• 瀏覽: 234,971
  • 回覆: 299
  • 追帖: 19
引用:
原帖由 Wilsonnkl 於 2021-10-9 11:27 PM 發表

你有留意佢之前處理爭議性問題手法,就知此婦人嘅縮骨避事性格。
防疫出現漏洞……佢話係經過專家小組嘅決定。
房屋士地政策……佢話係土地供應專責小組嘅報告,經過廣泛資咨詢嘅決定。…………
任何事……都係專家、專責小組或開會共識嘅決定,唔係我林鄭嘅決定。(潛台詞……關我乜事?你地唔好只係鬧我先得㗎!)
呢個問題,我地都好懊惱
以企業比喻,特首係董事長,政務司長算係總經理
女神係CY做特首時的第二把手
冇道理董事長有重大政策,冇去詢問過總經理意見
或開決策會議冇搵總經理去一齊開會,聽下佢意見
點講都好,政務司長至係真正政策執行者
而家女神扶正做左特首,到底以前同CY係點相處?
定係咩X野都冇竟見?
難怪女神同張建宗咁合拍
咁最後邊個做決定,交俾專家或下面部長自己去決定?

熱賣及精選
引用:
原帖由 上環 於 2021-10-9 11:20 PM 發表

其實林鄭呢個施政報告都比左啟示大家,唔好理明日大嶼定係新界北呢個政策,都係要20-30年先有成果

即係話埋比地產佬知,佢地要玩既要搵錢的,搵埋呢20年左右就好啦,到時岩岩好中國收番香港

行一國一制,我唔知佢呢個政策係咪亞爺默許啦,可能會係都唔定架,總之而家個勢就似係咁行
有個問題施政報告係幾耐以前寫?
以政府的效率要用幾多時間寫?
大家仲記得上年施政報告延期到11月25日
媒體估計係佢上京,中央有指示,所以報告要修改
不過,報告內容要改都有關配合中央大政策
比如講大灣區發展計劃之類的事情
我認為中央未必要管到香港內部的房屋政策下指導棋
以上年為例,修改少少內容都要成個幾月
呢次份施政報告
有可能會係駱主任走訪基層後寫的?
我認為可能性不大
一早寫好
反正就係交功課
我記得女神係7月就講10月份施政報告會被認為假大空
好可能7月就完成草稿

新聞有個標題: 決不放棄明日大嶼,力爭2026年填海
假設佢能夠連任,好可能連動工填海都睇唔到,第二個任期就結束
其實施政報告之後,佢想連任,宣布爭取連任時機已經成熟
唔爭取連任,叫邊個爭取2026年提前開始填海?
有時唔係反唔反對大興土木填一大塊地黎用
五年後起到樓出黎都已經夠耐,而家仲係講緊開始開工填海
仲有2026年只係一個理想
以香港政府的效率,正路睇黎2030年都未必動到工
明年至要求立法會撥款做土地規劃同工程研究
意思係紙上談兵都仲未開始

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2021-10-11 07:47 AM 發表

雖然這幾天天文台所掛的訊號受質疑,不符合多數人的主觀感覺。

但我仍是相信天文台是靠實際數據及科學方法發出訊號的。
如果有關注颱風資訊
近幾年颱風越黎越難預測
由剛形成路線走向
美國,日本,台灣,香港預測,都唔知不斷修正過幾多次
而且秋天颱風經驗法則飄忽不定,係最難預測
9月有個颱風璨樹,形成到消散足足兩個星期咁長
掃到好多地區
曾經減弱變成黑帶氣旋,後來又滿血再形成颱風
登陸日本三次
所以氣候異常,科學方法預測已經不足以應付
香港已經算好,地方細發布時間仲可以拖到朝早返工返學前
其他國家或地域腹地廣大,
等朝早先發布,根本黎唔切
預測颱風會黎,結果早上一覺醒來風和日麗
又會俾人鬧到豬頭,尤其係工商界

