• 瀏覽: 256,035
  • 回覆: 3,947
  • 追帖: 20
引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-9-13 06:42 PM 發表

其實會唔會一早有人設計好
爆眼女都玩左咁耐
肥仔黎集團會唔介入陳同佳案?
可能全部收買晒,連台灣方面都配合演出
只要一踏入香港機場就反悔
大聲講係俾香港政府老屈
所以林鄭又可以記上一大功
如果佢好積極咁處理
該做的法律程序都做完
人去到機場等上機飛台灣交接
然後出現龍鳳大反轉
原來無為而治又贏一場
一早收晒錢就肯定架啦,只係而家根本兇手都唔會再承諾去台灣,就無得再攪

除非你用大陸法黎攪,唔係的話,女神又係個句,容易做就做左啦

熱賣及精選
引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-9-13 03:17 PM 發表

其實睇呢個時論區,個班所謂盲粉都唔知咩野人
真實反映狀況,去本地新聞區就睇到
通常有林鄭濕九的報導,下面留言都係批評佔絕對多數
呢啲網民最直接,睇完報導唔老黎就留言鬧
通常一下就十幾二十頁咁跳
留言的人就是正常發表意見,有冇人睇或引用根本無所謂
完全唔似得呢個區有目的
所以盲粉唔會去本地新聞討論區度發表撐女神言論
一下就被正常發言淹沒,去個邊撐沒多大意義
國際間所發生人和事,基本只能預計2至3步變化,怎能所有做的人家都跌入坑中,除了自己。

引用:
原帖由 上環 於 2021-9-13 04:05 PM 發表

佢個危機意識唔夠,明知個陣係黑暴時候,一撐親政府d人必定比人攻擊,根本就唔應該開呢個對話
又係坑呢㗎!認真便??。

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-9-13 03:53 PM 發表

話時話,陳同佳單案仲未解決,應該又走數
班盲粉咁好想象力,唔知又有咩野坑論講出黎?
但凡未解決嘅都係坑,遲早多過月球殞石坑!

引用:
原帖由 edenfovwin 於 2021-9-13 04:02 PM 發表

係,發聲全中招,林鄭完全無保護企出來的人
佢哩招就真係正式叫做引蛇出洞嘞!引咗D藍人出嚟之後交俾俾班曱甴攻擊!

公元前206年,收復了六國舊地的項羽,率領60萬大軍開始向秦地進發。在這支進攻秦朝大本營的軍隊裏,就收編着剛剛投降的20萬秦兵。當部隊行至新安古城安營紮寨時,在軍營中流傳的“小道消息”,卻引發了曠古罕聞的大屠殺。

西北大學歷史系徐衞民教授告訴記者,新安古城上演的驚天悲劇,距離百里之外秦白起坑殺40萬趙軍,僅隔54年。

只不過這次施暴者是曾經遭受秦兵奴役的六國兵士,他們用同樣的方式,把秦軍當年的暴虐還給了秦軍。

根據史書記載,投降的秦軍在路上受到了隨意虐待,我們無法揣測降兵當時的心態,為了保命,他們或許只有忍辱負重。可是當隊伍走到新安古城,眼看馬上就要西出函谷關,秦軍將士的心情一定非常複雜。

《史記》項羽本紀描述這段歷史時説,秦吏卒多竊言曰:“章將軍等詐吾屬降諸侯,今能入關破秦,大善;即不能,諸侯虜吾屬而東,秦必盡誅吾父母妻子。”

這些投降的秦軍既擔心項羽勝利,他們自己成為引狼入室的秦奸;又擔心項羽失敗,秦朝會把他們的父母妻兒全部殺掉。所以抱怨自己的主將是難免的。但是這些悄聲的議論,並沒有逃過楚軍的耳目。

《史記項羽本紀》説:“諸侯微聞其計,以告項羽。”

項羽得到報告後,就找來英布、蒲將軍商議,最後3人拿出意見,認為“軍隊裏秦兵眾多,如果入關後不聽指揮,或者臨陣倒戈,那麼取勝就非常困難,不如及早殺掉,以免後患”。於是,“楚軍夜間突然動手坑殺秦卒20餘萬人於新安城南。除將領章邯、司馬欣、董翳3人外,其他降卒一律活埋。”

關於這場殘暴的殺戮,史書沒有詳細記載。

不過要殺20萬手持武器的兵士,難度可想而知。倘若投降的秦兵事先知道大難來臨,恐怕沒有人會甘心束手就擒。所以,在坑殺秦兵降卒之前,項羽應該是設計了一套計謀來矇蔽兵士的。歷史研究者推測,降兵必須首先被集中起來,去做一件事,這件事或許就是挖坑。在新安古城西南方向大片的郊野裏,秦兵降卒被六國的兵士驅逐着挖坑。當然,或許他們並沒有意識到危險的來臨,被勝利之軍欺負慣了而逆來順受的秦軍降兵,忍氣吞聲的按照楚軍的吩咐,開挖大坑。當大坑開挖到兵士無法攀爬的高度,那些原本監督他們幹活的六國士兵,突然變得猙獰起來。無數的長矛鐵槍對準坑內的軀體,瘋狂地刺殺,鮮血和泥土、哀號和悲鳴、求饒和怒罵交織着,一場慘絕人寰的血腥,就在我們目光無法企及的地方蔓延開來。

坑中挖出大量人骨

今天的“楚坑”遺址,在當地被稱作“萬人坑”。坑的南面,是發源於陝縣境內的澗河,坑的北面則是土嶺和李杏灣村,東西為平地。記者翻閲義馬和澠池縣誌發現,“萬人坑”遺址右面原來還有一座白龍廟和一口八角青石井。1912年修建隴海鐵路時,它們全部被毀,原貌不復存在。

