• 瀏覽: 332,233
  • 回覆: 4,284
  • 追帖: 23
7草船借箭
孫劉聯軍和曹操在赤壁對峙。周瑜嫉妒諸葛亮的才智。想除掉諸葛亮,於是刁難諸葛亮要他在十日之內造十萬支箭。諸葛亮料定過幾天有大霧,於是便答應,而且期限還自己減少到三天。周瑜認為諸葛亮是自尋死路。一天兩天過去了,諸葛亮都沒動靜。到了第三天夜裏。諸葛亮向魯肅借了一些船隻船上放滿草人,一字排開向曹操營寨駛去。江面上霧很大,曹操不清楚敵軍虛實。於是叫將士瘋狂放箭。箭射滿了草船。諸葛亮滿載而歸!!

呢段可以引用1209師兄的理據,以力打力

我記得台灣幾乎每次大選,民進黨都會精心設計一啲陷阱
陳水扁兩粒子彈係最經典
最絕係大家都知道係假,咁唔合理都得
但係就冇辦法搵到直接證據翻案
之後有一次大選,韓國女團成員台灣妹周子瑜道歉事件
連大陸網民都覺得奇怪,佢係個人網站放張相
身邊有好幾支青天白日旗,其實張相放左有段時間
有個係大陸發展台灣藝人係選舉前檢舉周子瑜台毒
就係投票前夕,周子瑜拍左段片公開道歉,佢當時只有十五歲
台灣內部熱血沸騰,國民黨唔知點算進退兩難
連藍營支持者都唔諒解國民黨,中華民國旗都要道歉
民進黨一句口號台灣女兒受辱,國民黨完全束手無策
有人認為個女藝人家人可能同民進黨有關
故意要佢係選前出黎道歉製造糾紛
韓國經紀公司講,因為女成員未成年,冇家長同意,唔可能叫佢拍片道歉
民進黨係選舉專家,機會主義者
只要一搵到可以操作的議題,就馬上運用
我之前係另一篇有講過,從時程黎睇
陳同佳案理論上係香港大遊行之後
民進黨覺得機不可失,甚至可能有份參與佢提出自首呢場大戲

熱賣及精選
引用:
原帖由 上環 於 2021-9-14 11:15 AM 發表

聽你咁講即係話台灣挖呢個坑比林鄭,之後再坑埋亞爺

再之後就引發埋黑暴事件,而家坑埋美國,一連串連鎖反應  

一個字,坑

補充下先,我唔係唔信啊,只係覺得呢個陰謀論引發左好多估計唔到事件出黎,難攪啦

真真正正的歷史無如果
師兄誤解我意思
陳同佳自首係差唔多前年10月分的事
個時黑暴早已橫行
黑暴係肥佬黎集團策劃
台灣民進黨係機會主義,借黑暴借陳同佳黎政治操作
簡單講,台灣係從中抽水,背後配合肥佬集團
提供金援同裝備
台灣介入係後期的事
台灣人有句話,一不小心"路上撿到槍"
意思係個天都幫你,可能打唔過對手
無厘頭行運,行行下街都執到把槍
民進黨完全冇料想到反送中會成為佢地選舉成功關鍵
所以佢地一開始係認同修例
係後黎大遊行之後,發覺好似有得玩喎,至轉軚
呢單case當時就同其他師兄熱烈討論過
港台兩地報導我查過唔少資料
台灣堅持係要政府對政府司法互助方式至肯收人
唔准陳同佳用簽證方式入境,理由係佢係通緝犯
有記者問林鄭,到底有冇同台灣政府溝通
林鄭講法係有透過唔同管道交涉,但係冇下文
港台兩方都指責對方愛理不理的態度
所以問題出係邊度?
林鄭點解唔派保安局高層同台灣官方傾,你地想點互助法?
個女人堅持冇法源,做唔到
我都講左走入稟法庭呢條路,係OK
對林鄭黎講,冇法依據唔做最大,其他野佢都懶得諗
對台灣黎講,送唔送陳同佳去受審
台灣都冇損失,一切都推俾香港政府
假設事成,最後陳同佳反悔而破局
邊個責任大啲?
又假設陳同佳真心要自首
一切如台灣所願攞足面子下,人到台灣受審
又表示台灣政府大勝利
我認為台灣係陳同佳案中,人去唔去到台灣受審
民進黨的操作幾乎是贏硬
最主要死者係香港人
台灣普遍老百姓根本唔關心兇手係咪逍遙法外

