠引爆黑暴?
如果冇2019嘅黑暴,咁2020打後嘅措施係咪都可以順利通過?

如果今年先暴發黑暴,相對2019年,輿論上會否對中國更不利?

2019年同2021年比較,中國面對嘅輿論壓力邊一年更大?

本人認為黑暴係一個有組織有預謀嘅叛亂,修例只係提早引爆咗佢。從結果而論,我認為黑暴越早爆 ...
大家都係提出自己的觀點,你可以認同,也可以不認同
你要為林鄭護航我無意見
我不接受你的用語,何來"幼稚之極"
黑名單又多一位,拒絕同你再交流

引用:
原帖由 skinbanana 於 2021-8-9 04:10 PM 發表

師兄 係你唔明我講咩
你求嘅係眼不見為乾淨
問題係空位唔一定有能者居之 反而係啲高官安插啲刷鞋親信 而呢個就係現實 
的確係應該由高層開始大換血
刀闊斧咁斬人 啲位放返哂出嚟 
咁樣先叫有效
討論或辦論炒人或調職的話題
係我接著神兄的話,加以引伸
我並不是回應你在先
你睇唔明我講咩野,又要接著引我言回應
是你對我的看法有意見,我無需要明你講咩野
邏輯上,你要先明我講咩野,至有辦法討論落去
這是你的問題,還是我的問題?

你講我求既係眼不見為為乾淨,可見你理解全錯
香港公務員體制,特首到底有冇能力炒人?
如果可以炒,能炒到咩野層次的官員
與其擔心怕炒人會引起紛爭
我建議仲有個方法係調職
呢個方法係最容易辦到
我對台灣政治比較了解
舉個例你就明白
有個警政署長唔係咁聽話,台灣警政署長就等同香港警隊一哥
但係佢並冇犯大錯,只不過做事"被認為"有啲側側膞
行政院長點做?炒佢毫無理由
將佢調職,調去警察大學做校長
呢個係政治操作上,最低成本的解決方法
炒佢話晒係警隊一哥,係警隊咁多年多少有啲人脈
而且佢係以前不同政黨執政時升上黎
怕外界話,政治算帳
簡單講非常時期,一個相對重要職位
唔可以俾個唔做野或者搞破壞的人佔著
炒唔到人,先調走再講
如果咁都仲睇唔明
咁就算啦
大家毫無交集,無謂再爭論落去

引用:
原帖由 skinbanana 於 2021-8-9 06:39 PM 發表

問題係神兄炒人本來就係回我
我回埋呢句啦 用國安處做例子 你調走左骨王 下一個你確認係有心做或者做到野?
用權勢同利益去講 呢舊肥肉對自己條線有利 啲高官只會為自己利益去揀人
呢個就係商業上嘅agency problem
所以你講嘅係理論 但唔貼合實際情況
所以先需要大刀闊斧咁搞
個人愚見 係咁多
真的敗給你
林鄭做唔到野係事實
冇人確定下一任特首能否勝任
希望在明天,現任不能,寄望下一個
不是很正常的邏輯嗎?
你用國安署做例子
我都講過,首選最佳方案炒人
炒人一定是首選
問題係,我問你,點解唔炒,係不能或是不為?
特首權限
基本法有講,特首可依法定程序"任免"官員
即係話,特首有權炒人,但係法定程序是否相當複雜
所以歷任特首都不輕言動用呢個基本法賦予佢地的權力
我再三強調,你一直視而不見
炒人,炒人,炒人...好重要,又講三次
如果做唔到炒人,退而求其次調職
好過俾個廢人繼續留係一個重要位置

解釋到咁咩細都睇唔明?
我投降了

引用:
原帖由 上環 於 2021-8-15 03:07 PM 發表

@sclee1209

師兄去左邊,得閒番黎大家齊齊討下林鄭

你一個人玩會悶的,一班人先過引MA
其實林鄭要講的,我都講差唔多
所以四圍去,包括去影視娛樂區逛下發言
到而家我都認為,林鄭就剩下最後一場個人SHOW
就係佢口中的"假大空",任內最後一份施政報告
報告完,我估就係時候隨時走
之前推測李家超升官,好大機會係備案
如果佢提前走就馬上頂上做代理
補充一下我諗法
做官能力有幾強,反而唔係第一首要,而係心態
如果只係一心想著打份工,無驚無險做到退休
完全冇使命感,也不在乎自己是否歷史留名
咁不如俾佢早啲走,廢事阻住晒
香港再有其他大project,都要等換屆至可以做
剩底啲爛攤子,李家超幾個可以搞得惦
香港最大問題係政治架構,一國兩制下不倫不類
有啲似西方三權分立制,但係又三不像
特首並非政治人物,又不屬任何黨派
權力比港督時代弱左N倍
做個弱勢特首都算,上有阿爺下有反對派扯後腿
仲有建制派中有人各懷鬼胎
根本唔能夠搵個怕事的人黎做
最弊係連責任感都缺乏,一直覺得自己係打工仔
西方國家唔理總統制或內閣制
政黨政治,首相或總統任期滿落台前點都要拼到最後一刻
即使自己唔想歷史留名
基本上政黨道德責任,點都要為自己政黨繼續執政努力
或者為自己個接班人多做啲野,累積政治本錢
唔似得特首,落台就落台,拍下個屎忽就走人,咩野都可以唔駛理
所以作為最後一次畢業施政報告
中央點都俾機會佢last dance
之後就睇仲有冇任務交代,如果冇的話,應該隨時走得

