• 瀏覽: 330,391
  • 回覆: 4,284
  • 追帖: 23
引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2021-8-8 01:04 PM 發表

香港有一半以上家庭有物業的。

曹得最大聲的,
是一班負資產小業主。
當然,其他冇負資產的及地產商都乘機加入啦。
這你錯了,如我家早期買入,樓價跌多少,根本對我們沒有影響

當時是泛民主派同政府內部搞事

熱賣及精選
引用:
原帖由 KG123456 於 2021-8-8 01:11 PM 發表

這你錯了,如我家早期買入,樓價跌多少,根本對我們沒有影響

當時是泛民主派同政府內部搞事
揾一兩個代表,
然後放大,吹噓成是全部,
是泛民一貫手法。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2021-8-8 12:55 PM 發表

香港人自己申請唔要85000的,
可以怪誰。
劏房,籠屋,【自古】就有的,不是曾年代才怪。
就算早期英國人【恩賜】的徒置區,亦唔見得有幾好。
你不能混淆視聽。
籠屋主要係獨居人士居住,當時的港英政府亦有定下時限取締,用了幾年亦解決了。
徙置區係過渡性房屋,主要安置木屋區遷拆及火災影響居民,一般三兩年都可以上公屋。

引用:
原帖由 Wilsonnkl 於 2021-8-8 01:15 PM 發表

你不能混淆視聽。
籠屋主要係獨居人士居住,當時的港英政府亦有定下時限取締,用了幾年亦解決了。
徙置區係過渡性房屋,主要安置木屋區遷拆及火災影響居民,一般三兩年都可以上公屋。

籠屋從未消失過播。
七層高的徒置區就是早期公屋,
到九十年代才完全消失播。
就算以前的兩層高的臨時房屋區,都臨左十九幾年播。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2021-8-8 01:14 PM 發表

揾一兩個代表,
然後放大,吹噓成是全部,
是泛民一貫手法。
高地價是港英政府的政策

90初樓價大升時,我都開心,因家裡有樓,但算一下樓價再大升,我如要買樓或換就要付出很多

也明白英國人為何要推高樓價,他們帶不走土地,但可帶走金錢

這一政策我想不到一直在港英遺逆中施政

中央現在也睇到香港的民生問題所在

引用:
原帖由 KG123456 於 2021-8-8 01:28 PM 發表

高地價是港英政府的政策

90初樓價大升時,我都開心,因家裡有樓,但算一下樓價再大升,我如要買樓或換就要付出很多

也明白英國人為何要推高樓價,他們帶不走土地,但可帶走金錢

這一政策我想不到一直在港英遺逆中施政

中央現在也睇到香港的民生問題所在
大量工程指定用英國公司,英國貨,英國工程師,也帶走大量金錢。

董生曾經想不過份依賴地產,結果...........

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2021-8-8 01:21 PM 發表

籠屋從未消失過播。
七層高的徒置區就是早期公屋,
到九十年代才完全消失播。
就算以前的兩層高的臨時房屋區,都臨左十九幾年播。
政府在1994年制定「床位寓所條例」,要求籠屋經營者申請牌照,立法管制籠屋去改善防火、安全及衛生措施,迫令不合規定的籠屋關閉或改善環境,同時政府亦興建了近千宿位的單身人士宿舍安置籠屋居民。90年代初的全盛時期,當時全港共有近150間籠屋,籠屋持牌數目由100多間銳減至約36間。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2021-8-8 01:11 PM 發表

所以話,
外國勢力根本是一早及長期滲透在香港。
這句最真。
方方面面都被佢地撕開。
就算到而家2021,呢d“希望香港社會撕裂嘅勢力依然存在”。敵人就係希望我地分裂內鬥,佢地先有機乘虛而入。
希望香港的下一位會睇通呢點。

引用:
原帖由 KG123456 於 2021-8-7 07:55 PM 發表

這是中央大意,也是當時中央人事變更,重心在內地反貪改革,對香港放從(其實是對美國的妥協)

黑暴能成事同放大,則同港府的無能同變向助火,有很大關係
港府唔止無能咁簡單,係直頭配合

引用:
原帖由 @海東青 於 2021-8-7 07:57 PM 發表

中央是沒料到警隊竟然可以被包圍群毆而龜縮走頭…
當時嗰畫面真係丟盡香港警隊嘅架,成為全世界同行嘅笑柄!!

引用:
原帖由 Wilsonnkl 於 2021-8-8 12:59 PM 發表

當時最想推倒八萬五是什麼人?
肯定不是普羅小市民,都是背後的地產財團,業主及既得利益者。
呢度都有位師兄曾講過8vs2理論

我諗極都唔明,點解有些正在輪候緊公屋的人士,都會上街遊行反八萬五

之前反東北收地起樓的,原來都有些輪緊公屋.…

引用:
原帖由 百厭超人 於 2021-8-8 03:14 PM 發表

當時嗰畫面真係丟盡香港警隊嘅架,成為全世界同行嘅笑柄!!
另一個震撼畫面,係環時記者係機場俾暴徒綁住
佢叫出,我支持香港警察,你地可以打我
呢個畫面傳回內地
大陸網民義憤填膺
佢地問點解一個中國特別行政區地方政府
可以無法無天到咁既地步,公然禁止人身自由方式毆打中國記者
香港政府班飯桶在哪裡?
北京高層睇到呢一幕有何感想?
阿爺咁都忍得到,冇動一兵一卒,以及頒布緊急狀態
用全國法令介入處理
一直沉住氣,等港版國安法出台,至要班人找數
我相信呢鋪阿爺不會再讓香港民生問題繼續爛下去

引用:
原帖由 WOLVESNOTFAR 於 2021-8-8 03:28 PM 發表

呢度都有位師兄曾講過8vs2理論

我諗極都唔明,點解有些正在輪候緊公屋的人士,都會上街遊行反八萬五

之前反東北收地起樓的,原來都有些輪緊公屋.…
收錢囉,即收現金不知幾好
重點係邊個比錢啫

引用:
原帖由 jcfordiscuss 於 2021-8-7 08:32 PM 發表

超人兄,謝謝,我還以為今次奧運會看到你代表香港出賽單車。我尊重你不同意我的理論,我很久沒有在香港生活,只能用早幾十年旳理解去想,我只是覺得如果香港經濟倒退去70年代,當時雲吞面大約5蚊碗,即表示一般民生回復基本平淡,而內地經濟特飛猛進,內地人在香港扮演當時洋人的角色,以大部份香港人的本性,一定會變得更為愛國。
呵呵!估唔到師兄仲百厭過我,你有見過一個登六嘅人可以做單車運動員?
外賣運送員就得!

引用:
原帖由 finalsm 於 2021-8-7 09:10 PM 發表

她一定不是英雄。但佢在任中引起嘅“社會事件”打破多年香港政制及社會反中嘅惡意漏洞。比中央名正言順出手嘅機會。
當然作為地區首長,她有很多很多不足。就連簡單的“結束一黨專政”,她也不敢批評制止,可見她的政治意識非常低。對國家及對黨嘅認知,我想她還是小學生資格。
但她必是一位“務實幹練的政務官”,以上不細說。
而下一任是“誰”,就算係中央空降,真的不太重要。
重要的是,各香港資本 ...
好肯定話俾你聲,仲未瞓醒,媽媽奶就係一例!

上次嘅公關災難教訓都未能夠令佢哋醒,今次又出文公開將業績下降嘅原因怪罪於國內消費者!

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]