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-9-14 11:50 AM 發表

師兄誤解我意思
陳同佳自首係差唔多前年10月分的事
個時黑暴早已橫行
黑暴係肥佬黎集團策劃
台灣民進黨係機會主義,借黑暴借陳同佳黎政治操作
簡單講,台灣係從中抽水,背後配合肥佬集團
提供金援同裝備
台灣介入係後期的事
台灣人有句話,一不小心"路上撿到槍"
意思係個天都幫你,可能打唔過對手
無厘頭行運,行行下街都執到把槍
民進黨完全冇料想到反送中會成為佢地選舉成功關鍵
所 ...
明白,只係先後次序問題,即係話台灣睇準呢個時機黎借東風,完成英文連任

引用:
原帖由 上環 於 2021-9-14 11:59 AM 發表

明白,只係先後次序問題,即係話台灣睇準呢個時機黎借東風,完成英文連任
其實現在大家最擔心的,中美台開戰危機
主要係拜登呢個老胡塗,會誤判形勢
阿富汗撤軍搞到亂七八糟就知拜登幾咁失敗
而家回頭去搞中國打台灣牌
只要一打錯牌,就一發不可收拾
一方面同習近平通話,話唔想發生衝突
電話講完後,就有軍艦去同日本自衛隊會合演習
之後要求台灣外交部長同國安秘書長到華府會談
又放風要改名台灣代表處
一直玩兩手策略
唔知阿爺會忍到幾時
官媒環時講左,如果美國真係玩咁大幫台灣改名
呢穫打硬

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-9-14 12:24 PM 發表

其實現在大家最擔心的,中美台開戰危機
主要係拜登呢個老胡塗,會誤判形勢
阿富汗撤軍搞到亂七八糟就知拜登幾咁失敗
而家回頭去搞中國打台灣牌
只要一打錯牌,就一發不可收拾
一方面同習近平通話,話唔想發生衝突
電話講完後,就有軍艦去同日本自衛隊會合演習
之後要求台灣外交部長同國安秘書長到華府會談
又放風要改名台灣代表處
一直玩兩手策略
唔知阿爺會忍到幾時
官媒環時講左,如果美國 ...
拜登去搵習大傾計,習大唔理佢MA,佢咪又打台灣牌咯,老美呢次又屈台灣買戰機添啦

都係個句,睇下亞爺點拆

引用:
原帖由 上環 於 2021-9-14 12:38 PM 發表

拜登去搵習大傾計,習大唔理佢MA,佢咪又打台灣牌咯,老美呢次又屈台灣買戰機添啦

都係個句,睇下亞爺點拆
台灣問題一直擺上枱
唔只有美國,其他國家連立陶宛咁細國家都照玩
日本更不在話下
中國已經毫無退路
解決台灣係遲早問題
其實目前從台灣政府種種做法,再加外國勢力介入
早就符合中國反分裂法啟動條件
仲唔出手? 我認為等緊時機
應該在冬奧之後,隨時都有機會

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-9-14 01:26 PM 發表

台灣問題一直擺上枱
唔只有美國,其他國家連立陶宛咁細國家都照玩
日本更不在話下
中國已經毫無退路
解決台灣係遲早問題
其實目前從台灣政府種種做法,再加外國勢力介入
早就符合中國反分裂法啟動條件
仲唔出手? 我認為等緊時機
應該在冬奧之後,隨時都有機會
大國博奕,都是取決於軍事實力。
但最好的選擇是不戰而勝。