引用:
原帖由 上環 於 2021-8-17 07:50 PM 發表

而家就係咯,以前未有國安法個陣,班法撚功真係打橫行架,重要日日唱衰共產黨
關於唱衰共產黨
其實回歸前鄧公的指示好清楚
一國兩制下香港,可以罵共產黨,可以罵中國
鄧公話共產黨係罵不倒的
但....不可以化作行動
早年司徒華,李漢奸班人仲知底線在哪裡
喊喊口號,上街遊行,呢個係可以允許
包括法L係主要觀光點擺當,只要冇行動
中央同特區政府都係隻眼開隻眼閉
九七前相信冇人預料到
之後網路發達,影響力會咁大
唔敢行動,但係可以經教育同網路播毒洗腦
我印象中班反對派什麼時候開始播港毒
查一下,好似係2007港大民調
戴妖正式將呢個議題用學術研究方式偷渡成功
其實當年冇人出黎制止?或公開批評這種民調唔可以做
港毒唔可以同不能拎黎做民調,一次都唔得
如同CY講過,日本侵華利大於弊?
呢啲咁既題目,絕對不能提出,因為會誤導大眾

我搵返出黎,雖然當年做出黎支持者佔少數,但係直接將毒搬上枱面
而且問啲題目及分析,充滿針對性同誘導性
有興趣可以入去睇下,所謂港大係點樣玩弄民調,問題係點樣問法
https://www.hkupop.hku.hk/chinese/release/release529.html

引用:
原帖由 jcfordiscuss 於 2021-8-17 10:33 PM 發表

,“可以罵共產黨,可以罵中國” - 師兄, 當我發up風 : 對, 可以罵, 但如果是公開作出不實言論, 如活摘器官等, 可唔可以有個好似 citizens arrest 咁告佢地誹謗?或告佢地作出不實言論有意誤導以致精神受損?
香港並沒有造謠或假新聞的相關法令可以對付
冇錯可以告誹謗,但係罪成機率有多高?
新聞自由,言論自由,你認為法官會點判?
仲有個問題,邊個做代表去告?
如活摘器官,叫江澤民委託香港律師入稟法院?
本來基本法二十三條,一回歸就應該立法
可惜歷任特首膽小如鼠,避事同埋遇反抗就退縮
冇做相關立法就算
連公開出黎譴責都唔見
造謠講成言論自由或新聞自由
特區政府好似鬼上身咁,一遇到俾人講打壓言論自由
自我縮沙
我認為連六四晚會早就應該禁止
除非支聯會肯公開承認錯誤,多年來傳假資訊
不過算啦.....所有要鬧的都過去了
有左國安法後,大家都收斂左
未來就等二十三條立法,更細更精準的法例出黎
有法源依據,特區政府想避事都唔得

引用:
原帖由 jcfordiscuss 於 2021-8-17 11:52 PM 發表

“有法源依據,特區政府想避事都唔得”  希望係喇! 不過, 雖然宜家唔係樣樣都有法源依據 但好多特區政府可以做, 應該做, 亦有法源依據, 都唔見有做. 希望我咁講唔係過於理想化喇.
並非理唔理想問題
國安法通過後
逼到唔願做既林鄭政府都要做野
毒果,教協,港大學生會,禁止起底
政府唔主動做,市民都可以去檢舉
有法源依據幾咁重要

引用:
原帖由 jcfordiscuss 於 2021-8-18 12:49 AM 發表

哈哈哈, 咁23條呢? 唔係有法源, 應做, 可做?
23條是大原則,並沒有施行細則
而23條冇講明特區政府要多久完成立法
意思係呢個基本法原則並冇時效規範
從第一任首特開始就唔敢碰
但係從冇講過"唔做"
而立法屬於立法會權責
特首為行政首長自然會可以側側肩
所以港版國安法至會寫得咁鉅細靡遺

第二十三條 香港特別行政區應自行立法禁止任何叛國、分裂國家、煽動叛亂、顛覆中央人民政府及竊取國家機密的行為,禁止外國的政治性組織或團體在香港特別行政區進行政治活動,禁止香港特別行政區的政治性組織或團體與外國的政治性組織或團體建立聯絡。

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2021-8-18 07:18 AM 發表

23條响整頓法院前,就不應做
因為23條係本地立法,解釋權在法院,現時法院狀況,根本不可能將疑人定罪
就算證據幾充分,根本過不了陪審團一關,加上由外國法官審理,變成定罪機會接近0

