• 瀏覽: 146,636
  • 回覆: 2,871
  • 追帖: 18
引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-9-15 12:26 AM 發表

問題係香港制度行政主導
政府唔交代點解會出啲咁離譜錯
大家係冇符
通常外國,議員可以要求首長到立法機構做專案報告
點解會發生咁既事,邊啲人要負責,要追究到底
其實建制派想要做野,身為監督政府的議員
無道理唔可以要求特首交代清楚
最後邊個睇完成果批准出街
或者負責最高主管,懶L到睇都冇睇過,就俾佢出街
特首辦話道歉就算,從唔諗下個體制有問題,亦唔敢修改😠

熱賣及精選
引用:
原帖由 上環 於 2021-9-15 12:52 AM 發表

大家仲記得,美國班特朗普粉衝國會
除左拉人,之後國會自己開聽證會要追究責任
連受傷警察都去出席講返當時發生的事
香港基本上係冇任何責任體制
黑暴之亂咁大穫,如果發生係外國
立法會聽證會開都開唔完
一個一個政府部門捉去開
好似食環,律政...一定俾議員丙到似豬頭
香港冇一個體制可以追研任何責任
當時反對派反過來仲要成立獨立調查去追究警隊
大家睇下當年六四事件
北京市長陳希同都要寫份報告去交代清楚
究責究到總書記都要下台
香港政府從來都唔需要做呢樣野

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-9-14 11:50 發表

師兄誤解我意思
陳同佳自首係差唔多前年10月分的事
個時黑暴早已橫行
黑暴係肥佬黎集團策劃
台灣民進黨係機會主義,借黑暴借陳同佳黎政治操作
簡單講,台灣係從中抽水,背後配合肥佬集團
提供金援同裝備
台灣介入係後期的事
台灣人有句話,一不小心"路上撿到槍"
意思係個天都幫你,可能打唔過對手
無厘頭行運,行行下街都執到把槍
民進黨完全冇料想到反送中會成為佢地選舉成功關鍵
所 ...
因為法例寫明不可以與中華人民共和國訂立司法互助協議

香港同台灣搞司法互助,係違反一個中國原則

台灣堅持傾,即係要香港承認台灣並非中國的一部分

香港真係同台灣傾,咁就中左計,變相承認台獨所以先要修例,刪去禁止與中華人民共和國訂立協議的條文

但係其實本身呢條條例與基本法中央與地方的關係有抵觸,人大都可以將該條文廢除

引用:
原帖由 上環 於 2021-9-14 11:36 PM 發表

所以而家咪明建忠,笑恥呢D官點解咁廢咯
我重點想表達,
一些廢既制度,
一些潛規則,
其實由來已久,
只是港英時期,
冇人出聲冇人投訴而已。

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2021-9-15 07:04 AM 發表

因為法例寫明不可以與中華人民共和國訂立司法互助協議

香港同台灣搞司法互助,係違反一個中國原則

台灣堅持傾,即係要香港承認台灣並非中國的一部分

香港真係同台灣傾,咁就中左計,變相承認台獨所以先要修例,刪去禁止與中華人民共和國訂立協議的條文

但係其實本身呢條條例與基本法中央與地方的關係有抵觸,人大都可以將該條文廢除
你講呢個論點,我好清楚
問題係民進黨食定香港政府唔會派官員傾
簡單講,陳同佳案中央到港府毫無辧法招架
任由民進黨政治上予取予求
林鄭做唔到的理由藉口我都聽到煩
事實上,人地就係利用到極致
一年前地方選舉輸到甩褲
一年後靠陳同佳案敗部復活
菜菜子仲成為台灣史上得票最高候選人
民進黨仲一舉成為立法院多數
唔感謝林鄭,感謝邊個?

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-9-15 10:17 AM 發表

你講呢個論點,我好清楚
問題係民進黨食定香港政府唔會派官員傾
簡單講,陳同佳案中央到港府毫無辧法招架
任由民進黨政治上予取予求
林鄭做唔到的理由藉口我都聽到煩
事實上,人地就係利用到極致
一年前地方選舉輸到甩褲
一年後靠陳同佳案敗部復活
菜菜子仲成為台灣史上得票最高候選人
民進黨仲一舉成為立法院多數
唔感謝林鄭,感謝邊個?
所以邏輯係支持林鄭=支持民進黨
幫林鄭宣傳做勢既人後面有台獨金主俾錢

引用:
原帖由 上環 於 2021-9-15 12:52 AM 發表

某人仲話佢帶頭搞下屆全運會
國家名都打錯會放心俾佢搞?