引用:
原帖由 鵰你老美 於 2021-9-13 07:44 PM 發表

公元前206年,收復了六國舊地的項羽,率領60萬大軍開始向秦地進發。在這支進攻秦朝大本營的軍隊裏,就收編着剛剛投降的20萬秦兵。當部隊行至新安古城安營紮寨時,在軍營中流傳的“小道消息”,卻引發了曠古罕聞的大屠殺。

西北大學歷史系徐衞民教授告訴記者,新安古城上演的驚天悲劇,距離百里之外秦白起坑殺40萬趙軍,僅隔54年。

只不過這次施暴者是曾經遭受秦兵奴役的六國兵士,他們用同樣的方式,把秦 ...
挖完坑就要殺

引用:
原帖由 上環 於 2021-9-13 06:46 PM 發表

一早收晒錢就肯定架啦,只係而家根本兇手都唔會再承諾去台灣,就無得再攪

除非你用大陸法黎攪,唔係的話,女神又係個句,容易做就做左啦
黑暴之亂,太多陰謀
我始級唔相信人性
尤其係陳同佳咁後生
犯下殺人罪,點會咁易畀個牧師講下耶穌
就會大徹大悟,完全違反人性常理
而且佢風險係,台灣預謀殺人兼棄屍
有機會判死刑,自願去送死?
仲係一個人生地不熟的台灣
唔判死,判個無期徒刑,申請假釋至少要坐二十五年
睇佢一臉鎮定,幾乎睇唔出任何情緒上反應
只要係人,呢種未知的恐懼,生死交關或要坐幾耐監
唔可能咁老定
真係好似計劃好晒,收晒錢合演場好戲
唔會有事,保證去唔到台灣受審
所以我之前講台灣有專家教路,用入稟法院呢招
就可以測試佢係真神定假鬼,完全唔抗辯就表示真自願
不過而家講都冇用,時機早過晒
除非台灣換黨執政,再重啟專案處理

引用:
原帖由 上環 於 2021-9-13 07:59 PM 發表

挖完坑就要殺
林鄭咪果班秦兵lor....

引用:
原帖由 鵰你老美 於 2021-9-13 08:12 PM 發表

林鄭咪果班秦兵lor....
唔同,大個d唔駛死

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-9-13 08:09 PM 發表

黑暴之亂,太多陰謀
我始級唔相信人性
尤其係陳同佳咁後生
犯下殺人罪,點會咁易畀個牧師講下耶穌
就會大徹大悟,完全違反人性常理
而且佢風險係,台灣預謀殺人兼棄屍
有機會判死刑,自願去送死?
仲係一個人生地不熟的台灣
唔判死,判個無期徒刑,申請假釋至少要坐二十五年
睇佢一臉鎮定,幾乎睇唔出任何情緒上反應
只要係人,呢種未知的恐懼,生死交關或要坐幾耐監
唔可能咁老定
真係好 ...
你講呢個定理出黎又會有另一個陰謀論出黎,我唔排除呢個可能

始終當時台灣就係要攪亂香港黎比英文當選做總統

引用:
原帖由 上環 於 2021-9-13 08:23 PM 發表

呢個又係坑嚟嘅,女神急阿爺之所急,要菜菜子連任。等呆灣人民睇清聞賤擋嘅真面目;另外又掘多個坑等老尾自爆所有安插係愚港嘅奸細。女神真係有功國家,下任大灣區區長走唔甩。

引用:
原帖由 上環 於 2021-9-13 08:23 PM 發表

我記得台灣幾乎每次大選,民進黨都會精心設計一啲陷阱
陳水扁兩粒子彈係最經典
最絕係大家都知道係假,咁唔合理都得
但係就冇辦法搵到直接證據翻案
之後有一次大選,韓國女團成員台灣妹周子瑜道歉事件
連大陸網民都覺得奇怪,佢係個人網站放張相
身邊有好幾支青天白日旗,其實張相放左有段時間
有個係大陸發展台灣藝人係選舉前檢舉周子瑜台毒
就係投票前夕,周子瑜拍左段片公開道歉,佢當時只有十五歲
台灣內部熱血沸騰,國民黨唔知點算進退兩難
連藍營支持者都唔諒解國民黨,中華民國旗都要道歉
民進黨一句口號台灣女兒受辱,國民黨完全束手無策
有人認為個女藝人家人可能同民進黨有關
故意要佢係選前出黎道歉製造糾紛
韓國經紀公司講,因為女成員未成年,冇家長同意,唔可能叫佢拍片道歉
民進黨係選舉專家,機會主義者
只要一搵到可以操作的議題,就馬上運用
我之前係另一篇有講過,從時程黎睇
陳同佳案理論上係香港大遊行之後
民進黨覺得機不可失,甚至可能有份參與佢提出自首呢場大戲

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-9-14 01:05 AM 發表

我記得台灣幾乎每次大選,民進黨都會精心設計一啲陷阱
陳水扁兩粒子彈係最經典
最絕係大家都知道係假,咁唔合理都得
但係就冇辦法搵到直接證據翻案
之後有一次大選,韓國女團成員台灣妹周子瑜道歉事件
連大陸網民都覺得奇怪,佢係個人網站放張相
身邊有好幾支青天白日旗,其實張相放左有段時間
有個係大陸發展台灣藝人係選舉前檢舉周子瑜台毒
就係投票前夕,周子瑜拍左段片公開道歉,佢當時只有十五歲 ...
聽你咁講即係話台灣挖呢個坑比林鄭,之後再坑埋亞爺

再之後就引發埋黑暴事件,而家坑埋美國,一連串連鎖反應  

一個字,坑

補充下先,我唔係唔信啊,只係覺得呢個陰謀論引發左好多估計唔到事件出黎,難攪啦

真真正正的歷史無如果

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]