中國軍艦已在阿留申群島自由航行,下一步就是加州近岸。

139了

引用:
原帖由 鵰你老美 於 2021-9-14 05:40 PM 發表

139了
福建爆爆地,亞爺要防控好D先得,隻Delta好勁

講起呢個問題,好彩而家唔係香港發生,係香港的話就難攪

香港D人都周圍走的,到時肯定大撚鑊

引用:
原帖由 上環 於 2021-9-14 06:00 PM 發表

福建爆爆地,亞爺要防控好D先得,隻Delta好勁

講起呢個問題,好彩而家唔係香港發生,係香港的話就難攪

香港D人都周圍走的,到時肯定大撚鑊
其實有個好重要關鍵,唔知上頭的專家有冇察覺到
delta而家成為主流,全世界都爆到七彩
因為口罩令早就放寬,拜登仲公開講打兩針唔駛再戴
台灣有個公衛專家講,就算台灣仍存在黑數
但係兩次delta入侵都未有爆得好嚴重
主因係"口罩",台灣人對政府冇信心,戴口罩從來冇鬆懈過
舉個例,假設有個delta確診者同你坐同一班巴士或係同一個室內公共場合
你地兩人都有戴口罩,並冇身體接觸,基本上就算重疊一段間
冇咁輕傳染得到
幾次經驗都係個確診者唔知道,返屋企傳左俾家人,再由家人傳俾同事或同學
仲有個特點,通常從外國入境被隔離後
出關再驗陰性就好放心,所謂報復仇性出遊,馬上四圍去玩到夠晒本
睇下張家界果場表演就知,成千人以上逼埋一個場地
我睇報導,唔多見有人戴口罩,只要個delta飛沫亂噴,佢身邊啲人至少幾十個領野
內地係防得好嚴,人民對政府有信心,口罩戴唔戴都冇所謂
只要走漏一兩隻就會拓散好大
建議入境者隔離出關之後,就算陰性,口罩一定要戴好唔能夠放鬆

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-9-14 06:23 PM 發表

其實有個好重要關鍵,唔知上頭的專家有冇察覺到
delta而家成為主流,全世界都爆到七彩
因為口罩令早就放寬,拜登仲公開講打兩針唔駛再戴
台灣有個公衛專家講,就算台灣仍存在黑數
但係兩次delta入侵都未有爆得好嚴重
主因係"口罩",台灣人對政府冇信心,戴口罩從來冇鬆懈過
舉個例,假設有個delta確診者同你坐同一班巴士或係同一個室內公共場合
你地兩人都有戴口罩,並冇身體接觸,基本 ...
早講左戴口罩好緊要架啦,中國專家肯定知,就算西方專家都知,只係西方國家人民唔理咁解

講真,大陸地方我唔太擔心,始終上面D人聽話D,但如果香港爆就唔同,香港人唔聽話,隨時中左都四圍走

其實呢單新聞,我自己就覺得無乜好討論,只係覺得無咩可能會犯咁大錯誤,D字咁大隻,盲都睇到錯左啦

林鄭記招螢幕竟現「中國人民共和國」 特首辦致歉:防止再出現

第十四屆全運會明日(15日)在陝西省西安市開幕,特首林鄭月娥今早(14日)出席行政會議前表示,香港電台將獲中央廣播電視總台授權,由明日起至本月27日轉播賽事,包括開幕禮及閉幕禮。

林鄭月娥在政府總部舉行記者會,公布有關措施,但身後的大螢幕竟將中華人民共和國第十四屆運動會,寫成「中國人民共和國」。特首辦回覆《香港01》查詢時表示,對該錯誤深表歉意,會採取措施防止出現同類情況。

https://www.hk01.com/政情/676473/林鄭記招螢幕竟現-中國人民共和國-特首辦致歉-防止再出現

引用:
原帖由 上環 於 2021-9-14 06:57 PM 發表

其實呢單新聞,我自己就覺得無乜好討論,只係覺得無咩可能會犯咁大錯誤,D字咁大隻,盲都睇到錯左啦

第十四屆全運會明日(15日)在陝西省西安市開幕,特首林鄭月娥今早(14日)出席行政會議前表示,香港電台將獲中央廣播電視總台授權,由明日起至本月27日轉播賽事,包括開幕禮及閉幕禮。

林鄭月娥在政府總部舉行記者 ...
以後小學程度都有機考A0做官,對黃狗應該是好消息,反正錯了就學光頭宗同女神,
道歉解決一切煩惱,這亦是全亞州甚至全世界首創,通過道歉法例的城市,極品中的奇葩!

香港的道歉法例 ,亞洲區最早的同類法例, 2017年7月13日獲立法會通過,2017年7月21日刊憲。
http://www.hk-lawyer.org/tc/content/香港通過《道歉條例草案》

引用:
原帖由 上環 於 2021-9-14 06:57 PM 發表

林鄭月娥在政府總部舉行記者 ...
當然有討論空間
致歉,就當解決,事後全無跟進
正正反映林鄭政府處事態度

誰做錯,為什麽做錯,完全沒有跟進
做錯了為沒有人要承擔責任

如果借今次事件將做錯野位公墓員革職
咁仲會唔會有下次有人犯同樣錯失?
可惜林鄭偏偏用"致歉" 兩個字就帶過了

這反映現屆政府有幾無能

引用:
原帖由 鵰你老美 於 2021-9-14 10:24 PM 發表

當然有討論空間
致歉,就當解決
正正反映林鄭政府處事態度

誰做錯,為什麽做錯,完全沒有跟進
做錯了為沒有人要承擔責任

這些都反映現屆政府有幾無能
唯一值得討論的就係點解錯得咁離譜,同埋攪呢個BANNER出黎個人係咪黃人

定係有心靠害,咁撚大隻字都睇得錯,定係唔識字,負責果個人係咪鬼佬黎

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]