引用:
原帖由 鵰你老美 於 2021-9-15 11:13 AM 發表

某人仲話佢帶頭搞下屆全運會
國家名都打錯會放心俾佢搞?
下一屆都唔關佢事,所以佢會話關人忍事

引用:
原帖由 上環 於 2021-9-15 12:38 PM 發表

下一屆都唔關佢事,所以佢會話關人忍事
女神又掘坑成功,終于俾阿爺知道成個政府都係黃。

引用:
原帖由 alipaopao 於 2021-9-15 12:42 PM 發表

女神又掘坑成功,終于俾阿爺知道成個政府都係黃。
可以咁睇,黃係正常的,成個公務員體制,根本就出晒問題,但比如特首要而家修正番的話

係成個體制入面,必定明反暗反,因為一重新改革公務員體制的話,入面一定大亂

所以而家係入面做得好地地的一班黃官,為左自身利益,佢地唔會想改革

而唯一可以改革到的亦只有中央落命令先有可能全面改革,否則的話,唔可能成功

當然呢個只係空談,因為要全面改革牽涉太多問題,就等於女神講,容易做早就做左!

引用:
原帖由 上環 於 2021-9-15 12:54 PM 發表

可以咁睇,黃係正常的,成個公務員體制,根本就出晒問題,但比如特首要而家修正番的話

係成個體制入面,必定明反暗反,因為一重新改革公務員體制的話,入面一定大亂

所以而家係入面做得好地地的一班黃官,為左自身利益,佢地唔會想改革

而唯一可以改革到的亦只有中央落命令先有可能全面改革,否則的話,唔可能成功

當然呢個只係空談,因為要全面改革牽涉太多問題,就等於女神講,容易做早就做左!
唔好話黃藍,叻或廢。
就講文字。
明明大家都是中國人/香港人,傾果陣都係講廣東話,但一去到文件,書信,電郵住來,都是以英文為主,中文為副。
淨係呢樣,到依家都未改變。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2021-9-15 01:50 PM 發表

唔好話黃藍,叻或廢。
就講文字。
明明大家都是中國人/香港人,傾果陣都係講廣東話,但一去到文件,書信,電郵住來,都是以英文為主,中文為副。
淨係呢樣,到依家都未改變。
係某D香港人黎講,佢地認為佢地的母語係英文,呢個又係要時間黎改變

引用:
原帖由 上環 於 2021-9-15 12:54 PM 發表

我用人性角度去理解
公務員心態
點解要申請公職?
因為金飯碗,冇咁易炒友,正路無驚無險做到退休
呢類人就係希望安定至食公家飯
所以我認為公務員內,黃的比例係佔少數
正常人都識諗
公務員支持攬炒?個腦裝左屎?
香港冧檔,公務員仲有長糧食?
除左少數黃公務員,大家心態同林鄭一樣,兩個字"避事"
林鄭之前點解釋CY提出郊野公園外圍起公屋計劃
佢話政府內部有人反對,所以做唔到
林鄭態度係,有人話唔得,咁咪唔做囉,省水省力省時間
如果今日有個強勢特首,開會討論時有人反對
OK 邊個反對就馬上調職,換個支持的人去接佢個職位
炒唔到,調佢老味應該可以吧
只要特首不避事,強勢一啲,下面啲至會知驚去做事
既然特首都唔想做,下面啲人個個懶蛇蛇
遇難做的事必反,反正特首知道有人反就放棄
唔駛做喎,公家飯幾好混

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-9-15 02:13 PM 發表

我用人性角度去理解
公務員心態
點解要申請公職?
正常人都識諗
...
又唔係全部的,
好多方案都俾垃圾耳猿反對左,
都未有機會去到做果班人度。

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-9-15 02:13 PM 發表

我用人性角度去理解
公務員心態
點解要申請公職?
正常人都識諗
...
你無講錯,其實國安法已定,理論上好多野易執行左,只係我地的女神,佢根本就唔想改變

所以先會有佢的金句,容易做就做左,其實而家佢地內部有人唔願做的,真係可以調走佢

只不過林鄭只係等夠期收工就算,重點會諗做得罪咁多人既野

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]