• 瀏覽: 260,806
  • 回覆: 3,962
  • 追帖: 20
引用:
原帖由 上環 於 2021-9-13 04:16 PM 發表

答多你一次,其實之前亞爺講左,十四,五個次,大灣區要人就梗左

只係有部份香港人唔願上去,我死老鬼咋,如果我後生,我都上去博下

好過係香港等死
係呀。仲有考大學,香港學生去考嗰分數線比國內學生嘅要求低成百分,易入好多。睇嚟特區嘅大學好快可以合併返3幾間,拎返啲地起下樓。

熱賣及精選
引用:
原帖由 hkchina2021 於 2021-9-13 04:25 PM 發表

係呀。仲有考大學,香港學生去考嗰分數線比國內學生嘅要求低成百分,易入好多。睇嚟特區嘅大學好快可以合併返3幾間,拎返啲地起下樓。
嘩~咁真係好優待香港人,如果後生個d咁都重唔珍惜呢個機會,無野好講

再講啦,大陸而家d靚女多到不得了,毒男都溝到女啊,係我就上啦

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-9-13 04:24 PM 發表

並非如此,其實一年前睇過YT,台灣有法律專家教路
又係做唔做問題
舉出當年馬英九時代有單case
有個英國籍商人酒駛撞死個台灣人
英國人身上唔止一本護照,用另一本潛逃出境成功
返左英國老家逍遙法外
台灣同英國冇邦交,又冇引渡條例,等於冇佢符
馬英九下令一定要想辦法
政客人才缺缺,就不缺學法律的
佢地諗到方法,直接透過駐英國代表處
入稟英國法院要求送英國商人到台灣
英國法律 ...
1.容易做早就做左,女神格言,無得輸

2.而家好難啦,我無估錯的話,陳同佳而家除時反口唔會去啦!

引用:
原帖由 上環 於 2021-9-13 04:30 PM 發表

嘩~咁真係好優待香港人,如果後生個d咁都重唔珍惜呢個機會,無野好講

再講啦,大陸而家d靚女多到不得了,毒男都溝到女啊,係我就上啦
仲有啲,但未查證。
香港畢業生宜家上去由政府支付16萬一年人工,5險1金有特別優惠,住宅租買亦由當地政府安排特平及最少300呎起。好似香港暫時無咩有關公布?有冇師兄補充下?

引用:
原帖由 hkchina2021 於 2021-9-13 04:55 PM 發表

仲有啲,但未查證。
香港畢業生宜家上去由政府支付16萬一年人工,5險1金有特別優惠,住宅租買亦由當地政府安排特平及最少300呎起。好似香港暫時無咩有關公布?有冇師兄補充下?
人工就唔太吸引,但特平買樓就好正,都係個句,上得去都唔係旨在呢d,係個前途問題

而家可能唔太好,但之後的,條數計唔掂,重有成家立業

引用:
原帖由 上環 於 2021-9-13 05:02 PM 發表

人工就唔太吸引,但特平買樓就好正,都係個句,上得去都唔係旨在呢d,係個前途問題

而家可能唔太好,但之後的,條數計唔掂,重有成家立業
$13000 一個月喺大灣區好好使啦,仲要白手畢業生喎。前途更加正,面向成個中國再加外國。
其實唔係經歷過黑暴,會唔會有咁多優惠呢?
唔通林某嘅不為真係誤打誤撞幫咗下一代?
咁仲要多謝埋所有嘅反對派漢奸同美國政府喎

引用:
原帖由 hkchina2021 於 2021-9-13 05:11 PM 發表

$13000 一個月喺大灣區好好使啦,仲要白手畢業生喎。前途更加正,面向成個中國再加外國。
其實唔係經歷過黑暴,會唔會有咁多優惠呢?
唔通林某嘅不為真係誤打誤撞幫咗下一代?
咁仲要多謝埋所有嘅反對派漢奸同美國政府喎
咁又係,上邊生活指數冇咁高,要多得林鄭。

可能重有5蚊雲吞麵

引用:
原帖由 上環 於 2021-9-13 04:32 PM 發表

又係果句,冇心做女神一定有藉口
全世界的政府,都會枱面上唔方便
就枱面下出古惑
又話女神咁識玩坑,咁有權謀
小小技倆都唔識?
如果陳同佳係真心要自首
政府可以私下幫佢屈蛇
直飛台灣條路封左
咪靜雞雞送佢出境先,搵第三地飛台灣轉機
遊下飛機河,轉機台灣係冇法知道搭客名單同簽證
到時入境係機場轉機區開直播通知台灣媒體
話自己到左台灣自首
佢唔識可以搵個專人陪佢做到底
通緝犯到左機場
唔通台灣政府會咁無賴到拒收?
香港政府仲可以扮懵,話不知情
之前係咪有個台灣記者爆料幫忙黑暴偷渡台灣成功
人去左邊?
台灣政府不承認也不否認,據講人已經送走左去美國
當冇事發生一樣
林鄭呢個奇才,盲粉講到咁巴閉,連咁簡單招都唔識玩?

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-9-13 05:53 PM 發表

就枱面下出古惑
小小技倆都唔識?
如果陳同佳係真心要自首
政府可以私下幫佢屈蛇
直飛台灣條路封左
話自己到左台灣自首
通緝犯到左機場,唔通台灣政府會咁無賴 ...
佢利害既地方就係,你講左的,佢乜都唔駛做,有粉幫佢諗埋點兜點撐

都係個句,下一屆邊個做都無所謂,最緊要唔係佢做就得架啦,因為無為而治呢招太高啦

我頂唔順

引用:
原帖由 上環 於 2021-9-13 16:32 發表

仲有秘密行動呢個方法
要做一定有方法做到,只係有冇心做

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-9-13 17:53 發表

就枱面下出古惑
小小技倆都唔識?
如果陳同佳係真心要自首
政府可以私下幫佢屈蛇
直飛台灣條路封左
話自己到左台灣自首
佢唔識可以搵個專人陪佢做到底
通緝 ...
使乜咁煩,用船送過金門就得

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2021-9-13 06:13 PM 發表

仲有秘密行動呢個方法
要做一定有方法做到,只係有冇心做
我相信呢單案都係會不了了之,唔止陳同佳會反口,重有好似死者亞媽都收左錢,但詳情唔記得啦

引用:
原帖由 上環 於 2021-9-13 18:26 發表

我相信呢單案都係會不了了之,唔止陳同佳會反口,重有好似死者亞媽都收左錢,但詳情唔記得啦
陳同佳一放監,條女阿媽包到冚講趴趴走

中間一定出左問題,正常香港人點會用“趴趴走”呢個台灣詞,香港人係會用“四圍走”或“週街走”

不過大陸刑法都係屬人原則,只要大陸拉王陳同佳,大陸一樣有權審

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2021-9-13 06:31 PM 發表

陳同佳一放監,條女阿媽包到冚講趴趴走

中間一定出左問題,正常香港人點會用“趴趴走”呢個台灣詞,香港人係會用“四圍走”或“週街走”
所以咪話會不了了之,亞媽又收埋錢,兇手又唔會再去自首,告條卵咩

引用:
原帖由 上環 於 2021-9-13 06:26 PM 發表

其實會唔會一早有人設計好
爆眼女都玩左咁耐
肥仔黎集團會唔介入陳同佳案?
可能全部收買晒,連台灣方面都配合演出
只要一踏入香港機場就反悔
大聲講係俾香港政府老屈
所以林鄭又可以記上一大功
如果佢好積極咁處理
該做的法律程序都做完
人去到機場等上機飛台灣交接
然後出現龍鳳大反轉
原來無為而治又贏一場