引用:
原帖由 上環 於 2021-10-11 12:12 PM 發表

萬能KEY,邊度都岩用,就算下一屆林鄭輸埋,佢地都係話挖坑

可以吹到林鄭再下下一屆先坐番正都得,有蛇MA
要造神何患無辭
就算女神宣布唔爭取連任
一樣可以講到佢好偉大
不爭就係要為歷史留名
呢啲歪論我都識
政治人物找下台階有句話"成功不必在我"
已經完作階段性任務
為香港未來做出美好規劃
就留俾繼任者去完成
女神可以請我寫放棄連任宣言
我相信可以寫出又偉大又感人的作文

引用:
原帖由 上環 於 2021-10-11 02:56 PM 發表

其實我都有D唔明的,政府錢同房署錢,確實係左袋同右袋的分別喎,我都唔明點解林鄭會賴落去起樓慢係要房署罰錢,咁就會快D
佢呢個論點真係白痴到冇朋友
罰房署錢又唔係成個房署公務員罰扣薪水抵數
如果係我,懶蛇懶到底,你要罰由得你罰,反正不動如山,吹咩?
真正有用,係捉房署最大果個負責
監督不力提頭黎解釋,解釋不滿意直接免職
內地官員防疫不力,呢一年來都唔知幾多被懲罰或免職
咁先叫有啲嚇阻作用,push懶散公務員去認真做野

引用:
原帖由 上環 於 2021-10-11 06:15 PM 發表

我反而好想知既係,係咪而家高官問責制已經無左,而家D官員好似唔駛負責咁喎

一有D咩問題,下下卸責就乜事都無,都唔同我以前睇到的葉劉23條事件

又或者梁錦松買車咁,都係會自動落台,好想知而家高官問責制已死??
改朝換代早就唔再問責
如果而家仲要問責
陳同佳案反修例到黑暴之亂
邊個要負責,佢要卸俾邊個?
當然盲撐會話外國勢力同班漢奸
但係女神明明係外流錄音中承認
自己犯左"不可原諒"的錯,仲講左三次
唔通自己講都唔算數?

引用:
原帖由 上環 於 2021-10-11 06:52 PM 發表

即係高官問責制已死,廢左,咁唔怪得咁多隻鑊都唔駛人揹,鳩UP幾句就無事
好多野係相對
我相信強將手下無弱兵呢句話
出黎打工,上司係個卸責同做事側側肩
手下都唔會盡力去做事,反正幾努力佢都睇唔到
擦下鞋混下混下過得一日得一日
尤其係食公家飯,只要唔做貪贓枉法
好難用懶呢個藉口炒人
講真,有女神呢類人做老闆,做野唔蛇王唔卸責都對自己唔住
睇下駱主任其實管唔到港官
但係佢一走訪基層,就嚇到其他廢官個個都唔敢偷懶
要跟住走出冷氣辧公室
好耐之前睇過YT一段關於台北市長訪問
佢話做市長前唔知台北市政府效率咁低
每年預算執行率只有六成五左右
經過佢幾年努力行政效率提升到七成五
主持人問點樣做到
佢話土法煉鋼
最簡單市長日日早到晚走
以身作則,邊個敢偷懶?
意思俾下屬知道市長係一個點樣既人
下面啲人就會知道,什麼能做?什麼不能做?

引用:
原帖由 全職炒手 於 2021-10-12 03:01 AM 發表

作為長官,最緊要係嚴明,董怕伯出名係7-11先生,但果時政府效率如何?
講到呢樣,出身紀部隊係有先天優勢,話唔定下任真係會由李家超做。再過一兩屆後鄧炳強接任,如果有十幾年嚴明風格一路不斷延續,或真有可能改變香港官場機械人處事方式。
嚴明如果只有嚴而不明,下面的人會陽奉陰違
當年有陳四萬做政務司長
到底公務員聽佢定係聽董伯?
我認為政務司長角色除左有能力
仲要為特首擋子彈
董伯一人空降做特首,無兵無卒
開荒者當然好難做

引用:
原帖由 hkchina2021 於 2021-10-12 05:37 PM 發表

死唔死?林某電視訪問中信口開河,眉飛色舞,大部分市民生活負擔重如山,其就懶風趣,得意諗法?除咗班象牙塔高官仲有邊個想笑?

