• 瀏覽: 256,023
  • 回覆: 3,947
  • 追帖: 20
引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-9-18 07:16 PM 發表

我睇法係,唔理真實狀況,係咪你講的情況
就算有同阿爺報備,話自己談話錄音外流
最緊要係阿爺點睇
有冇搞錯,咁大件事錄晒音,仲俾外國媒體先拎到?
尤其係爆料中央唔會出老解同武警
如果中央有指示過,佢知情爆左出黎
又如果中央冇講過,係佢自己覺得唔會
上述兩種可能性,任選其一
點都算係擺中央上枱
無錯,擺中央上台係結論。亦切合其陰陰濕濕嘅型像。

熱賣及精選
引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2021-9-18 06:41 PM 發表

黃色陪審團不可能容許兇手罪名成立的
本身呢單新聞就係有問題,掟死人的理應只係一個兇手,但而家告二個人,咁邊個先係兇手?

而家重係告謀殺,呢d案唔媽虎得,所以都預左疑點利益歸於被告,謀殺唔會告得入,但改誤殺機會就大d

我好想知邊個比記恊呢個組織成立

https://www.youtube.com/watch?v=Nu69g7pv8Dg

引用:
原帖由 hkchina2021 於 2021-9-18 08:18 PM 發表

無錯,擺中央上台係結論。亦切合其陰陰濕濕嘅型像。
我有個再大膽啲既假設
林鄭同反對派同黎智英其實係同夥。。。。。。

引用:
原帖由 鵰你老美 於 2021-9-18 10:50 PM 發表

我有個再大膽啲既假設
林鄭同反對派同黎智英其實係同夥。。。。。。
結論唔敢講,但根據果報之前點對梁特首及家人,而又點優待林某一家,相信一定不是仇人。

引用:
原帖由 hkchina2021 於 2021-9-18 11:54 PM 發表

結論唔敢講,但根據果報之前點對梁特首及家人,而又點優待林某一家,相信一定不是仇人。
我都比較鐘意大膽推論
我認為唔會係同夥咁嚴重
身為CY之下的政務司長,佢做事或不做事,直接報告的人就係CY
如果隔左幾級,CY唔知就可以講得過去
一個同漢奸班人係同黨,咁多年CY完全察覺唔到?講唔過去
就好似新加坡廉政制度,比香港更嚴
佢地有連坐法,意思係有某公務員貪污,身邊直屬下一級或上一級
冇可能唔知? 如果唔一早檢舉都要負連坐責任
特首咁大官位,冇可能變裝一個人去同同黨密會
又冇可能用一般通訊方式連絡,怕俾人發現
除非好似希拉里呢個活在上古時代的女人
以為電郵好安全,拎公家電郵做私人野
另一理由係,國安法出台後
佢一定擔心肥黎同毒果萬一被人搜到有啲啲蛛絲馬跡,彼此有連繫
唔知大家有冇睇過一單台灣報導
佔中前肥黎係台灣搵民進黨元老之一的施明德教路
因為佢地街頭運動起家,又發起過紅衫軍對抗陳水扁
施明德幾個人受邀到肥黎係台灣住所
據講要先收晒的手機,嚴禁錄音,講完就散
後來肥佬電腦被駭,有當時談話內容,原來肥佬偷錄唔出聲
施明德等人知道鬧肥佬"狗改不了吃屎"
所以如果真係同黨,肥黎度有搵到證明同夥連繫
咁女神就大大獲,所以一定想盡方法協助肥佬著草
唔通唔擔心肥佬會爆埋佢出黎?
我結論係,佢身為前英國遺臣
舊體制過渡,頭腦冇跟住前進,仍然係習慣"避事"
冇大佬係上面指示,係唔敢做事
加上俾英國人調教太耐時間
崇洋媚外慣左心態上未必一定心悅誠服共產黨領導
內心傾向同情黃人,都有可能
再講,我地都睇得出呢個女人唔打得
唔通班漢奸睇唔出咩
只要佢在位,就有機會,結果咪等到修例咁好機會
毒果對佢出手輕,都好合理

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-9-19 12:47 AM 發表

我都比較鐘意大膽推論
我認為唔會係同夥咁嚴重
身為CY之下的政務司長,佢做事或不做事,直接報告的人就係CY
如果隔左幾級,CY唔知就可以講得過去
一個同漢奸班人係同黨,咁多年CY完全察覺唔到?講唔過去
就好似新加坡廉政制度,比香港更嚴
佢地有連坐法,意思係有某公務員貪污,身邊直屬下一級或上一級
冇可能唔知? 如果唔一早檢舉都要負連坐責任
特首咁大官位,冇可能 ...
非常合理的推論。

賬面勾結如您所講可能性不大,眉來眼去,互相利用,互動交流應該會有

咁簡單,即係証明左唔做野班友係黃人自己友咯

https://www.youtube.com/watch?v=3fgqgHP1vt8

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2021-9-18 06:41 PM 發表

黃色陪審團不可能容許兇手罪名成立的
所以我認為陪審團係最白痴嘅制度,最嚴重罪行就搵幾條對法律毫無認識嘅人去裁決有冇罪,既然判決可以咁兒戲,使條鏈搵受過法律訓練嘅法官去審案。

引用:
原帖由 大橋上一人 於 2021-9-19 04:36 PM 發表

所以我認為陪審團係最白痴嘅制度,最嚴重罪行就搵幾條對法律毫無認識嘅人去裁決有冇罪,既然判決可以咁兒戲,使條鏈搵受過法律訓練嘅法官去審案。
係咪又係英國佬留低落黎的律法?

引用:
原帖由 上環 於 2021-9-19 04:50 PM 發表

係咪又係英國佬留低落黎的律法?
陪審團制度主要係普通法國家採用。

引用:
原帖由 hkchina2021 於 2021-9-18 11:54 PM 發表

兄弟爬山,各自努力

相由心生呢句說話一向都好岩,我一直都覺得柒婆眼神好陰濕

話說今天聽到母親和我談到 她早前聽到很久前移民美國的朋友的電話

美國的治安.....真的是最差勁的狀態了
雖說不知是那個省份 但那邊的治安已經是「可以為了數元就可以開打」的狀態了

據說那朋友已經不想出門 甚至是想逆移民回去了.......

老實說我一直對網上那些美國的狀況描寫持有一種保留態度 但經過這次後 美國真的已經是「金玉其外 敗絮其中」了......

P.S 雖說我母親是看了毒果很久 但至少還算是很理性的那種 (就是不喜歡中國政治.....)

引用:
原帖由 tamama衝擊波 於 2021-9-19 06:37 PM 發表

兄弟爬山,各自努力

相由心生呢句說話一向都好岩,我一直都覺得柒婆眼神好陰濕
睇人,相由心生真係9成9中。一係雙眼,一係睇咀,再加條眉同下巴。不至於百中百準,但真係有根據

引用:
原帖由 chungkingpun 於 2021-9-19 07:36 PM 發表

話說今天聽到母親和我談到 她早前聽到很久前移民美國的朋友的電話

美國的治安.....真的是最差勁的狀態了
雖說不知是那個省份 但那邊的治安已經是「可以為了數元就可以開打」的狀態了

據說那朋友已經不想出門 甚至是想逆移民回去了.......

老實說我一直對網上那些美國的狀況描寫持有一種保留態度 但經過這次後 美國真的已經是「金玉 ...
伯友可以理性已經好好啦。曹操都有知心友,關公亦有對頭人。唔破壞先係最重要 。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]