連國安法一句口號都可以嘈十日,更何況用普通法寫的23條?現時情況立的23條就同廢紙無分別

要改就應該直接改國安法,先至夠阻嚇力
兩回事
冇法源,黃人黃媒繼續造謠同播毒
有法源至少可以檢控
法院點判係另一回事
至少成為被告上庭
如果只係造謠者,被檢舉出庭
除非條友唔正常,唔會每次都遇到黃法官
台灣政府就係用呢招,都唔知幾好用
有條好輕罪叫"社會秩序維護法"
造遙同散假消息,會被檢控
但係定罪後都係罰錢,唔會坐監
就算情節嚴重,都係判緩刑
甚至最近疫情下,好多網民發消息被移送法辦
最後都判無罪
但係好人好者,等開庭,等上庭,見法官
問被告認唔認罪,唔認...押後再審
走過程序...最後判無罪,都夠麻煩
有冇阻嚇作用? 答案是肯定的
只要有人怕就有用
好過咩野都唔做

引用:
原帖由 上環 於 2021-8-17 10:18 PM 發表

你唔講真係唔知原來鄧公講過呢d,唔怪得班法撚日日鬧共產黨都無人郁佢
搵返鄧小平當年講關於鬧共產黨內容....
鄧公應該冇想到,黑暴之亂台灣有份支持,出錢出力

鄧小平論述香港一國兩制

《鄧小平文選》第三卷
一九九七年以後,台灣在香港的機構仍然可以存在,他們可以宣傳“三民主義”,也可以罵共產黨,我們不怕他們罵,共產黨是罵不倒的。但是在行動上要注意不能在香港制造混亂,不能搞“兩個中國”。他們都是中國人,我們相信,他們會站在我們民族的立場,維護民族的大局,民族的尊嚴。在這樣的基礎上,進行他們的活動,進行他們的宣傳,在香港這種情況下是允許的。
.....
有些事情,比如一九九七年后香港有人罵中國共產黨,罵中國,我們還是允許他罵,但是如果變成行動,要把香港變成一個在“民主”的幌子下反對大陸的基地,怎麼辦?那就非干預不行。干預首先是香港行政機構要干預,並不一定要大陸的駐軍出動。隻有發生動亂、大動亂,駐軍才會出動。但是總得干預嘛!
http://opinion.people.com.cn/BIG5/n/2014/1007/c1003-25783522.html

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2021-8-18 12:49 PM 發表

依家刑事罪行條例一樣有叛逆罪同煽惑罪,洩密有官方保密條例,勾結政治組織有社團條例,要告一樣可以告

但係全用本地立法,告不告律政司決定,就算警察拉到人,有晒證據,律政司都可以決定唔告,因為告與不告律政司說了算,警察不能過問

別忘記律政司,街外律師與法官全部係同一個利益集團,响中央未能奪回司法權之前,搞23係無用
觀點角度唔同
有用冇用,冇做就一定冇用
大家冇交集,唔想再爭論落去

引用:
原帖由 上環 於 2021-8-18 02:38 PM 發表

而家亞爺一個國安法掟落黎,班廢官想hea都唔得啦
收到....一早知道佢係咁既性格

不過,講開又開
係一間私人公司上班
自己做好自己本份,老闆交代的事做好
點理得其他部門點做
唔通可以同老闆講,我做都冇用,其他人唔郁我冇計
先做左自己要做的事,再來講其他
這是立身處世,不管在官門或在民間的基本常識
我記得林鄭錄音外流,佢講左好多方法
每一個方法都話唔work,自己搵埋藉口
其中話一下拉左咁多人,司法有排都消化唔到
林鄭話"想過"學英國幾年前發生爆動
成立特別法庭,加班開通霄審理,即審即判
佢話"怕"反彈喎,所以認為行唔通
真係要講粗口D...,事態嚴重邊理得咁多
好過坐係度等運到咩野都唔做

幾日前係YT睇到澳門特首賀一誠一啲應對
人地就夠高杆
之前咪有報導澳門立法會選舉委員會DQ民主黨人參選資格
記者想要挖坑俾佢跳,問係咪鬧政府就唔做得立法會議員
賀一誠回應話,自己做左十年立法會議員
坐係下面個位成日鬧政府,有咩野關係?
而且呢個係立法會選委員權責,完全唔關特首事,只有尊重佢地決定
之前有反對派問佢,澳門普選幾時至有,有冇推動或進程如何?
賀特首幾句話搞惦,普選呢類政改方案係中央決定
特區係被動,中央目前冇規劃
呢個係中央的事,特區管唔到...答完
佢都廢事講咁多廢話

引用:
原帖由 hkchina2021 於 2021-8-18 03:38 PM 發表

私人公司賺蝕老闆自己咩,打工嘅除非份糧好差,一定交足自己功課先。

政府食阿公,正所謂關佢鬼事。最緊要唔得罪權貴,唔得罪傳媒,照 hea 照出糧,照炒樓。

開開心心上班來,平平安安下班去
問題係,做到地方首長以及司長級官員
仲覺得自己有基層公務員心態
等出糧等退休
咁就死得啦

今日算多人討論單新聞
就係隻大曱甴篤灰
一早就估到
死蠢偷渡走唔甩,仲落係阿爺手上
睇佢個款一定會出賣手足
肥佬衰就衰在,俾啲咁既細路知道太多
而家一穫炒起