一份垃圾施政報告,較為正常人都知全吹水,遠景無限,近水無能。

難得仲有盲魚稱讚?唔怪之得其低能到信以為真,認為自己做得好好,眉眼間意氣風發。

一班低能的選民自然有低能的領袖,幫兇,笑話民主。
我覺得施政報告係佢任內最後一份差事
做完後如釋重擔
剩下的就等幾時走,提早或做到交接
人性如此,離職前再無任何包袱
當然人也變得輕鬆,以為隨便亂講都冇所謂
因為已經唔需要負責

引用:
原帖由 hkchina2021 於 2021-10-12 08:55 PM 發表

她就是這個問題,走唔走都好,身為一市之長,點可以咁口大大亂咁講嘢?一言一行,一舉一動唔可能同普通市看齊,輕浮輕鬆都好,考慮下小市民感受先講啊嗎。主仼提佢「同理心」,預咗佢不會,扮下都好呀。
佢會亂咁講好正路
因為佢一直當自己係打份工
從冇諗過自己係地方行政首長
唔好講使命感,只要仲有啲責任心
做到最後一日都應該謹言慎行
可惜,佢就係一般打工仔心態
反正都要走,就覺得點講都無所謂

引用:
原帖由 alipaopao 於 2021-10-13 11:09 AM 發表

掘坑啫,掘坑啫,:女神引蛇出洞啫,咁咪炒咗特區最癈庸官同一大班港英地雷囉。
要玩掘坑論,邊個唔識呀
我黎幫手補充
其實女神真係好打得
引蛇出洞唔只引到班漢奸
仲引埋公務員體系中一條大蛇
就係政務司長,唔做野的大蛇王
國安法出台,時機成熟炒左佢
又係女神一大功勞之一

引用:
原帖由 上環 於 2021-10-13 03:43 PM 發表

光頭宗一定唔係佢炒,中央炒的。
炒之前中央一定有同佢講
因為之後要升李家超接任
所以女神的認知,知道有咁既事,就當係佢炒

引用:
原帖由 上環 於 2021-10-15 05:32 PM 發表

屈姐講得最好既地方就係,而家只係叫班大學生自己負責番佢地學生會既事

同埋負責番所有法律上既野,佢地即刻解散,笑鳩死人,大學生
我咁睇
佢地解散並唔係全因為要負咩野法律上責任
如果呢班人有用腦care咩野係法律,就唔會搞到今日的田地
而係過去咩L野都係校方幫佢地做晒
佢地就負責攪事
而家學校唔理,所有野都要自己落手落腳去做
搵地方租學生會辦公室
最重要係收會費
以前同學費綁在埋一齊,意思所有學生唔理認唔認同
一定要交會費
學校唔代收,等同冇左以前變相強制性
加上現在社會氛圍,大學生學生會負面組織
有得選擇,老蟹都唔加入
到時收唔到會費,會幾樣衰,冇幾多人加入
加上背後撐大學生啲漢奸,走佬既走佬,坐監既坐監
冇人會幫到佢地
一班廢青大學生,冇L用慣左,突然間要求佢地做咁多野
真係好痛苦,不如索性摺埋唔玩

引用:
原帖由 上環 於 2021-10-15 07:14 PM 發表

我重記得呢班撚樣學生,係大學入面,鐘意屌邊個就邊個既咀臉,不撚知所謂

呢d咁既門口狗只係敢係大學入面惡,人多個陣惡,一出黎做野就肯定仆晒街

直頭係垃圾
佢地班人係唔見棺材唔流淚
港大學生會幾個撐恐攻言論俾拉
國慶日咪一樣有班理大生戴黃口罩出黎攪野
仲以自己好醒
呢一代人被洗腦後,前仆後繼
唔認為自己有錯,仲係度想辦法玩野,以為可以遊走國安法
所以我認為肥佬呢班仆街拉去打靶都不為過
佢地至少害左兩代人

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]